Real Madrid, Barcelona și Juventus nu vor să renunțe la proiectul Super League și s-au adresat Biroului de Proprietate Intelectuală (EUIPO) al Uniunii Europene cu cererea de a înregistra numele competiției. EUIPO le-a refuzat solicitarea, pentru că acest brand (Superligaen) este deja luat de campionatul danez de elită din 2013.
Peste o lună se împlinesc trei ani de când UEFA era înfruntată de un grup secesionist de cluburi de pe continent, care anunțau actul de înființare al unei competiții, menite să poată concura cu Champions League.
Reacțiile fanilor, mai ales ale celor englezi!, și valurile provocate la forul suprem european au făcut ca, din cele 12 cluburi trecute pe lista așa-zișilor fondatori, să rămână doar 3: Real Madrid, Barcelona și Juventus, celelalte cedând pe rând în fața sancțiunilor promise de președintele Aleksander Ceferin celor tentați de separare.
Au câștigat procesul la Curtea Europeană de Justiție
S-au judecat prin tribunale pentru a desființa poziția dominantă a UEFA, apelând la dreptul la liberă concurență și promițând premii mai mari și meciuri mai tari decât în formatul din prezent al Ligii (de la anul se va schimba formula, cu grupă unică având 36 de participante). Curtea Europeană de Justiție a decis în decembrie trecut că Super Liga Europei poate lua startul, iar cluburile nu pot risca nicio sancțiune din partea FIFA și UEFA!
„Am câștigat dreptul de a concura. Se termină monopolul UEFA. Fotbalul e gratis! Cluburile nu trebuie să se mai teamă că vor fi sancționate și își pot decide singure viitorul", se lăudau secesioniștii, prin vocea lui Bern Reichart, directorul unei companii ce susține proiectul SuperLigii.
Fotbalul european este în pragul abisului. Au apărut dezechilibre uriașe în rândul cluburilor din Europa, cluburi cu un trecut glorios, dar care astăzi sunt incapabile să concureze la cel mai înalt nivel
- Comunicatul fondatoarelor Super League
Proiectul rămâne în stand-by din lipsă de participanți
Numai că lui Real Madrid, Barcelonei și lui Juventus nu li s-a mai alăturat nimeni și proiectul European Super League a rămas în stand-by. Fondatorii au vrut să se asigure că vor avea exclusivitate asupra brandului. Numai că, surpriză!, cererea depusă la Biroul de Proprietate Intelectuală (EUIPO) al Uniunii Europene a fost respinsă. Motivul este cât se poate de simplu: titulatura se află în proprietatea altcuiva, din 2013.
Au fost refuzați și de EUIPO, și de șefii federației daneze
Atunci, după cum informează cotidianul Sport din Barcelona, Superligaen, numele primei divizii din Danemarca, și-a rezervat dreptul asupra mărcii! „Crearea unei divizii cu un nume aproape identic ar putea dăuna, în diferite contexte, profitând de prestigiul lui în țară sau chiar dăunând imaginii acesteia", a explicat EUIPO.
Degeaba au încercat fondatorii Super Ligii să ajungă la o înțelegere cu șefii federației daneze, n-au de ales și trebuie să modifice numele noii competiții, din care, între timp, s-a retras și Juventus (amenințată de UEFA).
{{text}}