Arenele construite recent sunt din ce în ce mai spectaculoase, însă Stadionul Mmabatho se remarcă într-o manieră deosebită chiar și la 43 de ani de la data inaugurării.
Stadionul Mmabatho a fost construit în anul 1981 de către arhitectul Israel Goodovitch. Arena din Mafikeng (oraș din Africa de Sud) are o capacitate de 59.000 de locuri, peste majoritatea stadioanelor din marile campionate ale Europei.
Un potențial monument al fotbalului, aflat în paragină
Comparându-l cu România, spre exemplu, Stadionul Mmabatho poate găzdui mai mulți microbiști chiar și decât Arena Națională, care are o capacitate de 55.634 de locuri. Pe Arena Națională s-au jucat dueluri de anvergură precum finala Europa League în 2012 și meciuri de la Campionatul European din 2020 (trei din faza grupelor și Franța – Elveția, 3-3, 4-5 după loviturile de departajare, din faza optimilor).
Stadionul Mmabatho și-a câștigat renumele pentru „cea mai ciudată arenă din lume” pentru arhitectura sa complet originală. Tribunele triungiulare și zonele destinate spectatorilor comparabile cu unele panouri solare uriașe fac stadionul din Africa de Sud să reprezinte cel puțin o curiozitate pentru fanii fotbalului de pretutindeni.
Din nefericire însă, Stadionul Mmabatho nu mai găzduiește evenimente sportive. Arena are nevoie de reparații majore pentru a fi sigură, deoarece și acum se află într-o stare de deteriorare absolut regretabilă. Presa din Africa de Sud a sesizat în repetate rânduri situația, însă, deși se lucrează, progresul are loc într-un ritm foarte lent.
Scaunele rupte, rugina din jurul tribunelor, starea gazonului și a vestiarelor reprezintă imaginile care vorbesc de la sine în privința originalei arene Mmabatho.
Opiniile persoanelor avizate sunt împărțite în privința arenei. În timp ce unii specialiști consideră Stadionul Mmabatho un monument arhitectonic de o originalitate aparte, alții cataloghează construcția ca fiind o bizarerie.
{{text}}