Naționala de baschet a României a suferit o înfrângere umilitoare în fața Luxemburgului, scor 72-76, la debutul în precalificările europene pentru Cupa Mondială FIBA din 2027. Eșecul i-a pus pe jar pe foștii mari baschetbaliști ai României, care nu înțeleg cum au putut irosi „vulturii ticolori” avansul de 23 de puncte pe care-l aveau în ultimul sfert al partidei.
Petre Brănişteanu, 65 de ani, un nume cu greutate din fenomen, fost conducător de joc al Stelei și al echipei naționale, a încercat să identifice cauzele înfrângerii cu Luxemburg într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor.
Brănişteanu avea 28 de ani în 1987, când România se număra printre primele douăsprezece puteri europene. Astăzi, privește cu amărăciune spre situația de pe parchet și e de părere că declinul de la națională are legătură cu numărul mare de jucători străini din campionatul intern.
Petre Brănișteanu, după înfrângerea României cu Luxemburg: „Mă așteptam! Marea problemă e că jucătorii nu evoluează în campionat!”
„Nu dă bine, dar, sincer, mă așteptam! Nu chiar la o înfrângere cum a fost aseară (n.r. joi seara), după ce au avut 23 de puncte avans, dar mă așteptam. Îți dai seama, e umilitor să pierzi așa, și acasă!
Dar mă așteptam, având în vedere ce am văzut la Campionatul European din 2017, când toți jucătorii români aveau 25 de minute jucate într-un campionat, ceea ce este și acum.
Aici este marea noastră problemă, jucătorii nu evoluează în campionat! Cât joacă? Maciucă mai intră din când în când la Cluj, dar ceilalți? Nu știu dacă au 10 minute pe meci. Nu au loc de străini, bineîneles, asta e marea noastră problemă.
Plus că nu exist răbdare. Ca să crești o generație de jucători, cum a fost a mea și cea de dinainte, îți trebuiesc vreo 10-12 ani. Proiectul actual? N-a început deloc, am văzut aseară, nu?”.
Petre Brănișteanu: „Din punctul meu de vedere, selecționerul e vinovat”
Brănișteanu a continuat în aceeași notă acidă:
„Mi-aduceam aminte cu colegii mei aseară, după meci...Prin '89, '90, '91, ne invitau ăștia din Luxemburg. Jucam noi, Steaua, cu echipa lor națională. În repriza a doua, jucam cu stânga, că aveam 40 de puncte la pauză!
Iată că, peste 30 de ani, echipa României pierde cu Luxemburg. În afară că au prețuri mari și trezoreria Uniunii Europene, nu știm nimic de ei!
Dar am luat noi bătaie de la Islanda, de care nici la geografie nu învățaserăm! Repet, problema noastră e că sunt prea mulți jucători străini în campionat”.
Întrebat dacă selecționerul Silvășan are vreo vină, Brănișteanu a spus: „Din punctul meu de vedere, da! Pentru că a lăsat doi jucători acasă. Pe Olah și pe Baciu, jucători de 2.18m., care n-au făcut parte din lot. Dacă erau ăia sub panou, nu cred că luxemburghezii făceau față. Nu știu dacă Luxemburg avea vreunul de 2.05m.
Culmea, Olah și Baciu jucaseră în Statele Unite, la Universitare. Dar asta a fost alegerea. Când ești antrenor, răspunzi”, a concluzionat Brănișteanu.
Petre Brănișteanu pe vremea când evolua în tricoul Stelei FOTO Arhiva personalăNu doar la baschet e problema asta! Uitați-vă la handbal masculin, la volei fete și băieți, uitați-vă și la handbalul feminin, avem două-trei echipe care joacă în cupele europene, dar la națională am ratat calificarea la Jocurile Olimpice.
E vorba de tot sportul românesc, că nu interesează pe nimeni! Ei doar se fotografiază când face vreun sportiv de la noi mai reușește câte o performanță.- Petre Brănișteanu, fost baschetablist
{{text}}