Recent, în multitudinea de exemple în care cluburile din România își abuzează contractual sau financiar jucătorii de perspectivă, a apărut unul nou, la FC Argeș, formație aflată în pragul retrogradării în Liga a 3-a, (locul 16 din 20) cu o etapă înainte de finalul sezonului regulat din eșalonul secund. E vorba de cazul atacantului Gino Oprescu, care pe 18 august face 19 ani.
E un caz tipic, al unui tânăr fotbalist, care este obligat, conform regulamentelor interne, valabile până la 30 iunie 2024, ca în anul în care împlinește 19 ani să semneze cu clubul la care activează o nouă înțelegere, pentru încă 5 sezoane. În caz contrar, el poate fi suspendat din fotbal pentru doi ani.
Contractul e pe vechea reglementare, care expiră pe 1 iulie
Totul conform unei reglementări care a fost păstrată până acum de FRF, deși UEFA și FIFA n-o mai acceptă. Cu vreo 10 ani în urmă, chiar i s-a recomandat forului de la Casa Fotbalului să se alinieze regulamentelor și legilor internaționale.
Abia acum, inclusiv la insistența AFAN, FRF a decis ca, de la 1 iulie 2024, în România tinerii jucători să nu mai fie obligați să semneze cu cluburile la care joacă, nici la 16 ani pe 3 ani, nici la 19 ani pe 5 sezoane.
În ultimii ani, mai mulți fotbaliști care au fost suspendați de cluburi fiindcă nu au semnat astfel de contracte au deschis acțiuni la TAS și toți au avut câștig de cauză.
Până atunci însă, FC Argeș îl presează emoțional și financiar pe Oprescu, care provine dintr-o familie cu mari probleme financiare, din Curtea de Argeș. Mama lui este pensionată pe caz de boală și are o pensie foarte mică, de până în 1.500 lei, iar tatăl lucrează cu ziua.
FC Argeș vrea să-l suspende pe doi ani pe Gino Oprescu și îi cere mulți bani decât i-a dat!
Puștiul, care joacă la FC Argeș de la 13 ani, semnase la finalul lui august 2021 o prelungire a contractului pe trei ani prin care primea salariul minim prevăzut în regulamente, 600 de lei lunar. Înțelegerea prevedea însă ca din acești bani să-și asigure masa și cazarea pentru tot acest interval.
Evident că era imposibil, astfel că FC Argeș i-a acordat aceste servicii. Și în toți acești ani lui Oprescu nu i s-a reținut nimic din salariu. Conducerea piteștenilor știa că îl poate obliga să semneze încă o prelungire, pe 5 ani, mizând ca ulterior să poată câștiga dintr-un eventual transfer.
Numai că Oprescu a refuzat să mai semneze. Iar FC Argeș a cerut și a obținut în primă instanță la comisiile FRF, în februarie, suspendarea lui pe doi ani. Cazul este acum la Recurs.
Văzând că nu-l poate convinge să-și prelungească contractul, pe 12 martie, conducerea celor de la FC Argeș l-a notificat: trebuie să achite contravaloarea meselor și a cazării pe perioada 23.08.2021-30.06.2024. Adică pe toată durata contractului, care expiră chiar în ultima zi în care mai e valabilă vechea reglementare FRF.
Gino Oprescu ar avea de plătit clubului suma de 36.895 lei, contravaloarea respectivelor servicii de-a lungul ultimelor 34 de luni. În condițiile în care, fără alte resurse financiare, el a încasat de la FC Argeș în această perioadă salarii în valoare totală de numai 20.400 lei!
Mai mult, GSP.ro a intrat în posesia unor documente prin care tânărul fotbalist, elev în clasa a XII-a la LPS Viitorul Pitești, a solicitat bursă socială. A aflat târziu că are acest drept și a primit-o pe prima abia luna aceasta, un ajutor social de 300 lei.
A jucat și la Liga 1 pentru FC Argeș, sezonul trecut
Atacantul Gino Oprescu, care va împlini 19 ani în august, este un fotbalist de perspectivă, din moment de a bifat minute inclusiv la Liga 1 pentru echipa de seniori, în sezonul 2022/2023. Pe 2 aprilie 2023, în play-out, el a debutat la echipa mare în meciul de acasă cu FC Voluntari, pierdut cu 2-0. A intrat atunci în minutul 61 în locul lui Wesley Jobello. Ulterior a fost rezervă în meciul al doilea din barajul de supravietuire în Liga 1, pierdut cu Dinamo, în iunie 2023 (1-6, 4-2).
În acest sezon, el a evoluat numai la tineret, fiind doar de două ori rezervă la echipa de seniori, într-un meci amical cu Mioveni și în partida de campionat cu Cszikszereda.
Voia un salariu mai mare, să-și poată ajuta familia
GSP.ro a aflat cum s-au petrecut lucrurile. Fusese rezervă la seniori la meciul cu Cszikszereda, iar la revenirea la Pitești, a fost chemat la birouri, să își prelungească cointractul. FC argeș îi oferea un salariu de 3.000 de lei pentru următorii 5 ani. El a cerut însă 5.000 de lei plus cazare și masă. "La 16 ani mai mergea, dar la 19 ani, a vrut și el un salariu mai bun, să-și poată ajuta mai mult familia. Dar cei din conducere nu au fost de acord", au dezvăluit surse din oraș.
Iar azi, deși clubul i-a cerut suspendarea pe doi ani, a jucat pentru echipa de tineret a celor de la FC Argeș, marcând de două ori în victoria cu 3-1 cu Gloria Buzău.
Noi îl vom sprijini pe jucător în toate procesele, inclusiv la TAS. Recent am câștigat pe aceeași speță, pentru alți doi jucători, Greu și Ciobănică de la Viitorul Cluj. În cazul lui Oprescu, deocamdată am făcut recurs. Dacă ei continuă și vor să-l suspende, vor plăti în jur de 45.000 de euro cheltuieli de judecată la TAS, unde vom câștiga sigur. Această notificare a celor de la FC Argeș e o metodă de intimidare, de constrângere, să-l determine pe jucător să semneze un nou contract. De ce nu i-au cerut banii de mâncare și cazare lunar și o fac abia acum, că nu semnează iar?! Asta se întâmplă fiindcă, din păcate, această reglementare de la fotbal, care încalcă legile internaționale și chiar cele românești, e încă valabilă la FRF, până pe 1 iulie.
- Emil Hulubei, președinte AFAN
GSP.ro a încercat să ia legătura cu unul dintre oficialii lui FC Argeș, fără succes.
{{text}}