Sporturi   •   Tenis   •   Viitor

Ce urmează pentru Simona Halep? Cum au revenit 3 jucătoare de tenis suspendate pentru dopaj

Simona Halep în acțiune la Miami în 2019, ultima oară când a participat la turneul din Florida FOTO Imago Images

Articol de Roxana Fleşeru   —  marți, 12 martie 2024

Simona Halep se va întoarce în circuit la turneul de la Miami, 19-31 martie, după ce apelul la TAS i-a redus suspendarea de la 4 ani la nouă luni. Maria Sharapova, Beatriz Haddad Maia și Dayana Yastremska s-au confruntat și ele cu această situație.

Turneul de la Miami debutează într-o săptămână, iar Simona Halep va fi pe tabloul principal al unei competiții după o pauză de 19 luni.

Românca a primit o invitație și va evolua în primul tur la Miami, o situație pe care nu a mai experimentat-o din 2013, ea fiind cap de serie la următoarele șase participări și având bye pentru partida din primul tur.

Am deja un an și jumătate de când nu joc meciuri oficiale și e greu să-mi dau cu părerea acum. Vreau să văd cum mă simt la reîntoarcere și după aceea o să-mi setez obiectivele.


N-am mai stat niciodată atât de mult. Vreau să o iau săptămână cu săptămână și să văd cum intru în formă. Va fi destul de dificil", a spus Simona Halep înainte de plecarea spre Miami.

Va fi o revenire cu multe provocări, așa cum au avut de înfruntat și alte trei jucătoare implicate în procese în care au fost acuzate de dopaj.

Maria Sharapova, semifinale la primul turneu WTA

Maria Sharapova a primit decizia de la TAS pe 30 septembrie 2016, ea beneficiind o reducere a pedepsei de la 24 de luni la 15 pentru un test pozitiv la Meldonium pe care jucătoarea a recunoscut că-l consuma, ea invocând că nu a știut că a intrat pe lista substanțelor interzise din 2016.


A devenit eligibilă să revină începând cu 27 aprilie 2017. Rusoaica a avut șase luni la dispoziție, incluzând și antrenamentele din presezon, să-și pregătească revenirea care s-a produs la turneul de la Stuttgart.

Organizatorii i-au oferit un wild card și au făcut o excepție pentru fostul lider mondial, meciul său din primul tur fiind programat într-o zi de joi, meciurile din primul tur desfășurându-se de obicei în zilele de luni și marți.

Câștigătoarea a cinci trofee de Mare Șlem, Sharapova, care doar ce împlinise 30 de ani și nu avea clasament, a reușit să câștige trei meciuri la primul turneu, ea trecând de Roberta Vinci, Ekaterina Makarova, Anett Kontaveit, dar fiind învinsă de Kristina Mladenovic.

În afară de Stuttgart, în 2017, Sharapova a mai jucat la Madrid, Roma, Standford, US Open, Beijing, Tianjin și Moscova, la toate turneele primind wild card.

Maria Sharapova (foto: Guliver/Getty Images)

Cele mai bune rezultate au fost la Tianjin, unde a cucerit trofeul, și la US Open, unde a atins optimile de finală. De asemenea, a fost un an în care ea a fost deranjată de diverse probleme medicale. Sharapova a încheiat anul pe locul 59 WTA.

Maria a mai jucat două sezoane marcate de accidentări, nu a urcat mai sus de locul 21 WTA, nu a mai cucerit niciun alt trofeu, iar în turneele de Mare Șlem a reușit doar un sfert de finală la Roland Garros, în 2018. Ultimul meci al său a fost la Australian Open 2020, când a fost învinsă de Donna Vekic în primul tur, moment în care alunecase până pe locul 326.

Beatriz Haddad Maia, pandemia i-a amânat revenirea

Jucătoarea din Brazilia a fost suspendată provizoriu începând cu 23 iulie 2019, pe când avea 23 de ani și era 124 WTA, pentru un test pozitiv la doi agenți anabolizanți sub formă de Ostarină și Ligandrol.

Beatriz a primit decizia în cazul său pe 10 februarie 2020, când a fost suspendată în primă instanță timp de 10 zece luni, exact perioada în care fusese inactivă, considerându-se că a consumat un supliment contaminat.

Ea nu a fost exonerată complet de vină pentru WADA emisese tot felul de avertizări cu privire la suplimentele din Brazilia, alți conaționali având teste pozitive.

Beatriz Haddad Maia

Data de întoarcere a fost stabilită pentru 22 mai 2020, astfel că ea a avut două luni la dispoziție pentru a-și pregăti întoarcerea, însă din cauza pandemiei și a clasamentului de 1342 nu s-a întors decât în septembrie 2020 în turnee challenger.

Pe final de 2021 a intrat în Top 100, iar în 2022 a jucat cea mai importantă finală a carierei, la Toronto, cucerind trofeele de la Birmingham și Notthingam. În 2023 a intrat în Top 10, când a jucat în semifinale la Roland Garros.

Dayana Yastremska s-a întors în câteva săptămâni

Dayana Yastremska a primit scrisoare de acuzare pentru un test pozitiv la un metabolit al mesterolonului pe 22 decembrie 2020, testul fiind recoltat pe 24 noiembrie.

Încheiase anul pe poziția 29 WTA. După mai multe încercări eșuate de a fi audiată în regim de urgență, audierea în cazul său a fost pe 21 mai, iar decizia a venit pe 21 iunie 2021, ea fiind exonerată datorită unei contaminări.

Motivul a fost întreținerea de relații sexuale cu cineva care consumase substanțele interzise.

Dayana Yastremska

A revenit la începutul lunii iulie, fiind pe locul 38 în lume, la turneul de la Hamburg, unde a ajuns până în semifinale. De când s-a întors, a jucat o finală la Lyon în 2022, iar anul acesta a ajuns până în semifinale la Australian Open, cel mai bun rezultat al său în turneele de Mare Șlem.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.