Handbal

Există viață după Neagu și Pintea! România învinge Croația și conduce grupa de calificare la Euro 2024: de ce e important primul loc

România a învins Croația, scor 26-24, în runda cu numărul 3 a grupei de calificare la Campionatul European de handbal feminin din 2024. Cea mai bună jucătoare a partidei a fost rapidista Lorena Ostase.

Articol de Luminița Paul, Adrian Jitea  —  Wednesday, 28 February 2024

România a învins Croația, scor 26-24, în runda cu numărul 3 a grupei de calificare la Campionatul European de handbal feminin din 2024. Cea mai bună jucătoare a partidei a fost rapidista Lorena Ostase. A fost prima partidă după retragerile de la națională ale Cristinei Neagu și Crinei Pintea.

  • Campionatul European de handbal feminin este programat între 28 noiembrie și 15 decembrie 2024, în Austria, Ungaria și Elveția;
  • România conduce grupa 1 preliminară, una din care mai fac parte Croația, Grecia și Bosnia;
  • Meciul retur dintre Croația și România se va juca duminică, 3 martie, la Koprivnica.

Naționala României nu poate rata calificarea la turneul final al Campionatului European de la finalul anului, însă caută o poziționare cât mai bună în grupa 1, acolo unde evoluează alături de Croația, Grecia și Bosnia și Herțegovina.

Echipele cel mai bine clasate, dar și neînvinse, România și Croația, s-au înfruntat azi, la Bistrița, în derby-ul seriei, returul urmând să aibă loc duminică, 3 martie, la Koprivnica.

România, victorie fără Neagu și Pintea în fața Croației

Iar „tricolorele” antrenate de Florentin Pera au pornit partida lansat, cu două goluri înscrise frumos de căpitanul Cristina Laslo. 3-0 imediat și parcă nu se putea un start mai inspirat.

Elanul s-a domolit apoi însă și partida s-a echilibrat, deși în prima repriză croatele nu au ajuns niciodată la același nivel pe tabelă cu echipa României.

O echipă foarte tânără, în care experiența e concentrată în doar câteva jucătoare, după ce s-au ștampilat retragerile fără întoarcere ale Cristinei Neagu și Crinei Pintea și s-au adăugat absențele din motive medicale sau personale ale altor jucătoare importante, precum Dindiligan, Ciucă, apoi Buceschi, Dincă, Dumanska și Șandru.

Cea mai mare diferență din partea întâi a fost de 3 goluri, cu evoluția evidențiată a pivotului Lorena Ostase, 6 goluri, și a portarului Daciana Hosu, 8 mingi apărate.

S-a încheiat însă 13-11, tot cu o reușită a lui Ostase, aflată de departe la cel mai bun meci al ei din ultima perioadă, atât la echipa națională, cât și la cea de club, Rapid.

Final cu emoții pentru Florentin Pera

Pauza a prins bine "tricolorelor", care au reușit detașarea în repriza secundă. Intrarea Ștefaniei Stoica a dinamizat atacul, ea reușind să înscrie, dar și să scoată aruncări de la 7 metri, transformate calm de Seraficeanu.

S-au dus până la 5 goluri avans, distanță atinsă în câteva rânduri, de la 19-14 până la 23-18. Ultimele 10 minute au ridicat însă pulsul în gât: mai multe ratări, oportunități irosite, mai multă grabă în atac, în timp ce croatele au capitalizat, nu s-au lăsat și și-au jucat șansa cu încăpățânarea specifică nației.

Așa s-au apropiat până la un gol, sporind suspansul. O gură de oxigen pur bolta din extrema dreapta a Mihaelei Mihai, tânăra introdusă pe final de meci, care a depășit-o pe Ivana Kapitanovic cu calm și stropul de risc dat de tinerețe pentru 26-23.

12 intervențiireușite din 31 de aruncări a izbutit Daciana Hosu, 38,71% eficiență, în timp ce de partea cealaltă Ivana Kapitanovic a scos 6 din 19, 31,58%

Și ce final! Cu două jucătoare eliminate după acțiuni în care și-au arătat lipsa de experiență, Bucur și Gogîrlă, și o intervenție superbă a Dacianei Hosu, tabela îngheață la 26-24.

Fetele se strâng într-o îmbrățișare spontană a bucuriei, în tribună e veselie, iar România trece în fruntea grupei. Croatele, în schimb, vor căuta revanșa duminică. Până atunci însă, tricolorul „zâmbește” la Bistrița.

Marcatoare pentru România: Ostase 9, Stoica 5, Seraficeanu 3, Laslo 2, Lupei 2, Popa 2, Bazaliu 1, Gogîrlă 1, Mihai 1.

România, lider în grupa de calificare la Europeanul de handbal feminin

România conduce grupa 1 de calificare, una din care mai fac parte Croația, Grecia și Bosnia. „Tricolorele” au punctaj maxim după primele 3 runde. Primele două clasate merg direct la turneul final.

Pentru naționala pregătită de Florentin Pera contează obținerea primei poziții pentru a obține statutul de cap de serie la tragerea pentru Euro 2024.

Clasamentul grupei de calificare la Euro 2024 de handbal feminin:

FOTO: Flashscore

FINAL. România - Croația 26-24

min. 59: Florentin Pera cere time-out. 26-24
min. 58: Succesivă perfectă finalizată cu un lob de Mihaela Mihai. 26-23
min. 56: Daciana Hosu intervine într-un moment crucial. 25-23
min. 55: Ștefania Stoica își asumă o acțiune, intră în blocaj și înscrie din cădere. 25-23
min. 54: Croația se apropie la un singur gol. 24-23
min. 48: Eficiență maximă pentru Lorena Ostase: 8 goluri contra Croației. 23-18
min. 46: Laslo recuperează, Seraficeanu marchează pe contraatac. 22-17
min. 45: Ștefania Stoica e de neoprit! Înscrie pentru a patra oară. 21-16
min. 42: Stoica pătrunde în forță și este faultată. Sonia Seraficeanu transformă aruncarea de la 7 metri. 20-15
min. 32: Stoica aruncă imparabil. Croatele răspund cu o reușită din extrema dreaptă. 14-13
A început repriza secundă!

min. 30: Laslo pasează genial către Ostase. Pivotul Rapidului mai înscrie o dată, la ultima fază a reprizei. 13-11
min. 29: Prkacin revine după accidentare, cu un bandaj la cap, și înscrie cu o aruncare în vinclu. 12-10
min. 28: Lorena Ostase punctează pentru a patra oară. 12-9
min. 26: Time-out cerut de Florentin Pera. 10-9
min. 23: Ce „paradă” reușește Daciana Hosu! Portarul României ajunge la 8 mingi apărate. 9-7
min. 22: Bazaliu face ce știe, gol de la mare distanță! Croația cere time-out. 9-6
min. 21: Kristina Prkacin a suferit o accidentare serioasă. Medicii au intervenit pentru a-i opri sângerarea. Atenție, imagine cu puternic impact emoțional.

FOTO: Capură TV @Pro Arena

min. 17: Ostase, excelentă pe contraatac, singură împotriva a trei adversare. 7-5
min. 17: Corina Lupei, încă o dată impecabilă din extrema stângă. 6-5
min. 14: Aruncare superbă a Aliciei Gogîrlă! 5-4
min. 12: Lorena Ostase se demarcă excelent și înscrie. 4-3
min. 11: Au trecut 7 minute de la ultimul gol marcat de România. 3-3


min. 4: Lupei punctează pe contraatac. 3-0
min. 1: Cristina Laslo înscrie la prima acțiune. 1-0
A început partida!

Meciul retur dintre România și Croația se va juca duminică, 3 martie, la Koprivnica.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.