Adrian Porumboiu (73 de ani), fost mare arbitru internațional și patron la FC Vaslui, acum om de afaceri și fără nicio implicare oficială în fotbalul românesc, a fost invitatul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu” din această săptămână # Întrebat despre relația pe care o are în prezent cu Ion Crăciunescu, Porumboiu a „explodat” în direct și l-a atacat pe un ton ridicat pe fostul lui coleg de brigadă.
27 septembrie 1950. Adrian Porumboiu s-a născut la Buzău, Ion Crăciunescu la Craiova. În aceeași zi, în aceeași lună și în același an. Și amândoi au fost arbitri. Și nu unii oarecare, ci doi dintre cei mai mari arbitri pe care i-a avut fotbalul românesc în întreaga lui istorie.
Adrian Porumboiu: „Comportament dublu. Omul CFR-ului”
Chiar dacă au făcut parte din aceeași echipă, au participat la meciuri de top împreună, prietenia dintre Porumboiu și Crăciunescu s-a rupt în urmă cu 12 ani.
Atunci când Adrian Porumboiu era principalul finanțator al celor de la FC Vaslui, iar Ion Crăciunescu era președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor.
Primul care a ieșit la atac a fost Adrian Porumboiu. Când a acuzat în Gazeta Sporturilor, în mai 2012, că Ion Crăciunescu „ia bani”, existând atunci „o anchetă privitoare la bani mutaţi dinspre Paszkany spre Crăciunescu în nişte conturi din Insulele Cayman”.
Și a continuat: „Cu mine, Crăciunescu nu vorbea nici la telefon, dar cu şefii CFR se vedea faţă în faţă şi discutau! Crăciunescu a avut mereu un comportament dublu”. Acuzându-l direct „că el e omul CFR-ului”.
Derapajul lui Crăciunescu: „Porumboiu a avut sifilis când era tânăr!”
Ion Crăciunescu a reacționat la scurt timp: „Nu am nicio legătură cu Paszkany. E o nebunie ce spune Porumboiu”.
Apoi a făcut afirmația care a rupt definitiv relația cu bunul său prieten de la Vaslui. „Porumboiu e un monstru, credeţi-mă. Mi-a spus regretatul Zoltan Erdei, care a jucat cu el la Slatina, că Porumboiu a avut sifilis când era tânăr. Acestea sunt efectele netratării”, a replicat Crăciunescu.
Porumboiu, despre relația cu Crăciunescu: „Ne-am împăcat ca să nu mai vorbim”
Anii au trecut, iar Porumboiu și Crăciunescu nu și-au mai vorbit deloc.
La 12 ani de la scandalul monstru dintre cei doi, Porumboiu și Crăciunescu nu-și vorbesc. O recunoaște, invitat la „Prietenii lui Ovidiu”, fostul patron de la FC Vaslui: „Ne-am împăcat ca să nu mai vorbim”.
Discuția despre fostul său coleg de generație și de brigadă a început de la întrebarea lui Ovidiu Ioanițoaia: „Care a fost arbitru mai mare, Crăciunescu sau Porumboiu?”.
Eu am fost mai bun! Am avut mai multe meciuri și-a mai fost ceva ce ne deosebește esențial. Eu toată perioada n-am avut șef, el a avut șefi. În toată perioadă în care am fost arbitru și după aceea, n-am avut șefi. El a avut șefi! Nu contează asta (nr. că a fost numărul 2 mondial). Suntem acolo amândoi. Unul lângă altul. N-a fost mai bun, n-am fost mai bun. Dacă e un clasament, e semnul egal.
Adrian Porumboiu, fost arbitru internațional
Adrian Porumboiu: „Crăciunescu a spus o minciună ordinară la adresa mea”
Apoi dialogul s-a îndreptat spre situația din prezent. În care cei supranumiți „Gemenii arbitrajului” nu-și mai vorbesc. Deloc! Și chiar se urăsc. La propriu!
- Domnule Porumboiu, acum v-ați împăcat? Că la un moment dat...
- Ne-am împăcat ca să nu mai vorbim. Pentru că eu așteptam... Ha, ha, ha!
- V-ați împăcat ca să nu mai vorbiți?!
- Da. Am așteptat și spun treaba asta cu stupoare... Domne, cel mai bun prieten al tău... Domne, am mai spus treaba asta... Să spună o minciună atât de gogonată. O minciună ordinară la adresa mea, ceva ce nu s-a întâmplat.
Porumboiu: „Hai, dom'ne, suntem nebuni la cap?!”
- Aia că ați fi avut sifilis.
- Că am avut sifilis... Dar n-am avut, băi fraților! Am o mie de controale. A avut un coleg de echipă, un nume cunoscut, nu o să-i dau niciodată numele, că nu sunt nebun la cap.
- Da, foarte bine că faceți asta.
- A avut un coleg, eu i-am spus de colegul ăla că a avut nu știu ce... După 10-15 ani, când a ieșit scandalul cu CFR Cluj, cu ce făcea el cu CFR Cluj, că Porumboiu a avut el, că i-a spus lui Erdei. (n.r. Zoltan Erdei, fost arbitru, decedat în 2005 în timpul unui meci demonstrativ, în urma unui accident cerebral). Ăla era mort și nu putea să-ți spună!
- Bun...
- Bun! Am vorbit cu el...
- Și dumneavoastră i-ați spus că își vopsește părul.
- Una e să-ți vopsește părul și alta e să spui că ai avut sifilis. Hai, domne, suntem nebuni la cap?! A trecut treaba asta, am mai vorbit cu el. Nu i-am zis... Dar un prieten comun al meu și-al dumneavoastră îl întreabă: „Nea Adi, ce-i cu sifilisul?!”. „Bă, așa rău îmi pare că am zis treaba asta”. Adică atât de perfid spunea că-i pare rău că a spus treaba asta.
- Sifilisul este răspândit în întreaga lume, fiind considerat a treia boală cu transmitere sexuală, în ţările dezvoltate. Calea principală de transmitere este prin contact sexual, dar se poate transmite și de la mamă la făt în timpul sarcinii sau al nașterii, rezultând sifilisul congenital.
„Ieși, bă, și spune: «Dom'ne, am greșit!»”
- Adică, nu că ar fi mințit!
- Nu că ar fi mințit.Bă, ai mințit ca un ordinar, ordinarul ordinarilor! Nici n-a fost vorba de treaba asta.
- Aveți grijă că vă dă în judecată.
- Să se dea singur în judecată.
- Ordinar nu merge!
- E ordinar, ordinar! Când spui... Domne, am așteptat un singur lucru și asta mă irită. Bă, ai avut atâta timp. Ieși, bă, și spune: „Domne, am greșit!”. Păi, tu ții coada sus, nu ți-e rușine! Cu așa grosolănie la adresa mea?!
- Domne, parcă e păcat... Prieteni de-o viață!
- E păcat, dar eu dacă-ți spun dumneata că ai avut SIDA acum nu știu cât timp. Și te țin că ai avut SIDA... Cum îți convine? Când n-ai avut. Dacă se întâmpla treaba asta, sunt acte medicale. Dar el de atâția ani. Vorbim de 53 de ani în urmă! Când știai că eu ți-am spus de treaba asta.
„E idiot, nu orgolios! E idiot!”
- Gemenii fluierului... Născuți în aceeași zi.
- Aș vrea să spun altceva acuma! Mă deranjează enorm atâta lipsă de caracter, atâta neomenie să ai în tine. Să spui că-ți pare c-ai spus... Nu, bă! Ai făcut o mare... Puteai să-ți ceri scuze! Că ai făcut o confuzie.
- Eu știu că vă prețuiește și vă leagă o prietenie de viață.
- Dacă te leagă o prietenie de viață ești corect cu acel om. Dacă aveam, asta era viața, Doamne ferește! Aveam alt traseu. Doamne, Maica Domnului! Cum să spui minciuna asta? Ai spus-o, ai scăpat-o, dar îi venea la îndemână să spună adevărul: „Îmi cer scuze, Adrian! Am greșit”. Nici în ziua de astăzi. Am așteptat că are caracter... Ce caracter să ai tu, bă băiatule?!
- Nu, sunteți orgolioși. Toți sunteți!
- Dom'ne, e idiot, nu orgolios! E idiot! Da, răspund...
- Domnu' Porumboiu, vă dă în judecată!
- Să mă dea! Nu poți să spui altceva. Dacă spui ceva adevărat, da, domne, treaba ta, ai avut boala aia. Asta-i treaba. Dar tu să spui... Am copii, am nepoți. Bunicul sau tata a avut sif... Bă, ești nebun la cap?! Dar revino-ți, du-te dracului de-aici! Cât ai fi de bolnav, asta nu poți să spui despre un om. O asemenea mizerie. Când știe foarte clar. Că asta mă irită, că eu i-am spus de ce i s-a întâmplat colegului...
„Minciuna este cea mai a dracului povară care poate să cadă pe o persoană”
- Îmi pare rău că v-ați înfierbântat!
- Mă înfierbânt de fiecare dată când vine subiectul ăsta.
(discuția s-a oprit pe acest subiectului, apoi Porumboiu a revenit după câteva minute)
- Îmi cer scuze că am ieșit un pic în decor cu treaba asta. Dar mă înfierbântă tare când văd mizeria umană. Nu știu de ce, dar îmi lasă un gust amar. Trăim degeaba pe pământul ăsta și aruncăm vorbe de ocară. Aveam 20 de ani, se putea întâmpla... Orice se poate întâmpla.
- Nu era un capăt de țară.
- Subiectul respectiv eu l-am relatat. Eu i-am spus de acel coleg.
- Da, am înțeles!
- Mă așteptam, vă spun sincer... Am mai vorbit, dar nu i-am zis niciodată. Te macină, prietenul cel mai bun, ai fost alături de el, ai fost nu știu ce... Cum să minți? Minciuna este cea mai a dracului povară care poate să cadă pe o persoană. Spune, bă... Știai tu că ți-a spus mortul. Cum să-ți spună mortul, când ți-am spus eu, care eram viu!
Cine a fost Adrian Porumboiu
- 239 de meciuri în Liga 1
- trei finale de Cupa României (1992, 1994, 1996)
- o Supercupa României (1995)
- 8 derby-uri Steaua - Dinamo
- 9 ani pe lista FIFA a României
Cine a fost Ion Crăciunescu
- a arbitrat o finală de CCE/UCL (1995)
- o avut o finală mică de Cupa Confederaţiilor (1995)
- 230 meciuri în Liga 1
- două finale de Cupa României (1991, 1995)
- o Supercupa României (1994)
- 6 derby-uri Steaua - Dinamo
- 11 ani pe lista FIFA a României
{{text}}