România a remizat cu Irlanda de Nord, scor 1-1, în prima „simulare” importantă pentru EURO 2024. „Tricolorii” au arătat îngrijorător în amicalul de pe Arena Națională, iar timpul începe să-l strângă cu ușa pe Edi Iordănescu.
Am fost conduși de nord-irlandezi, am suferit până la egalare, în timp ce repriza a doua a fost pur și simplu greu de privit.
Cronica amicalului România - Irlanda de Nord scrisă de Remus Dinu de pe Arena Națională: „Semne rele anul are!”
Naționala și-a început aventura către EURO într-o seară rece de martie și cu o evocare către trecut, Federația premiindu-i înainte de meci pe câțiva dintre „tricolorii” care au scris cu litere de glorie istoria primei reprezentative.
O acțiune de imagine, pentru unii, răscolitoare, pentru alții, căci până și înfrângerile cu Irlanda de Nord de la jumătatea anilor '80 par mai dulci azi decât amăreala pe care a avut-o jocul alor noștri în primele 20 de minute. Cum rămâne cu prezentul, Edi?
Conor ne-a făcut „franjuri” și hop, tăcere!
Parcă-n roluri inversate, cu vlăjganii lui Michael O'Neill în rol de echipă calificată și cu fotbaliștii lui Iordănescu sub „anestezie”, Irlanda de Nord a fost în control total în debutul de meci, ba chiar ne-a pus la respect în câteva rânduri.
O ipostază deloc confortabilă pentru cei peste 30.000 de supoteri veniți la meci, rămași cu gândul, probabil, la „scutul” nevăzut care a ocrotit naționala în ultima campanie. Dar toată așa-zisa protecție din meciurile cu Elveția, Israel ori Kosovo s-a făcut una cu pământul când Conor Bradley, „diamantul” lui Liverpool, a luat-o la sănătoasa pe lângă românii aflați parcă la promenadă.
„Cormoranul” șlefuit în laboratoarele profesorului Klopp a pus bazele acțiunii finalizate de Reid, debutantul nord-irlandezilor, provenit din Third Tier-ul britanic, de la Stevenage, învingându-l fără să clipească pe Niță.
Liniște totală pe Arena Națională, așternută oricum peste un ambient neobișnuit de silențios, pe fondul protestelor din peluză. Era abia minutul 7, oare ce grozăvii mai aveau să urmeze?
E sau nu e panică, Man?
Flancul lui Manea, folosit în stânga de Iordănescu, a continuat să fie preț de minute bune punctul nevralgic al României, însă, deficitari și ei valoric, nord-irlandezii n-au mai putut să profite pentru a-și extinde avantajul.
Aproape inexistenți, ai noștri au ieșit la liman în minutul 24, chiar la prima fază mai de Doamne-ajută a selecționatei inedite aliniate de Edi. În formă în Italia, Man și-a luat cu el în bagaj și tonusul arătat în ultima vreme în Serie B, „extrema” Parmei restabilind egalitatatea la o fază în care i-a „găurit” mănușile goalkeeper-ului Hazard.
Născută mai degrabă accidental, faza n-a însemnat neapărat „resuscitarea” jocului. Am câștigat posesia, dar cam atât.
Foarte greu, oricum, să încadrezi într-un registru ceea ce naționala a propus în primele 45 de minute. Cu trei-patru noutăți față de echipa-tip din preliminarii, „tricolorii” au avut probleme serioase de exprimare, cu greu și-au găsit reperele într-o repriză menită să aducă în avans anxietate și frunți încrețite pentru EURO.
Am suferit teribil în benzi, cu CFR-iștii Manea și Mogoș scoși din ștecăr, decuplați serios de ritmul meciului și al celorlalți colegi. Marcatorul Man, Coman și Stanciu, poate singurii care și-au pus pozitiv amprenta pe imaginea de ansamblu a echipei.
Repriză-deziluzie
Ne încruntăm prea mult pentru un amical? Judecăm prea aspru o națională cu biletele de Germania în buzunar? Timpul va răspunde. Dar poate și figura îngândurată a lui Edi Iordănescu, la care n-a renunțat toată repriza, spune și ea destule. Surprinzător ținând cont de joc, o singură schimbare se produce la pauză, și aceea forțată de rațiuni medicale.
Sorescu îi ia locul comoționatului Mogoș, însă România pornește și această repriză cu motoarele la minimum. Prima zvâcnire, un șut energic al lui Cicâldău, care-i deviat peste poartă. Apoi se întoarce monotonia, pe care n-o înlătură nici Olaru și nici Mihăilă, la care Edi a apelat pentru ultima jumătate de ceas. Timpul trece, realizările întârzie să apară, se înmulțesc și întrebările la care nou-introdușii din tabăra României nu reușesc să vină cu răspunsuri.
Finalul de meci, o ecuație tot mai neclară, îi aduce în teren și pe debutanții Racovițan și Șut, dar și pe Ianis Hagi, întâmpinat cu urale de public, probabil doar de dragul vremurilor de demult.
Fotbalul a fost sublim, dar a lipsit cu desăvârșire într-un final de meci care a determinat o parte a suporterilor să părăsească stadionul fără să mai aștepte fluierul final. Dacă EURO ar începe mâine, astă-seară am porni sirenele de urgență la Mogoșoaia!
FINAL. România - Irlanda de Nord 1-1
- Vezi AICI cele mai interesante statistici.
- 30.439 de suporteri au asistat la meci, număr oficial
- Au marcat: Man 24 / Reid 7
- FINAL de meci
- min. 82: Destul de multe nemulțumiri în rândul fanilor de la tribună, care încep sa părăsească stadionul in minutul 82
- min. 74: 3 schimbări în tabăra României. Au ieșit Man, R. Marin și Burcă, au intrat Hagi, Șut și Racovițan
- min. 70: Jocul „tricolorilor” scârțâie, elevii lui Iordănescu nu se găsesc cu pase simple în jumătate adversă de teren.
- min. 61: Două schimbări făcute de Iordănescu. Au ieșit Cicâldău și Coman, au intrat Olaru și Mihăilă
- min. 59: România controlează meciul, însă fără să aibă mari ocazii
- min. 53: România e mai periculoasă, șutul lui Cicâldău e deviat peste poartă de un fundaș advers
- min. 46: A început repriza a doua
- Schimbare la pauză în naționala României. A intrat Sorescu în locul lui Mogoș
- Pauză pe Arena Națională
- min. 45+1: Mogoș ajunge în careul advers, dar e blocat în ultimul moment.
- min. 38: Dennis Man e cel mai periculos jucător al naționalei. Extrema dreapta a fost aproape de „dublă”, dar Cicâldău i-a blocat involuntar șutul
- min. 33: Secundul Jerry Gane e foarte implicat. E ieșit la marginea spațiului tehnic, se agită și dă indicații
- min. 30: Nord-irlandezii așteaptă orice greșeală și sunt periculoși pe contraatac. Flancul lui Manea rămâne în continuare descoperit
- min. 24: GOOOL, România: la prima fază periculoasă, „tricolorii” egalează. Dennis Man a reușit o preluare dificilă, s-a întors spre poartă și a tras puternic. I-a dat mâinile peste cap portarului Hazard și balonul a intrat în plasă
- min. 22: România încearcă să ajungă în fața porții adverse, dar atacurile „tricolorilor” împotmolesc la mijlocul terenului.
- min. 15: Ultrașii au renunțat la protest undeva prin minutul 15
- min. 13: Manea, folosit fundaș stânga, are mari probleme. Pericolul la poarta lui Niță vine din acel flanc
- min. 8: Atmosferă de amical în aceste momente. Suporteri români sunt (deocamdată) în stare de protest, preferă să stea jos, absolut niciun cântec. Golul aduce o explozie de bucurie în sectorul nord-irlandezilor, care încep să se audă și mai tare odată cu înscrierea golului. Scene asemănătoare cu ce am văzut week-end-ul trecut, la Rapid - Farul, când temuta galerie a Rapidului a fost pe silențios. Abia în minutul 8, după ce oaspeții au deschis scorul, suporterii de la tribune - nu ultrașii! - au început să scandeze timid pentru România
- min. 7: Gol Irlanda de Nord. Reid a fructificat un contraatac ceas, pornit de Bradley, jucătorul lui Liverpool. Reid a marcat singur cu portarul Niță, cu o execuție sub bară, chiar la debut.
- min. 2: Suporterii din peluză au scandat „libertate pentru suporteri” în startul meciului, apoi s-au așezat pe scaune și nu au cântat, în semn de protest
- min. 1: A început meciul
67 de meciuriare Stanciu pentru echipa națională. A egalat 3 nume importante din istoria naționalei: Cornel Dinu, Gabi Tamaș și Mirel Rădoi
VIDEO. „Deșteaptă-te, române!” cântat de tenorul Andrei Lazăr, de la Opera Națională București
România - Irlanda de Nord, echipe de start
România: Niță - Mogoș, Drăgușin, Burcă, Manea - R. Marin, Cicâldău - Man, Stanciu, Coman - Pușcaș
Rezerve: Moldovan, Târnovanu – Rațiu, Șut, M. Marin, Alibec, Fl. Tănase, Mihăilă, Hagi, Rus, Drăguș, Moruțan, Sorescu, Olaru, Racovițan
Selecționer: Edward Iordănescu
Absent: Nedelcearu (nerefăcut), Opruț, Aioani (lăsați în afara lotului)
- Niță, Mogoș și Cicâldău sunt marile surprize ale lui Edi Iordănescu
Irlanda de Nord: Hazard - Hume, Toal, McNair - Bradley, Charles, Thompson, Lane, Spencer - Reid, Price
Rezerve: Peacock-Farrell, Southwood, Donnelly, McMenamin, Marshall, Lavery, Smyth, McCann, Boyd-Munce, Magennis, Brown
Selecționer: Michael O'Neill
Stadion: Arena Națională, București
Arbitru: Kristoffer Karlsson (Suedia) / Asistenți: Mehmet Culum, Fredrik Klyvere (ambii din Suedia)
UPDATE ora 21:30. Legendele României, premiate de FRF
Înainte de startul partidei, FRF a premiat o parte dintre jucătorii de legendă ai României. Au fost pe teren, din generația de la EURO 1984: Marin Dragnea, Ioan Andone, Gică Hagi, Silviu Lung și copiii lui Costică Ștefănescu.
Iar din partea generației de la CM 1994: Anghel Iordănescu, Miodrag Belodedici, Ion Vlădoiu, Corneliu Papură, Marian Ivan, Viorel Moldovan, Ilie Dumitrescu și, din nou, Gică Hagi. „Regele” a fost cel mai aplaudat. Stadionul a izbucnit în urale când i-a fost strigat numele.
UPDATE ora 21:15. „Tricolorii” au ieșit la încălzire
UPDATE VIDEO. Cristi Borcea, despre națională și stadionul Dinamo: „Cea mai mare realizare din ultimii ani”
UPDATE VIDEO. Mihai Stoichiță, declarații înaintea amicalului din această seară
UPDATE ora 20:45. Forfotă la stadion
Cu o oră înainte de meci, tot mai mulți suporteri vin la stadion. Sunt așteptați aproximativ 30.000 de suporteri.
UPDATE ora 20:15. Conducerea FRF a ajuns la meci
Conducerea FRF, în frunte cu președintele Răzvan Burleanu, a ajuns la stadion cu o oră și jumătate înainte de startul meciului.
UPDATE ora 20:00. Autocarul „tricolorilor” a ajuns la stadion
Cu o oră şi 45 de minute înainte de meci, la Arena Națională a ajuns autocarul "tricolorilor". Oaspeții au ajuns și ei la câteva zeci de secunde după delegația României.
Nord-irlandezii au ajuns la stadion “îmbarcați” în două autocare. Unul cu membrii lotului lui Michael O'Neill, celălalt cu oameni din staff.
Au existat măsuri stricte de securitate, cele două autocare și-au croit drum spre intrare printr-un cordon consistent de garduri montat de stewarzi, izolat de fanii strânși în acea zonă. Măsurile de securitate sunt, într-adevăr, stricte, drone supervizează mișcările din jurul stadionului din înaltul cerului.
UPDATE ora 19:30. Măsuri speciale înainte de România - Irlanda de Nord
După cum a scris GSP.ro, forțele de ordine sunt în alertă. La intrarea de la Peluza 2 Sud s-au pus filtre de securitate în plus, pentru că pe aici vor intra ultraşii.
Pentru moment e linişte. Au început să sosească primii fani, în special familii cu copii, care se bucură de jocurile din standurile sponsorilor naționalei.
Lotul României pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia
- PORTARI: Horațiu MOLDOVAN (Atletico Madrid | Spania, 9/0), Florin NIȚĂ (Gaziantep | Turcia, 19/0), Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 1/0), Marian AIOANI (FC Rapid 1923, 0/0);
- FUNDAȘI: Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano | Spania, 15/1), Cristian MANEA (CFR Cluj, 24/2), Vasile MOGOȘ (CFR Cluj, 4/0), Andrei BURCĂ (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 25/1), Radu DRĂGUȘIN (Tottenham | Anglia, 13/0), Adrian RUS (Pafos | Cipru, 19/1), Ionuț NEDELCEARU (Palermo | Italia, 25/2), Bogdan RACOVIȚAN (Raków | Polonia, 0/0), Raul Opruț (Hermannstadt), Deian SORESCU (Gaziantep | Turcia, 14/0);
- MIJLOCAȘI: Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 66/14), Marius MARIN (Pisa | Italia, 15/0), Alexandru CICÂLDĂU (Konyaspor | Turcia, 35/4), Răzvan MARIN (Empoli | Italia, 52/3), Olimpiu MORUȚAN (Ankaragucu | Turcia, 14/1), Darius OLARU (FCSB, 15/0), Adrian ȘUT (FCSB, 0/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 20/6), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 17/4), Ianis HAGI (Deportivo Alaves | Spania, 31/4), Denis DRĂGUȘ (Gaziantep | Turcia, 8/2), Florinel COMAN (FCSB, 12/1);
- ATACANȚI: George PUȘCAȘ (Bari | Italia, 40/11), Denis ALIBEC (Muaither | Qatar, 36/5), Florin TĂNASE (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 17/2).
{{text}}