GSP special   •   Publicitate   •   Advertorial

Cum știm dacă animalul de companie are probleme cu ficatul

Articol de Gazeta Sporturilor   —  luni, 26 februarie 2024

Nu putem să nu recunoaștem faptul că patrupedele cu blăniță au devenit din ce în ce mai apreciate. Câinii sau pisicile sunt în topul preferințelor, oameni adoptând în număr mare asemenea necuvântătoare. Totuși, trebuie să subliniem că a avea un animal de companie înseamnă și multă responsabilitate față de acea ființă. Animalele de pe lângă casă nu sunt doar de decor sau pentru anumite utilități, ci vin în viață noastră pentru a ne fi companioni pe termen lung, de care trebuie să avem grijă așa cum o face cu noi înșine.

Aceste animăluțe trebuie îngrijite, hrănite, trebuie curățate, trebuie duse la veterinar când au o problemă. De fapt, aici dorim să insistăm, asupra problemelor de sănătate în rândul patrupedelor. Ca și oamenii, animalele pot suferi o serie de afecțiuni pe care nu ne-am fi gândit să le găsim la aceste specii. Probleme cu inima, diabet, probleme ale oaselor sunt chiar destul de des întâlnite. Însă, unul din organele afectate la câini și pisici care poate pune dificultăți semnificative, este ficatul. Afecțiunile hepatice la aceste două categorii de patrupede reprezintă o preocupare importantă pentru proprietarii de animale de companie, deoarece ficatul joacă un rol vital în funcționarea corectă a organismului. Printre cele mai periculoase boli întâlnim hepatită, lipidosisul hepatic sau tumorile hepatice. Trebuie subliniat faptul că aceste afecțiuni pot avea consecințe grave dacă nu sunt tratate la timp.

Cauzele afecțiunilor hepatice

Din fericire, medicina veterinară a făcut un salt uriaș în ultimele decenii, acum existând o mulțime de studii care ajută în tratarea animalelor de companie. A ști însă care sunt cauzele bolilor ajută mult, în special în prevenție. În ceea ce privește afecțiunile hepatice la câini și pisici, trebuie să știm că originea apariției lor poate fi extrem de variată.


Hepatita virală sau bacteriană este o maladie a ficatului care pune numeroase probleme. Aceste infecții pot afecta ficatul, fiind cauzate de virusuri precum adenovirusul canin sau virusul hepatitei virale la pisici. Ficatul este un organ important, dar și foarte sensibil, iar intoxicațiile acestuia sunt la o aruncătură de băț. Consumul unor substanțe toxice precum ciupercile otrăvitoare, plantele toxice sau substanțele chimice poate duce la afectarea ficatului într-un mod destul de grav, ajungându-se chiar la deces dacă nu se intervine prompt.

În schimb, boala de stocare a glicogenului este o afecțiune genetică care distruge procesul de stocare a glicogenului în ficat și alte țesuturi. De asemenea, câinii și pisicile pot suferi de hepatită autoimună. Sistemul imunitar al animalului atacă ficatul, provocând inflamație, leziuni hepatice. Lipidosis hepatic este o altă problemă întâlnită. Se întâmplă atunci când ficatul acumulează cantități anormale de grăsime, cel mai des întâlnită în cazul pisicilor, în special la cele supraponderale.

Nici animalele de companie nu sunt scutite de cancer. Ele pot avea dezvolta tumori hepatice. Acestea pot fi benigne în cazuri fericite sau maligne, iar asta le pune viața în pericol. Pentru a face ca ficatul să funcționeze în parametrii optimi, este bine să avem grijă în special de regimul alimentar al patrupedului. De asemenea, a-i oferi câinelui sau pisicii suplimente precum cele de la Vetexpert, Hepatiale Forte Advanced, 30 tablete, poate fi de ajutor.

Simptome specifice


Când vorbim de animalele de companie este destul de dificil, cel puțin în faze incipiente să ne dăm seama că au probleme de sănătate. Totuși, dacă boala avansează, vor apărea unele semne. Simptomele afecțiunilor hepatice pot varia în funcție de gravitatea sau tipul bolii, dar pot include letargie, slăbiciune. Observăm că animalul poate fi mai puțin activ decât de obicei. Pierderea în greutate inexplicabilă poate fi un alt semn al unei afecțiuni hepatice, la fel ca și lipsa apetitului. Vărsăturile, diareea apar destul de des în asemenea probleme. Ca și la oameni, icterul este prezent când ficatul ne spune că are o afecțiune. Îngălbenirea pielii și a sclerelor este un semn clasic. Urina poate deveni mai întunecată, iar abdomenul umflat poate fi prezent printre simptome.

Tratamentele adecvate

Nu încape nicio îndoială că, dacă observi oricare dintre simptomele de mai sus, trebuie să mergi la medicul veterinar. Acesta îți poate sugera să îi faci patrupedului un set de analize pentru a stabili o schemă adecvată. Tratamentul afecțiunilor hepatice la câini și pisici poate include medicație. Medicamentele pot fi prescrise pentru a reduce inflamația, sprijinind funcționarea ficatului. De asemenea, suplimentele precum cele de la deltavet-pet.ro, descrise mai sus, pot fi oferite pentru a ajuta ficatul să se refacă. La deltavet-pet.ro există o mulțime de produse dedicate sănătății animalelor de companie, de foarte bună calitate. Desigur, nimic nu trebuie administrat după ureche. Poate fi recomandată și alimentație specializată. Dietele pot fi implementate pentru a reduce stresul asupra ficatului, ajutând la regenerarea acestuia. Hrană specială poți găsi la deltavet-pet.ro. Aici este disponibilă atât hrană pentru câini, cât și pentru pisicuțe. În cazul în care animalul prezintă deshidratare sau vărsături severe, administrarea de fluide intravenoase poate fi necesară. Dacă vorbim totuși de tumori hepatice sau a alte afecțiuni poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Prevenția este cea mai bună

Cum spuneam mai sus, o alimentație sănătoasă este, în general, cheia problemelor ficatului. O dietă echilibrată, adaptată vârstei, perfectă nevoilor specifice ale animalului poate contribui la menținerea sănătății ficatului. Ar trebui să ai grijă ce substanțe există în jurul animalului tău. Animalul nu trebuie să aibă acces la plante sau substanțe chimice care i-ar putea afecta ficatul. Medicul veterinar îți va recomandăm să le faci animalelor vaccinuri specifice. Acestea le pot salva de o mulțime de afecțiuni. De asemenea, controalele regulate pot ajuta la depistarea precoce a problemelor hepatice.

Evită supraponderabilitatea, deoarece poate crește riscul de lipidosis hepatic la pisici în special.

Complicațiile ce pot să apară

Nu tot timpul observăm ceea ce se întâmplă cu animalul nostru. Trebuie să știi însă că atunci când funcția ficatului este grav compromisă, poate apărea insuficiența hepatică, o afecțiune care pune viața în pericol. Acumularea de lichid în cavitatea abdominală poate duce la presiune suplimentară asupra organelor interne. În cazuri foarte grave apare encefalopatia hepatică, o afecțiune în care toxinele acumulate în sângele care nu este filtrat corespunzător de către ficat afectează creierul, provocând simptome precum confuzie sau comportament anormal.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.