Guelor Kanga (33 de ani), mijlocaș central la Steaua Roșie Belgrad, a fost exclus din naționala Gabonului pentru meciurile amicale cu Senegal și Congo. Decizia selecționerului Thierry Mouyouma a fost luată după ce Kanga și-a adus pe furiș doi membri ai familiei în hotelul în care este cazată naționala Gabonului.
Guelor Kanga a fost surprins de responsabilul de securitate al Gabonului că îi găzduiește pe fratele său și pe soția acestuia, lucru considerat inacceptabil de Federația de fotbal din Gabon.
Gestul lui Guelor Kanga, considerat „indecent”
„Este un gest indecent, vrem să rupem vechile obiceiuri”, se arată în comunicatul de presă emis de Federație, preluat de Marca.
Guelor Kanga și-a prezentat scuzele pentru gestul său, însă selecționerul Gabonului nu s-a lăsat înduplecat. Thierry Mouyouma și-a păstrat decizia de a-l exclude pe unul dintre căpitanii naționalei sale, considerând, potrivit sursei citate, că „această diferență de comportament reprezintă o abatere de la cerințele disciplinare stabilite pentru a garanta coeziunea unui grup cu un tratament echitabil”.
Guelor Kanga are 63 de selecții și două goluri marcate pentru naționala Gabonului.
Guelor Kanga, în centrul unui scandal din cauza vârstei sale
Confederația Africană (CAF) l-a chemat, în luna ianuarie a anului curent, pe Guelor Kanga să depună mărturie pentru o plângere din 2021. Mijlocașul central al Stelei Roșii Belgrad a fost acuzat că și-a falsificat vârsta din buletin.
Mai precis, Kanga a susținut că s-a născut în anul 1990, în timp ce reclamanta Congo a atras atenția asupra faptului că jucătorul a luat ființă la Kinshasa (Congo), în octombrie 1985, sub numele de Guelor Kiaku Kiaku Kiangana.
Reprezentanții selecționatei din Congo au reclamat că, pe lângă faptul că mijlocașul ar fi trebuit să evolueze pentru naționala lor, mama acestuia ar fi decedat în 1986, ceea ce însemna că Guelor Kanga și-a trecut în actele de identitate că s-a născut la 4 ani după ce mama sa a murit.
Gabon l-a apărat, la momentul respectiv, pe Guelor Kanga, catalogând autenticitatea actelor ca fiind „incontestabilă”.
{{text}}