Opinii

Scapă basma curată?!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  Thursday, 07 March 2024

Am susținut permanent că, români fiind, trebuie să ținem cu Simona Halep. S-o apărăm. Între altele, pentru că ne-a adus multe bucurii și ne-a oferit atâtea ocazii să ne mândrim cu ea.

Să nu facem însă greșeala de a considera că, reducându-i suspendarea de la 4 ani la 9 luni, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a absolvit-o de orice vină.

Nu. Instanța supremă de la Lausanne a constatat că Simona "A comis încălcări ale regulii antidoping", "Violations", dar și că acestea "N-au fost intenționate".

Cu alte cuvinte, câștigătoarea de la Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019 a înghițit ce nu trebuia, ce n-avea voie, dar n-a știut ce înghite. Un fel de vinovată fără vină, care nu trebuia pedepsită cu asprimea afișată de Tribunalul Independent al Federației Internaționale de Tenis, autorul suspendării pe 4 ani.

Simona Halep

Totuși, în ideea că orice sportiv e, prin regulament, responsabil de ce i se depistează în organism, Roxadustat în cazul Simonei, substanță interzisă, el e obligat să plătească primul.

Adică Simona, pe care TAS n-a iertat-o de tot, n-a albit-o, tocmai din cauză că a luat ceva de pe lista neagră.

Nu încape îndoială că TAS a analizat speța cu atenție maximă. Drept urmare, n-a reținut acuzațiile Tribunalului Independent că pașaportul biologic al campioanei noastre ar fi suferit modificări menite s-o incrimineze.

N-avea cum din moment ce Simona anunțase o intervenție chirurgicală și transmisese că în lunile următoare, din septembrie până la sfârșitul anului 2022, nu va mai participa la nicio competiție. E de necrezut că Tribunalul Independent a putut ignora, din grabă ori din rea-voință?, astfel de argumente.

Verdictul de la Lausanne, definitiv, ne îndeamnă să judecăm că în toată această poveste urâtă Simona n-a fost decât o victimă. Dacă da, atunci s-ar cuveni să aflăm și a cui victimă a fost, cine i-a făcut-o și de ce?

Cine i-a furat aproape 2 ani din carieră și, în fond, din viață? Acela sau aceia n-ar trebui să plătească și ei, e oare posibil și normal să scape basma curată? Posibil da, normal nu.

E secretul lui Polichinelle cine a băgat-o în belea pe Simona. Oamenii din Academia Mouratoglou, implicit din echipa ei, în frunte cu Patrick Mouratoglou însuși, ei i-au prescris și administrat suplimentul contaminat, fapt recunoscut public chiar de cei în cauză. Cărora însă nu li se reproșează nimic oficial, nu-i trage nimeni de mânecă, sunt bine mersi și nici capul nu-i doare!

Ciudat, dacă Simona n-a ezitat să dea în judecată firma canadiană (de apartament!) care a produs suplimentul ori măcar l-a distribuit, ea n-a mișcat un deget contra lui Mouratoglou et Co, de la care ar putea obține despăgubiri de ordinul zecilor de milioane de dolari!

S-ar impune, e o opinie mai largă, ca Simona să deschidă o acțiune în justiție contra Academiei Mouratoglou și a patronului acesteia. Întârzie însă s-o facă, deși miza e uriașă, ori chiar n-o va face. Încurcate sunt unele din căile Domnului, nu?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.