Nationala

Știai? Singurul „tricolor” din lot care a marcat împotriva Irlandei de Nord + Tocmai Anghel Iordănescu l-a convocat prima oară la națională

Fotografie de la precedentul România - Irlanda de Nord disputat la București / foto: Gazeta Sporturilor

Articol de Remus Dinu  —  Thursday, 21 March 2024

Pentru George Pușcaș, întâlnirea cu Irlanda de Nord de vineri seara e una cu valențe sentimentale. Prima convocare a lui „Pușki” la prima reprezentativă s-a consumat în urmă cu aproape 10 ani, în noiembrie 2014, la duelul cu nord-irlandezii din preliminariile EURO 2016.

La vară, atacantul lui Bari va juca la primul său turneu final de seniori sub comanda lui Edward Iordănescu, însă el a avut ocazia de a fi selecționat și de seniorul familiei, Anghel Iordănescu.

În urmă cu un deceniu, „Tata Puiu” l-a convocat pe adolescentul George Pușcaș într-un meci din preliminariile EURO 2016. Acesta era rezervă neutilizată în meciul cu Irlanda de Nord, disputat pe 14 noiembrie 2014 și încheiat cu victoria „tricolorilor”, 2-0. Debutul s-a produs abia patru ani mai târziu, pe 31 mai 2018, sub comanda lui Contra, în amicalul cu Chile (3-2). Partidă în care a oferit un assist la golul victoriei marcat de Budescu!

Pușcaș, flancat de Prepeliță și Bicfalvi la meciul cu Irlanda de Nord din 2014 / Sursă foto: GSP

George Pușcaș a și marcat împotriva Irlandei de Nord. E singurul din actualul lot care a înscris împotriva „Green and White Army”

România s-a întâlnit ultima oară cu Irlanda de Nord în 2020, într-una dintre precedentele campanii ale „tricolorilor” din Nations League. În meciul tur, disputat pe Arena Națională, George Pușcaș a înscris unicul gol al României în remiza contra selecționatei de la Belfast, 1-1.

Pușcaș e cel care a deschis scorul, în minutul 25: a deviat din fața porții, după o pasă excelentă a lui Chiricheș.

George Pușcaș, la întâlnirea cu nord-irlandezii din toamna lui 2020 / Sursă foto: GSP

De altfel, Pușcaș e singurul fotbalist din actualul lot al naționalei care a punctat împotriva „Green and White Army”. La returul de la Belfast, terminat tot 1-1, Eric Bicfalvi înscria pentru naționala lui Rădoi.

Paul Papp, cu o „doppietta”, aducea victoria României cu Irlanda de Nord în 2014, 2-0. În deplasarea din respectiva campanie, naționala noastră a remizat, scor 0-0.

Dincolo de celebra „dublă” de la jumătatea anilor '80, în care Irlanda de Nord ne-a învins tur-retur și ne-a interzis calificarea la Mondialul mexican din '86, i-am mai întâlnit pe nord-irlandezi într-un amical din mai 2006, jucat la Chicago și câștigat cu 2-0, sub comanda lui Victor Pițurcă. Marcau atunci Mugurel Buga și Daniel Niculae.

VIDEO George Pușcaș: „Suntem nerăbdători să aducem o nouă mândrie României!”

>

Citește și alte știri despre naționala României:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.