Tenis

De ce nu a fost sancționată Simona Halep pentru iregularitățile din pașaportul biologic » Explicația TAS

Articol de Sergiu Alexandru  —  miercuri, 06 martie 2024

Simona Halep (32 ani) a avut câștig de cauză în procesul împotriva ITIA. TAS i-a redus suspendarea de 4 ani la 9 luni, ceea ce înseamnă că poate juca din nou.

Agenția de Integritate a Tenisului i-a adus Simonei Halep două acuzații: un test pozitiv la roxadustat și mai multe iregularități în pașaportul biologic.

Ce a decis TAS? Halep a consumat un produs contaminat (Keto MCT) cu roxadustat, iar vina îi aparține într-o mică măsură, de aceea suspendarea i-a fost redusă la 9 luni.

Ce s-a întâmplat cu pașaportul biologic al Simonei Halep

După cum scria GSP după ce a studiat cele 126 de pagini ale motivării deciziei de suspendare pentru 4 ani, acuzația de neregularități în pașaportul biologic a fost declanșată de o probă de sânge recoltată pe 22 septembrie 2022.

Pașaportul biologic al Simonei conține 56 de probe de sânge, dintre care cinci au fost considerate invalide. Prima dintre ele a fost dată pe 27 august 2013, iar ultima pe 3 martie 2023.

Probele care au au dus la acuzație sunt cele cu numărul:

  • 44 (8 martie 2022)
  • 46 (27 aprilie 2022)
  • 48 (22 septembrie 2022)
  • 50 (13 decembrie 2022)
  • 51 (23 decembrie 2022)
  • 52 (6 ianuarie 2023)

În comunicatul emis după decizie, TAS a explicat de ce au apărut aceste iregularități în a doua parte a anului 2022 și la începutul anului 2023.

Iar TAS a decis că aceste iregularități din pașaportul biologic al Simonei Halep au fost cauzate de operația pe care ea a suportat-o pe 12 septembrie.

Acuzația privind pașaportul biologic al sportivului (ABP)

În ceea ce privește acuzația referitoare la ABP-ul Simonei Halep, ITIA a avut sarcina de a stabili că Halep a utilizat o substanță interzisă și/sau o metodă interzisă. În primul rând s-a bazat pe o probă de sânge dată de Halep pe 22 septembrie 2022, al cărei rezultat a demonstrat încălcarea regulilor antidoping în temeiul articolului 2.2 din TADP.

Contrar raționamentului tribunalului de primă instanță, TAS a stabilit că era oportun, în aceste circumstanțe, să se considere rezultatele probei de sânge private date de Simona Halep pe 9 septembrie 2022 în contextul operației la care a fost supusă la scurt timp după aceea. Aceste rezultate, precum și declarațiile publice ale Simonei Halep potrivit cărora ea nu intenționa să concureze pentru restul anului calendaristic 2022, au avut un impact asupra veridicității scenariilor de dopaj pe care s-a bazat Tribunalul independent al ITF.

Având în vedere probele în ansamblu, TAS nu a fost suficient de convins că s-a comis o încălcare a regulilor antidoping în temeiul articolului 2.2. din TADP. Prin urmare, a respins această acuzație.

- explicația TAS

Ce este pașaportul biologic

Pașaportul biologic a fost introdus în tenis în 2014 și este utilizat de entitățile antidoping „pentru a monitoriza în timp anumite variabile biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât în încercarea de a detecta substanța sau metoda de dopaj în sine”, conform site-ului oficial al Agenției Internaționale Antidoping (WADA

WADA menționează că pașaportul biologic poate fi „integrat în programul antidoping” cu mai multe posibile scopuri:

  • „Pentru a identifica sportivii care necesită atenție suplimentară printr-o interpretare inteligentă și în timp util a datelor din pașaport. SAU
  • Pentru a urmări posibile încălcări ale regulilor antidoping, în conformitate cu articolul 2.2 din Codul Mondial Antidoping, care face referire la utilizarea sau încercarea de utilizare de către un sportiv a unei substanțe sau metode interzise”.

Citește mai multe știri despre Simona Halep:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.