Opinii   •   TOTTENHAM

A greșit alegerea?

Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia   —  duminică, 18 februarie 2024

Ce ne-am mai bucurat când, la jumătatea lui ianuarie, Radu Drăgușin a trecut de la Genoa la Tottenham

Logic, deoarece „tricolorul" de 21 de ani, care a împlinit 22 pe 3 februarie, urca din Serie A în Premier League, în campionatul socotit cel mai puternic din lume. Cel mai bogat, cel mai spectaculos. În plus, semna pentru 6,5 ani și pentru un salariu anual de 5 ori mai mare decât în Italia, unde lua 600.000 de euro și i se pregătea un milion.

Evident că transferul lui de 31 de milioane cu bonusuri, cel mai mare din istoria fotbalului nostru, ne-a înfierbântat. Avea și de ce. Iar entuziasmul a atins paroxismul în clipa în care, deși abia coborât din avion, Radu a și debutat la Spurs. 

Angelos Postecoglou, grecul de 58 de ani lansat ca jucător și antrenor în Australia, dar dublu campion al Scoției cu Celtic, l-a introdus în partidele cu Man Utd, Brentford și Everton. Puțin, e adevărat, numai în finalurile meciurilor respective, dar l-a folosit. Și părea că, pe măsură ce stoperul român se va acomoda cu stilul mai fizic din Insulă, mai bărbătesc, va recurge mai des la el. Chiar meci de meci, de ce nu?


Din păcate însă, ceva s-a rupt. N-a mai funcționat. În consecință, atât contra lui Brighton la 2-1, cât și a lui Wolverhampton la 1-2, întâlniri în care fundașii centrali titulari Romero și Van de Ven n-au strălucit, Radu a rămas rezervă! N-a bifat niciun minut!

Încă mai îngrijorător e că Postecoglou a dat de înțeles că nu va apela prea curând la serviciile lui: „Nu l-am cumpărat (n.a. pe Drăgușin) pentru 6 luni, ci pentru mult timp... În următoarele 3-4 luni, până la sfârșitul campionatului, el trebuie să se adapteze și să muncească”.

Deloc încurajator pentru Radu, să recunoaștem, discursul cu pricina, judecata unui tehnician al cărui post, în ciuda eșecului de-acasă cu Wolves, nu-i amenințat. Tottenham e pe 5 în clasament, angajată în calificările pentru cupele continentale, deci sunt șanse minime, egale cu zero, ca Postecoglou să fie schimbat și să vină un antrenor care să aibă mai multă încredere în Drăgușin. Ca atare, Postecoglou va avea primul și ultimul cuvânt.

Micky van de Ven și Radu Drăgușin în Manchester United - Tottenham 2-2 Foto: Imago

Or, pentru Radu tocmai aceste 3-4 luni imediate vor fi extrem de importante, esențiale. În sensul în care, spre a fi convocat în națională pentru Euro, după ce a strâns deja 13 prezențe, va trebui să joace la club, nu să facă tușa. 

Dacă va intra măcar câteva minute azi și alte câteva mâine și poimâine, Iordănescu se va putea gândi și chiar baza pe el. În cazul în care, punând răul înainte, Postecoglou îl va uita pe bancă etapă de etapă, atunci lucrurile se vor complica. Iar selecționerului, oricât i-ar duce dorul lui Drăgușin, îi va fi greu să-l convoace. Să-l titularizeze, și mai greu. De-a dreptul imposibil, nu credeți?

Clar că, privind în perspectivă, Drăgușin a ales ce se cuvenea. Club de top, contract lung, salariu frumos etc, viitorul sună bine. Prezentul îi poate crea însă probleme, da bătăi de cap. Întrucât există riscul, dacă nu va juca deloc la Tottenham, să rateze Euro 2024, moment în care va pierde el, dar și echipa națională.

În funcție de ce se va întâmpla în perioada următoare vom primi răspuns la întrebarea a greșit sau nu Radu Drăgușin când a optat pentru Spurs? Nu cumva trebuia să rămână la Genoa până după Euro și să-i fi crescut cota în Germania?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.