Tenis

WTA, răspuns pentru GSP în cazul Simona Halep: „Am demarat procesul de revizuire a regulii”

+6 Foto
Simona Halep, antrenament la Miami Foto: Imago

Articol de Luminița Paul  —  sâmbătă, 16 martie 2024

Gazeta a întrebat WTA, organismul diriguitor al tenisului feminin, în legătură cu situația Simonei Halep, care a pierdut complet poziția în clasament în urma lunilor de așteptare din timpul procesului de la Sport Resolutions. WTA ia în calcul o modificare a regulamentului.

Simona Halep nu mai figurează în ierarhia WTA începând cu data de 3 septembrie 2023. Săptămână după săptămână, pe măsură ce s-au scurs lunile de așteptare până la audierea de la tribunalul Sport Resolutions, apoi până la comunicarea verdictului, a alunecat în clasamentul mondial. Până când i-au ieșit toate punctele.

Dubla campioană de Grand Slam va reveni pe terenuri săptămâna viitoare, în turneul WTA 1000 de la Miami, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne i-a redus pedeapsa dictată inițial de Sport Resolutions, 4 ani, la numai 9 luni.

Durata sancțiunii, calculând retroactiv, s-ar fi încheiat pe 7 iulie 2023, adică la 8 zile după ce, în fine, fusese audiată de Sport Resolutions, pe 28 și 29 iunie. Halep era în acea săptămână pe locul 54 mondial.

Situația româncei este una nemaiîntâlnită până acum, iar regulamentul WTA nu conține niciun fel de precizare legată de o asemenea circumstanță.

WTA, răspuns oficial: „Credem că este potrivit să luăm în considerare acest lucru”

GSP a adresat către WTA întrebarea dacă se intenționează adăugarea unui paragraf sau a unei reguli noi care să acopere cazuri precum cel al Simonei Halep.

Asta însemnând ca jucătoarele să-și poată recupera poziția în clasament la momentul încheierii suspendării, dacă durata finală a acesteia este mai mică decât ce se dictase inițial, iar termenul a fost depășit.

+6 Foto
Simona Halep, antrenament la Miami Foto: Imago

Am demarat un proces de revizuire a acestei reguli deoarece credem că este potrivit să luăm în considerare acest lucru.

Termenul precis pentru o potențială schimbare a regulii și implementarea ei ulterioară va depinde de feedback-ul pe care îl vom primi din partea membrilor noștri”, a fost răspunsul oficial din partea WTA.

Simona Halep a fost convocată de căpitanul nejucător Horia Tecău în echipa de Billie Jean King Cup a României pentru întâlnirea cu Ucraina din barajul de calificare în grupa principală a competiției.

Duelul este programat pe 12-13 aprilie la Amelia Island, în Statele Unite. Pe site-ul oficial al Billie Jean King Cup, Halep apare în componența team-ului tricolor având în dreptul ei locul 58, corespunzător săptămânii 7-13 august 2023.

Conform precizării WTA însă, ea nu are în acest moment clasament, chestiune care ar putea fi reconsiderată în cazul adoptării unei noi reguli.

Simona Halep despre sprijinul primit din partea românilor

>

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.