Radu Drăgușin a fost prezentat la Tottenham pe 11 ianuarie. Pe 10 martie, stoperul în vârstă de 22 de ani a jucat mai mult de o repriză la 4-0 cu Aston Villa, profitând că puternicul Micky van de Ven e fragil pe termen lung la intensitatea din Premier League și a suferit o nouă leziune musculară.
La jumătatea lui februarie, la o lună după ce Radu Drăgușin fusese transferat de la Genoa, managerul lui Tottenham a vorbit încă o dată la conferință despre Radu Drăgușin.
După două săptămâni de la ultimul meci jucat de tânărul stoper, al treilea, jurnaliștii englezi l-au întrebat pe Ange Postecoglou de el. Ce se întâmplă, care e planul, când va mai intra, când i se vor da mai multe șanse? Multe întrebări la care tehnicianul australian a încercat să răspundă.
Explicație pentru Radu Drăgușin: „La un club mare, a juca e parte din proces"
Postecoglou a spus atunci ceea ce trebuie să înțeleagă toți, mai ales „tricolorul". Ce înseamnă să ajungi la un club mare, într-un vestiar cu alt impact, la o echipă cu un stil de joc diferit.
„Radu era la Genoa și juca. Dacă doar jocul era tot ce îl interesa, ar fi rămas la Genoa. Dacă vrei să ajungi la un club mare, atunci e parte din proces", a atras atenția antrenorul.
Postecoglou a accentuat: „Radu știa acest lucru și de aceea l-am vrut aici, pentru că știa ce înseamnă provocarea de a veni aici și că a juca nu e un dat. Totul e despre cum îți croiești calea. Se adaptează. Jucăm cu totul diferit față de ce era obișnuit, l-am folosit în meciuri și cred că s-a descurcat bine când a intrat".
Managerul lui Tottenham: „Nu l-am adus pe Drăgușin pentru șase luni"
Când s-a referit la Drăgușin, a vorbit despre viitor. În prima jumătate de an, e numai o soluție de rezervă pentru Cristian Romero și Micky van de Ven, titularii din centrul apărării.
„Nu l-am cumpărat pentru șase luni, l-am adus la acest club pentru mult timp și am văzut deja în acest sezon ce impact a avut să pierdem ambii fundași centrali.
Nu mai vreau să se întâmple în viitor, de aceea e Radu aici. În următoarele trei, patru luni, până la sfârșitul campionatului, el trebuie să se adapteze și să muncească mult".
31de milioane de euro e prețul la care ar putea ajunge transferul lui Radu Drăgușin de la Genoa la Tottenham (25 de milioane sumă fixă, 6 milioane bonusuri)
Radu Drăgușin: 30 de minute urmate de 36 de zile de pauză
Între 14 ianuarie și 3 februarie, fundașul central a apărut de trei ori pe teren, doar în final, o jumătate de oră în total, incluzând prelungirile fiecărei partide: 10 minute la 2-2 cu Manchester United, 9 la 3-2 cu Brentford, 11 la 2-2 cu Everton.
Apoi, 36 de zile de pauză. Niciun minut trei meciuri la rând. Duetul Romero - Van de Ven nu era schimbat nicio clipă. Drăgușin nu putea decât să se pregătească, să-i arate lui Postecoglou că e gata oricând să joace.
Excelentul Micky van de Ven are și un punct nevralgic
Postecoglou l-a luat pe Drăgușin în ianuarie, la jumătatea sezonului, fără să mai aștepte perioada de transferuri din vară, realizând că Van de Ven, oricât de puternic pare fizic, nu rezistă mult timp la intensitatea campionatului englez.
La începutul lui noiembrie, după numai trei luni de competiție, excelentul stoper olandez (22 de ani, cu zece luni mai mare decât Radu) a suferit o ruptură musculară care l-a împiedicat să joace mai mult de două luni.
Micky van de Ven, întins în iarbă, înconjurat de colegi după accidentare Foto: Guliver/GettyImagesA revenit pe 14 ianuarie, după ce a pierdut nouă meciuri de Premier League. A evoluat încă șase partide în campionat și a cedat încă o dată. Duminică, 10 martie, s-a accidentat în minutul 49 la Aston Villa - Tottenham (0-4). Ținea mâna pe spatele coapsei, pare o leziune în aceeași zonă precum cea afectată în noiembrie.
Să vă spun ceva! Drăgușin a fost foarte, foarte bun când a intrat! Când am văzut accidentarea lui Van de Ven ne-am întrebat dacă va afecta sistemul lui Tottenham. Știm că lor nu le place să schimbe. Dar Radu a intrat bine. A fost fantastic cum s-a descurcat
- Conor Coady, fundaș Leicester
„Colegii l-au văzut pe Drăgușin și au știut că au calitate"
Atunci a intrat Radu Drăgușin și a jucat bine. 41 de minute, plus 10 de prelungiri până la final. Aproape dublu față de cât evoluase până acum. Englezii au remarcat mai multe detalii ale primului său meci mai consistent la Spurs.
Radu Drăgușin, controlându-l pe John McGinn, căpitanul lui Aston Villa Foto: Imago„Când Van de Ven s-a accidentat, coechipierii au privit spre margine, l-au văzut pe Drăgușin gata să intre și au știut că în același rol au calitate să schimbe calitatea", a comentat Alasdair Gold, specialist în Tottenham la football.london.
Concluzie: Drăgușin are abilitate tehnică, viteză și s-a integrat în echipă
„A demonstrat că are abilitatea tehnică pentru pasele rapide din centru sau pentru lansările spre aripi pe care Postecoglou le cere stoperilor săi. A luat un cartonaș galben la un fault tactic într-o poziție avansată, iar viteza sa a fost suficient de bună pentru a curăța tot ce a căzut în spatele liniei defensive", a adăugat jurnalistul englez.
„Misiunea lui Drăgușin a fost mai ușoară după momentul de nebunie al lui McGinn, dar tânărul român a rămas alert pentru tot ce i-a ieșit în cale și s-a conectat bine cu Destiny Udogie pe partea stângă".
Concluzia lui Gold: „Drăgușin s-a implicat total la echipă, indiferent de timpul de joc. Fapt evidențiat încă o dată la sărbătoarea golurilor. A sprintat pentru a nu o rata. Fundașul central s-a integrat la Spurs, simte că e parte din grup și capabil să ajute echipa. S-a bucurat de cel mai lung timp de joc într-un meci de Premier League. Va urma și mai mult".
Sâmbătă vine duelul cu Fulham. Și Drăgușin poate juca, în sfârșit, titular la Tottenham.
{{text}}