Sporturi   •   Jocurile Olimpice   •   PARIS 2024

Vor putea sportivii LGBTQ să afișeze steagul curcubeu la Jocurile Olimpice de la Paris? Răspuns oficial dinspre CIO

Comitetul Internațional Olimpic asigură că toți sportivii „vor avea șanse egale de a se exprima” la Paris / Sursă foto: Imago Images

Articol de Remus Dinu   —  miercuri, 21 februarie 2024

Le vor permite organizatorii sportivilor LGBTQ flutararea steagurilor-curcubeu la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară? Reprezentanții Comitetului Internaţional Olimpic au venit cu clarificări.

Într-un răspuns oferit de CIO publicației Outsports, un site de știri sportive care promovează personalitățile LGBTQ din sportul amator și profesionist, se precizează că solicitările fiecărui sportiv în parte vor fi luate în considerare „de la caz la caz”.

Astfel, reprezentanții Comitetului Internațional Olimpic asigură că sportivii care doresc să defileze cu un steag în culorile Pride la Jocurile Olimpice vor primi atenția cuvenită.

„Sportivii vor avea șanse egale de a se exprima”


Reprezentanții CIO au punctat la finalul lunii trecute că se angajează să se asigure că toți sportivii „vor avea șanse egale de a se exprima”, în conformitate cu ultimele revizuiri din Carta Jocurilor Olimpice.

Dacă la Jocurile Olimpice de la Tokyo au luat startul cel puțin 186 de sportivi declarați homosexuali, lesbiene, bisexuali, transgender, queer și nonbinari, ceea ce a însemnat un record, e de așteptat ca numărul să crească la ediția găzduită de „Orașul Luminilor”.

Astfel, se anticipează că numeroși sportivi vor afișa steagul-curcubeu pe durata probelor de la Jocurile Olimpice. Iar publicația citată mai scrie că „șansele ca unul sau mai mulți sportivi să dorească să declare că sunt gay la J.O. prin utilizarea drapelului curcubeu recunoscut la nivel internațional sunt mai mari ca niciodată”.

Cei de la CIO au punctat că vor oferi „oportunități însemnate” sportivilor calificați la Paris pentru a se exprima liber, inclusiv în dialogurile cu mass media, pe rețelele de socializare sau în interacțiunile cu publicul de dinaintea participării la competiții. Respectând însă patru condiții.


  • gestul să respecte Principiile fundamentale ale olimpismului;
  • să nu fie folosit ofensator la adresa unei țări, organizații sau pentru a leza demnitatea acestora;
  • să nu fie perturbator;
  • să nu fie interzis de regulile în vigoare ale Comitetului Olimpic Național sau federației din țara sportivului respectiv.

Mai multe amendamente au fost aprobate recent de Consiliul Executiv al CIO, acestea având rolul de a întări angajamentele luate față de respectarea drepturilor omului.

Pride House la Paris 

Așa cum a devenit o tradiție la precedentele ediții ale Jocurilor Olimpice, excepție făcând Jocurile de Iarnă desfășurate la Soci, în Rusia, în 2014, orașul gazdă va instala un Pride House într-un punct strategic din Paris. 

Eveniment care a marcat ceremonia de deschidere a Pride House Legacy din Tokyo, înaintea Jocurilor Olimpice desfășurate în 2021 în capitala Japoniei / Sursă foto: Imago Images

Mai exact, conform site-ului oficial al Jocurilor, „un spațiu care va fi deschis tuturor, unde lumea va putea să celebreze comunitatea și Mândria”

Se pare că locașul respectiv va fi instalat în Parc de la Villette, al treilea parc ca mărime din Paris.

Citește și alte știri despre Jocurile Olimpice: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.