Liga 1

Ce se ascunde în spatele „reevaluării” anunțate de Dan Șucu: derby-ul pe Arena Națională are o miză colosală

+38 Foto
Victor Angelescu, în dreapta, alături de Dan Șucu

Articol de Liviu Manolache, Daniel Grigore, George Nistor  —  Thursday, 29 February 2024

Dan Șucu a lăsat deschisă o „portiță” astfel încât derby-ul dintre Rapid și FCSB, din ultima etapă a sezonului regulat, să aibă loc pe Arena Națională. În spatele demersului există și o miză financiară.

În ultima etapă a sezonului regulat, weekendul 9-10 martie, Rapid va primi vizita liderului FCSB. În ultimele zile, părțile au negociat pentru organizarea meciului pe Arena Națională, cel mai mare stadion al țării, dar nu s-a ajuns la consens.

Liviu Ungurean, liderul galeriei alb-vișinii, a explicat pentru GSP.ro: „S-au făcut toate demersurile din partea noastră, din păcate cei de la FCSB nu au fost de acord cu termenii de reciprocitate. Mă refer la suporteri, la locurile pentru oaspeți.

Le-am oferit toată peluza la dispoziție, dar pentru play-off, când vor fi ei gazde, nu vor să ne ofere la schimb tot atâtea locuri”.

Dan Șucu: „Vom reevalua dacă meciul cu FCSB poate fi disputat pe Arena Națională”

De aici reiese că cei de la FCSB nu au dorit ca adversara la titlu să aibă parte de o susținere importantă în meciul direct pe care-l va găzdui în play-off, unul de o importanță deosebită în lupta pentru trofeul de campioană.

Cu negocierile temporar blocate, Rapid a anunțat că partida se va juca în Giulești, pe arena cu 14.000 de locuri, însă acționarul Dan Șucu nu a renunțat la ideea organizării derby-ului pe Arena Națională. Seara trecută, după 4-1 cu UTA, Șucu a spus:

„Trebuie să mai reevaluăm un lucru, dacă este posibil ca meciul cu FCSB să îl disputăm pe Arena Națională. O vom face joi. Vom discuta intern acest lucru și vom lua o decizie”.

Ce se ascunde în spatele „reevaluării” anunțate de Dan Șucu pentru Rapid - FCSB

Mai departe de sprijinul superior din partea fanilor, de asistența propriu-zisă, pentru Rapid există și un interes financiar. Șucu mizează pe un număr de spectatori de 4 ori mai mare decât în Giulești, adică undeva spre 50.000, astfel că vânzarea unui asemenea număr de bilete ar aduce o sumă frumoasă în conturile clubului.

Nivelul de cerere pentru bilete depășește de 4 ori capacitatea stadionului nostru.

- Dan Șucu, acționar majoritar Rapid

În tur, la FCSB - Rapid 1-2, 40.563 de oameni au fost în tribunele Arenei Naționale, cea mai mare asistență din acest sezon. Chiar dacă acest număr nu va fi depășit la retur, veniturile de pe urma biletelor ar fi considerabile.

La partida tur, FCSB a comercializat bilete cu prețuri cuprinse între 30 și 200 de lei. Dacă Rapid ar practica prețuri similare, iar toate biletele s-ar epuiza, ținând cont de zonele „tampon” și de faptul că giuleștenii au puțin peste 5.000 de abonați, atunci încasările ar putea depăși 400.000 de euro.

Încasările din Giulești, mult sub cele de pe Arena Națională

În acest sezon, cea mai mare asistență înregistrată în Giulești a fost de 12.537 oameni, la 2-1 cu Oțelul pe 3 februarie 2024. În medie, Rapid a avut 11.520 de spectatori la meciurile de acasă.

Chiar dacă asistența de vârf ar fi egalată, undeva în jur de 12.600 de oameni, cu 5.123 de abonați încasările ar fi net inferioare celor de pe Arena Națională, sub 100.000 de euro.

S-ar apropia de FCSB

La 13 dintre cele 14 meciuri disputate în Giulești în acest sezon, asistența a trecut de 10.000. Rapid este echipa cu cele mai multe meciuri în care trece de bariera de 10.000 de spectatori. Excepția este duelul cu FC Voluntari de pe 9 decembrie, la care au asistat 5.934 de spectatori.

În acest moment, FCSB are cea mai mare medie de spectatori la meciurile pe teren propriu, 14.520. Dacă derby-ul din etapa 30 ar avea loc pe Arena Națională, media Rapidului, în prezent 11.520, s-ar apropia vertiginos de cea a roș-albaștrilor.

Costurile pentru organizarea meciului depășesc 40.000 de euro

Închirierea Arenei Naționale pentru un meci din Superligă costă 13.000 de euro, fără TVA, alte 10.000 de euro sunt plătite sub formă de costuri pentru operarea stadionului, în vreme ce plățile conexe, inclusiv pentru firma de pază, trec cheltuielile totale de 40.000 de euro.

În 2022, Rapid a încasat 1,6 milioane de euro din vânzarea biletelor. FCSB a fost lider la acest capitol în România, 2,2 milioane.

VIDEO cu declarațiile lui Dan Șucu după Rapid - UTA

>

Tot din Superligă:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.