Simona Halep nu s-a dopat premeditat. Am crezut asta din prima clipă și TAS mi-a confirmat convingerea marți, 5 martie. Nu e „Halep trișoarea”, cum au condamnat-o mulți înaintea unei decizii definitive. Rămâne campioana de la Roland Garros și Wimbledon. Curată
Aflând decizia TAS, definitivă, Simona Halep nevinovată, pedeapsa de 4 ani redusă la 9 luni și poate juca din nou tenis, am simțit mai mult decât bucurie pentru ea. A câștigat cel mai dificil meci al carierei.
Nu o confruntare pentru un titlu de Grand Slam și nu împotriva unei adversare, ci o luptă pentru a demonstra că e curată, că nu s-a dopat. O luptă contra majorității, a oamenilor din sport și din afara lui.
Cei mai mulți „știau” că s-a dopat. „Adevărul” lor absolut s-a volatilizat
Puțini au sprijinit-o în acest timp. Halep a afirmat mereu că nu a greșit, nu a înșelat tenisul, a combătut toate deciziile eronate luate împotriva sa, contestând concluziile ITIA, Sports Resolutions. Ale tuturor laboratoarelor și experților acreditați de Agenția Mondială Antidoping (WADA) care au pus-o la zid.
Cei mai mulți au considerat-o vinovată înaintea hotărârii finale. Ea insista, sunt nevinovată, alții continuau să o acuze, mai ales români, și să comenteze sarcastic, să o numească trișoare, să vorbească despre mușchii care erau pentru ei dovada efectelor dopajului.
Aceștia „știau” că s-a dopat premeditat când decizia definitivă în acest dosar era încă departe. Nici nu aveau nevoie de TAS. „Adevărul” lor era absolut.
Toți ignorau prezumția de nevinovăție, au condamnat-o înaintea condamnării!
Simona Halep // FOTO: Imago
Putea Halep trece peste antrenor și să verifice singură suplimentul la laborator?
Întregul proces de justiție se încheie însă când ciocănelul ultimului judecător al cazului lovește masa. Numai atunci. La Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
TAS a dat sentința: Halep nu s-a dopat premeditat, totul a fost cauzat de contaminarea suplimentului.
TAS a dat sentința: nici modificările din pașaportul biologic al lui Halep nu au fost provocate de dopaj.
I s-a reproșat doar că nu a fost suficient de atentă să verifice acel supliment. Dar ce putea face? Să ia acel Keto MCT și să-l ducă ea la laborator? Un antrenor cu numele lui Patrick Mouratoglou, cunoscut în lumea întreagă, a sfătuit-o să-l folosească, l-a luat. Niciun sportiv nu ia el suplimentele oferite de propriul antrenor sau de propriul preparator fizic să le verifice la laborator. Ar afecta toată încrederea care leagă echipa.
Profesorul Jean-Claude Alvarez: „E imposibil din punct de vedere farmacologic”
Eu nu am crezut nicio clipă că ea s-a dopat premeditat. De când a fost suspendată, am scris două materiale de opinie despre Halep. Unul pe 14 septembrie 2023, cu titlul „Halep contra caracatiței antidoping și Cazul Schwazer”, și altul pe 16 februarie 2024, „Halep, dopajul și americanul închis 48 de ani”. În ambele, am avut aceeași concluzie. Nu cred!
Verdictul ITIA, al tribunalului independent, nu mi-a demonstrat total vinovăția ei, nu m-a convins că s-a dopat intenționat în niciunul dintre cele două capete de acuzare, roxadustat și pașaport biologic.
Am amintit în septembrie 2023 declarația din L'Equipe a profesorului francez Jean-Claude Alvarez, expert care a pledat în apărarea sportivei, directorul laboratorului de Toxicologie de la Spitalul Universitar din Garches.
Acesta a descris toate testele, analizele făcute, a demonstrat posibila contaminare cu roxadustat a colagenului pe care Halep îl folosea ca supliment alimentar și a încheiat astfel: „Roxadustat ar trebui să crească hemoglobina. Deci, cu acest parametru, au considerat că este prea puternic.
A fost testată pozitiv pe 29 august 2022. Pe 26 august a avut o probă negativă. Dar când iei aceste molecule, ele rămân cel puțin 15 zile în urină. Asta înseamnă că ea ar fi luat roxadustat între cele două date, 26 și 29 august, și ar fi rămas doar 0,2 nanograme pe 29.
Așadar, trebuie să fi luat o microdoză total ineficientă și e incredibil că nimeni nu vrea să recunoască acest lucru. E imposibil din punct de vedere farmacologic".
În baza unei probabilități se poate greși. Și s-a greșit. La Alex Schwazer, a fost înscenarea WADA!
A atras atenția: „Nu mai există niciun dubiu că două laboratoare renumite din Franța au găsit același rezultat. Noi spunem că există roxadustat în colagen, însă laboratorul american spune că nu există”.
Cele două laboratoare renumite din Franța nu erau însă acreditate de WADA, iar cel american era. Și WADA a refuzat dovada francezilor. Halep trebuia „dopată”, chiar dacă nu era. Nu premeditat.
Altceva care m-a făcut să-mi pun întrebări. Pașaportul biologic, cele 51 de probe de sânge analizate ale jucătoarei: tribunalul care a condamnat-o a transmis pe 12 septembrie 2023 că explicația neregulilor în profilul Simonei Halep este "cel mai probabil dopajul". A hotărât în baza unei probabilități. Dar în baza unei probabilități se poate greși. Și s-a greșit.
În cazul lui Alex Schwazer, campion olimpic în 2008 la 50 km marș, nu a fost greșeală. A fost eroare intenționată la judecarea sa în 2016. Pe italian a vrut să-l „îngroape” WADA și l-a exclus opt ani, după ce probele sale au fost măsluite la un laborator acreditat al Agenției Mondiale Antidoping pentru a-i "găsi" o microdoză de testosteron. Curtea din Bolzano a dovedit ulterior marea înscenare WADA.
Pompiliu Popescu rămâne ridicol. „Mușchii” care arată dopajul și doctorul ridicol
Unii, printre ei doctorul Pompiliu Popescu, fost medic al naționalei noastre de fotbal, a șocat când a afirmat în toamna lui 2023: "Uitați-vă la musculatura Simonei Halep și veți întelege! Cine se pricepe înțelege despre ce este vorba"
Așa a „analizat” Popescu, i-a văzut mușchii și a anunțat că aceasta e explicația dopajului. Ridicol, am spus atunci, o spun și acum. Doctorul ridicol. N-ar trebui să mai consulte nici pisici. Ar atenta la sănătatea lor. Mai bine s-ar retrage undeva la munte. Pentru liniștea noastră.
Imagine de arhivă cu Pompiliu Popescu, alături de Victor Pițurcă / Sursă foto: Arhivă GSPHalep, cea care nu a înșelat tenisul
Sincer, acum chiar nu mai contează rezultatele și nici banii pe care îi va câștiga Halep la tribunal pentru judecarea sa strâmbă de către instanțele tenisului, pentru că i-au furat opt luni din carieră. Se poate retrage, dacă vrea, la 32 de ani.
A câștigat ceva mult mai important. Rămâne campioana de la Roland Garros și Wimbledon care nu a vrut să înșele sportul.
{{text}}