Liga 1

GSP a aflat ce pedeapsă drastică îl așteaptă pe Cosmin Matei și care-i diferența față de „cazul Halep”: „Doar așa i se poate reduce suspendarea”

Cosmin Matei trece prin cumpăna carierei / Sursă foto: Imago Images

Articol de Remus Dinu  —  Monday, 18 March 2024

Cosmin Matei riscă până la doi ani de suspendare dacă va fi găsit vinovat în cazul de dopaj care face valuri în sportul românesc! Un expert contactat de Gazeta Sporturilor a explicat de ce situația în care se află fotbalistul de 32 de ani e una extrem de delicată pentru cariera sa.

Șocantul caz de dopaj de la Sepsi, făcut public de site-ul Sport pe Surse, a făcut rumoare în lumea fotbalului românesc, la patru ani de la precedentul caz de amploare, consumat la Astra și care i-a avut protagoniști pe Takayuki Seto, Alex Ioniță și Fatai. Acum, în lumina reflectoarelor se află Cosmin Matei, cel care a fost depistat pozitiv, în urma unei probe de urină, cu o substanță aflată pe lista interzisă, 5-metilhexan-2-amină.

Cosmin Matei riscă doi ani de suspendare!

La scurt timp de la izbucnirea scandalului de dopaj, GSP.ro a încercat să afle informații suplimentare despre riscurile care-l pândesc pe jucătorul lui Sepsi. Un personaj cu vaste cunoștințe în zona dopingului, familiarizat cu regulamentele ANAD, a pătruns în particularitățile „cazului Matei”, dezvăluind ce suspendare îl paște pe decarul de la Sepsi, dar și care-i diferența dintre substanța ingerată de Matei și deja celebrul Roxadustat cu care a avut de-a face Simona Halep.

„E o substanță specifică. Iar în cazul substanțelor specifice, sancțiunea începe de la doi ani de zile. În momentul în care un sportiv a fost depistat pozitiv pentru o substanță specifică, nu apare imediat și suspendarea provizorie, cum a fost în cazul lui Halep. La Halep a fost o substanță nespecifică.

Aici, vorbim despre o substanță specifică, depinde și de ajutorul pe care i l-a dat organismului. Sancțiunea este de doi ani de zile. Acum, nu știu ce a scris în formular.

Dacă o să fie vorba despre un supliment contaminat, care să figureze în formular, atunci poate să i se reducă [suspendarea], dacă vorbim despre lipsa vinovăției, a intenției semnificative. Depinde ce a scris în formular”, a punctat o sursă autorizată a Gazetei.

Important: ANAD arată că „un caz care implică o substanță nespecifică este presupus intenționat, cu excepția cazului în care sportivul sau altă persoană poate stabili că nu a fost intenționat”, iar atunci când încălcarea este intenționată, perioada de suspendare este de 4 ani. ANAD mai punctează că „un caz care implică o substanță specifică se presupune că nu este intenționat, cu excepția cazului în care organizația anti-doping stabilește că încălcarea reglementărilor anti-doping este intenționată.”

>

Substanța ajută pe termen scurt

Clubul Sepsi Sf. Gheorghe a confirmat că a primit o înștiințare din partea Agenției Naționale Anti-Doping. Substanța 5-metilhexan-2-amină se află pe lista interzisă a organismului național.

Substanța numită 5-metilhexan-2-amină ar fi un stimulent pe termen scurt, care oferă un plus de viteză, energie și tonus muscular.

Cosmin Matei a fost depistat pozitiv imediat după eșecul suferit de Sepsi cu Universitatea Craiova, pe 4 februarie 2024

Explicațiile lui Cosmin Matei: „Nu am luat nimic intenționat, poate a fost ceva în alea”

Cosmin Matei a avut o primă reacție, scriind un mesaj pentru GSP.ro, în care și-a expus punctul de vedere. „Ancheta este în desfășurare, nu știu nici eu de unde ar putea să fie (substanța interzisă). Nu am luat nimic intenționat, asta e clar. Am fost răcit, poate a fost ceva în alea (medicamente), habar n-am! O să vedem rezultatul”, a reacționat fotbalistul.

Proba B, următorul pas în „cazul Cosmin Matei”

Gruparea din Sfântu Gheorghe a confirmat în cursul zilei că fotbalistul de 32 de ani a picat un test doping imediat după duelul Sepsi - Universitatea Craiova 1-3, disputat pe 4 februarie 2024. Ce urmează la formația din play-off? David Kertesz, vicepreședintele clubului, a anunțat că pasul firesc în proaspătul caz de dopaj declanșat este analizarea probei B.

Ce presupune mai exact verificarea probei B? Nu va fi vorba despre o nouă recoltare, așa cum fals se preconizase inițial. Asta fiindcă eșantionul inițial e împărțit în două probe, proba A și proba B, analizele fiind efectuate pe baza aceleiași doze de urină.

„Am înțeles că se va face proba B și apoi o să discutăm în profuzime despre ce este vorba. Și noi ne-am mirat că a ieșit pozitiv, așa este, dar se va face testul B (n.r - se va verifica) și apoi vom vedea ce se va întâmpla. Până nu se definitivează, nu am ce să spun.

Am primit și noi hârtia, asta e, a ieșit pozitiv”, a declarat vicepreședintele clubului, David Kertesz, într-un dialog telefonic purtat cu GSP.ro.

Citește și alte știri despre cazul de dopaj al lui Cosmin Matei:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.