Tenis

Dezvăluiri de impact ale lui Howard Jacobs, avocatul Simonei Halep: „A existat un efort concertat pentru a crea cazul de dopaj sanguin”

Simona Halep

Articol de Luminița Paul  —  Monday, 11 March 2024

Avocatul american al Simonei Halep, Howard Jacobs, a oferit detalii interesante și revelatoare despre meandrele celor două procese în care a asistat-o pe româncă, cel de la Sport Resolutions și cel de la TAS. El a vorbit despre insistența ITIA de a crea un caz de dopaj sanguin și a dezvăluit că românca a menționat suplimentul pe formularul doping sub numele de „băutură Schinoussa”.

Într-un interviu pentru Sports Illustrated, realizat de Jon Wertheim, cunoscut jurnalist de tenis, Jacobs a descris pe scurt ce s-a întâmplat în următorii termeni: „E dificil de spus. Am considerat de la început că partea cu pașaportul biologic nu a fost deloc fundamentată. Nu am înțeles deloc acel caz.

Apoi, cu Roxadustatul, în mod normal le dai autorităților dovezi că există contaminare și ori accepți sancțiunea, ori o contești. Dar nu poți să ajungi la un asemenea caz”.

Invitat să detalieze, a explicat că „nu cred că am avut ceva atât de ciudat ca acesta... în care ei să se lupte până la limită și apoi să vină cu acuzația de dopaj sanguin.

Cazul a devenit super, supercomplicat. Nu-mi pot imagina câți bani au cheltuit pentru a-l instrumenta”, a spus Jacobs referindu-se la ITIA.

Howard L. Jacobs // sursă foto: athleteslawyer.com

2 milioane de dolari cheltuiți de ITIA pe experți și avocați!

În cele din urmă, a făcut o estimare de măcar 2 milioane de dolari „pentru că au avut atât de mulți experți și atât de mulți avocați și totul a fost combătut”.

Lui Jacobs eroarea procedurală cea mai iritantă i s-a părut aceea că „a existat un efort concertat pentru a crea cazul de dopaj sanguin, apoi pentru a crea o poveste care să aibă sens... (...).

Multe probe despre care au spus că sunt dovadă de dopaj de sânge erau, de fapt, din perioada în care a avut intervenția chirurgicală la nas și chiar de după. În esență, se dopa sanguin în timp ce se opera și anunțase că nu mai joacă până la finalul anului? Este absurd!

Au pictat această poveste ca să pară un caz evident de dopaj în tenis. Și nu a fost. Nici pe departe”, a subliniat avocatul.

Simona a avut voința de a lupta de la început și nu a dat înapoi în niciun moment. Au fost, cu siguranță, momente dificile. Când a primit decizia de 4 ani a fost ceva devastator. Dar nu s-a gândit niciodată să se oprească – Howard Jacobs

S-a ajuns apoi la discuția despre faptul că Simona nu a menționat suplimentul în formularul doping, iar aici Howard Jacobs aduce precizări uimitoare. „Ei bine, nu e adevărat! Pe formular scrie băutură Schinoussa, dar nu există o asemenea băutură pentru recuperare. Produsele Schinoussa erau amestecate într-un blender”, a spus Jacobs.

Wertheim a insistat, iar avocatul a repetat că Halep a scris „băutură de recuperare Schinoussa”, care era compusă din două produse ale firmei, unul dintre ele fiind suplimentul Keto MCT.

Jacobs a vorbit apoi despre faptul că de mult timp, peste 20 de ani, a reprezentat sportivi care au dat în judecată companii care produc suplimente alimentare. „De obicei, contaminările nu sunt intenționate, este vorba despre materialul brut care vine din China și pentru care lipsesc controalele de calitate”.

De ce nu e pedepsit și antrenorul? „Răspunsul ușor este că așa sunt regulile”

Avocatul a fost întrebat și despre faptul că un sportiv este pedepsit, dar antrenorul care îl încurajează să ia suplimentul nu primește nicio sancțiune. „Răspunsul ușor este că așa sunt regulile, exceptând cazul în care un antrenor îi dă cu bună știință sportivului o substanță interzisă, ceea ce nu este nici pe departe cazul aici”, a precizat Jacobs.

Simona Halep, în dialog cu Patrick Mouratoglou / FOTO: Imago

„Dar doar pentru că i-a administrat un supliment care s-a dovedit contaminat? Regulile nu menționează pedepse pentru așa ceva. Ar trebui? Nu știu. Dacă ar fi, probabil că antrenorii nu ar mai ajunge să recomande suplimente sportivilor”.

În final, Jacobs spune că el, personal, nu ar lua suplimente. „Când am început să dau în judecată companii de suplimente încă eram sportiv competitiv și luam și eu. M-am oprit pentru că m-am simțit ca un ipocrit. Și nici nu simțeam vreo diferență. E marketing”.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.