Opinii

Funia din casa spânzuratului

Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  Thursday, 21 March 2024

Era, și e, dreptul Carolinei Wozniacki să conteste prezența Simonei Halep la turneul în curs de desfășurare de la Miami pe considerentul că românca s-ar fi dopat. "Nu cred că oamenii (n.a. testați pozitiv) ar trebui să primească wild carduri după aceea", s-a ambalat Wozniacki, afirmație care a stârnit o ripostă imediată și dură din partea fanilor Simonei. CTP nu s-a sfiit s-o numească pe daneză "tractoristă".

A avea o părere, dreptul fiecăruia, nu înseamnă însă a avea și dreptate. În situația de față, Wozniacki nu numai că a comis o gafă, dar a și jignit-o pe Halep, iar asta pentru că a încurcat borcanele. Grav și trist.

I-a băgat în aceeași oală și i-a socotit la fel de vinovați pe cei depistați pozitiv fără să fi avut vreo implicare și pe cei care au trișat cu intenție. Categorie străină de Halep, cum a demonstrat, ca instanță supremă, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Acesta a precizat că Simona a fost victima dopajului, nicidecum autoarea lui. Ea doar a căzut la mijloc și a achitat nota.

Apropo de cine și cât trișează ori măcar încearcă, n-ar strica să-și reamintească Wozniacki modul șmecheresc, unfair, în care a triumfat la Australian Open 2018, când a învins-o în finală chiar pe Halep. La scorul de 1-1 la seturi și 4-3 pentru româncă în decisiv, daneza s-a dat accidentată! A cerut și obținut un timeout medical, pe care ea însăși îl va explica, în The Guardian, prin "Nevoia de a trece presiunea asupra adversarei".

Din păcate, stratagema i-a reușit. Întreruperea a scos-o din ritm pe Simona, Caroline a câștigat setul 3 cu 6-4 și, odată cu el, turneul de la Melbourne, unicul ei succes de Grand Slam. Ca atare, nu-i deloc indicat, dimpotrivă, ca Wozniacki să vorbească despre funie în casa spânzuratului.

Simona Halep, primul meci de la revenire, în imagini/ foto Imago Images

Totuși, s-ar impune să simplificăm lucrurile, nu să le complicăm inutil. În urma hotărârii TAS, una definitivă și irevocabilă care i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni, Simona putea reîncepe să joace de la jumătatea lui iulie 2023. După expirarea celor 9 luni de interdicție. Moment în care, în săptămâna 10-16 iulie 2023, ea ocupa poziția 54 WTA cu 1.000 de puncte și n-avea nevoie de bunăvoința cuiva spre a se înscrie la orice turneu, de niciun wild card!

Întreaga poveste s-a lungit cu 8 luni, dar nu din vina Simonei, pusă să plătească pentru lipsa de logică și de respect a celor ce-au tratat un fost număr 1 mondial nu ca pe neica nimeni, ci chiar ca pe un dușman!

Normal ar fi ca azi, când nu mai are clasament, Simonei să i se restituie cele 1.000 de puncte ca să poată juca oriunde fără să mai stea la mâna organizatorilor. Nu i s-ar face o favoare. Ar primi ce-i al ei. Ce i se cuvine.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.