Fotbal   •   Nationala   •   România - Irlanda de Nord

VOCILE GAZETEI » România - Irlanda de Nord, comentat live de Ovidiu Ioanițoaia, Daniel Scorpie și Alexandru Barbu: „Concluzia serii: știm cu mingea dacă nu e la noi. Ce bine că la Euro nu va trebui să atacăm!”

Articol de GSP.RO   —  vineri, 22 martie 2024

România - Irlanda de Nord, scor 1-1, primul meci al tricolorilor din 2024, a fost comentat LIVE pe GSP.RO de Ovidiu Ioanițoaia (director GSP), Daniel Scorpie (reporter) și Alexandru Barbu (reporter). Mai jos, puteți citi opiniile lor dinaintea meciului, de la pauză și de la final.

ROMÂNIA - IRLANDA DE NORD 1-1. FINAL

Ovidiu Ioanițoaia: Deși Edi Iordănescu i-a introdus pe Sorescu la pauză, pe Olaru și pe Mihăilă peste un sfert de ceas, iar mai târziu pe Racovițan, Șut și Hagi, "tricolorii" n-au impresionat nici în repriza secundă. Într-adevăr, ei au deținut inițiativa, au combinat mai mult și au schimbat direcția de atac de pe un flanc pe altul, dar n-au reușit să se desprindă. Au vrut și au transpirat, însă atât, așa că s-au mulțumit în final cu un egal totuși echitabil. Care n-ar trebui să ne enerveze, să ne îngrijoreze nici atât, deoarece vorbim despre un meci de căutări și despre un adversar bătăios, capabil să pună probleme. În așteptarea testului de marți cu Columbia, să ne păstrăm răbdarea și calmul, să rămânem senini. Chiar dacă, poveste veche, nu excelăm deloc la aceste capitole.

Daniel Scorpie: De nevoie, la pauză a apărut pe teren Sorescu, on fire în Turcia, în locul accidentatului Mogoș. Îi așteptam pe Mihăilă și Olaru, ce n-ar trebui să stea pe banca de rezerve. La fel cum parcă altfel ar evolua un decar și un căpitan sau poate că Arabia Saudită nu i-a priit lui Stanciu. Am făcut mai sus și mai agresiv presing în jumătatea adversă, numai că ocaziile s-au născut prin cezariană. Am văzut puține idei de joc și pase destabilizatoare în careul nord-irlandez. Parcă ne-am întors la începutul preliminariilor, când visam la locul al doilea în grupă. Rezervele n-au schimbat fața jocului palid al "galbenilor", însă măcar intrarea lui Ianis Hagi a trezit tribunele, deși a prins ceva mai multe minute decât la Alaves. Șut și Racovițan n-au fost decât înlocuiri formale, fără impact ofensiv. După cum n-am înțeles de ce Iordănescu jr i-a ignorat pe Alibec și, în special, pe Drăguș, golgheterul lui Gaziantep, insistând până-n pânzele albe cu Pușcaș. În grupa de la Euro, cine nu va înscrie are șanse minime să ia puncte. Belgia, Slovacia și, probabil, Ucraina nu sunt Irlanda de Nord! Urmează marți Columbia, ce ținea în șah Spania la pauză, și vom avea o imagine mai clară, indiferent dacă ea ne convine sau nu.


Alexandru Barbu: Concluzia serii: știm cu mingea dacă nu e la noi. Ce bine că la Euro nu va trebui să atacăm!, ar fi fost un chin. Acum să ne dăm două palme și să ne pregătim de Columbia, un adversar mai aproape de ce vom întâlni peste 3 luni. Totuși, e oare un semnal de alarmă că Drăgușin, Burcă, Răzvan Marin, Man, Stanciu, Coman - titulari azi, într-un joc subțire - vor fi aproape sigur pe teren și la turneul final? Sau doar o seară neinspirată?

ROMÂNIA - IRLANDA DE NORD 1-1. PAUZĂ

Ovidiu Ioanițoaia: Entuziasm în tribune la revederea cu „tricolorii”, nu însă și pe teren, unde o Irlanda de Nord imberbă și fără nume a început mai bine, mai hotărât. Pe lângă faptul că a marcat încă din minutul 7, a surprins prin iuțeala și direcția unor contraatacuri, majoritar purtate pe flancul drept. Zonă în care Manea, adevărat că sporadic susținut de Coman, a fost prins când prea în față, când prea în urmă. Mereu vulnerabil. Noroc că Dennis Man, cel mai activ dintre jucătorii noștri, a reușit egalarea la capătul unei incursiuni personale de toată frumusețea, gol ce i-a trezit din somn pe elevii lui Iordănescu. Aceștia au trecut în posesie și au controlat partida, dar nu mai mult. Stanciu et Co au oferit în prima repriză mai puțin decât am așteptat.

Daniel Scorpie: Edward Iordănescu a lăsat pe margine stranierii care fac tușa sau joacă foarte puțin la club și a schimbat jumătate de echipă față de titularii trimiși în iarbă cu Elveția. A bulversat flancurile defensive și nord-irlandezii au speculat improvizațiile. Manea și Burcă n-au putut opri să înscrie un debutant de la Stevenage, club de liga a treia engleză! Efortul disperat al lui Drăgușin a fost degeaba. Și nu a fost unica situație în care ne-am arătat vulnerabili la contraatacurile adversarilor, în condițiile în care nici Răzvan Marin nu a prins o zi prea bună. Mijlocașii au risipit destule mingi și am legat puține acțiuni. Dacă de la Pușcaș, vârful bont în 4-2-3-1, n-aveam pretenții, fiind slab și la Bari, Man ne-a demonstrat de ce conduce Parma spre promovare. Pasele lungi n-au însemnat o soluție viabilă ofensivă. Este vremea experimentelor, că doar ăsta-i scopul amicalelor. 1-1 la pauză, cu lumini și umbre. Sperăm la schimbări după pauză.


Alexandru Barbu: Am jucat ca într-un film american prost. Nu trebuie să te uiți foarte atent, doar știi că finalul e fericit. În cazul de față, finalul va fi fericit pentru că e doar un amical, iar Euro nu începe mâine. Modești fundașii noștri laterali, am suferit prea mult la construcție și pe contraatacurile nord-irlandezilor. De remarcat sprintul lui Coman - în minutul 12, Florinel a alergat peste 60 de metri ca să-l ajungă pe Conor Bradley. Și încă ceva: Man s-a făcut fotbalist!

ROMÂNIA - IRLANDA DE NORD. Înainte de meci

Ovidiu Ioanițoaia: „Pot spune că e cea mai bună atmosferă de la națională și cel mai unit grup de când sunt eu convocat, de 8 ani", așa a prefațat Nicu Stanciu amicalul cu Irlanda de Nord din această seară. Urmează un meci de reintrare în atmosferă, dar cu atât mai interesant cu cât Edi Iordănescu îl abordează, surprinzător, cu Mogoș, Cicâldău și Pușcaș titulari! De văzut dacă selecționerul a fost inspirat luând decizia de a începe cu cei trei”.

Daniel Scorpie: Neînvinsă de mai bine de 16 luni, tot după un amical pe teren propriu (1-2 cu Slovenia), trupa lui Edward Iordănescu susține prima repetiție în perspectiva participării la Euro. Chiar selecționerul insista pe ideea că duelurile cu Irlanda de Nord și Columbia trebuie tratate cu maximă seriozitate și că porțile rămân deschise pentru noi convocați la lot. Chiar dacă la turneul final din Germania nu vom înfunta în grupă niciun adversar cu stilul britanicilor, ne așteaptă un meci ce ne va oferi concluzii importante, mai ales în ceea ce privește atacul. Va fi și un test pentru jucătorii ce nu prind minute sau acestea sunt puține la echipele lor de club, exemple fiind Horațiu Moldovan, Ianis Hagi, Andrei Rațiu, chiar și Radu Drăgușin. Dar și pentru alți titulari aflați în eclipsă de formă, de genul lui George Pușcaș sau Răzvan Marin, pe care selecționerul vrea să-i repună pe linia de plutire ori să se convingă că nu merită să fie la Euro. Dar să avem răbdare 90 de minute!

Alexandru Barbu: 84 de zile înainte de Euro, începem primul meci al anului cu Mogoș, fundaș mediocru din Liga 1, și Pușcaș, două goluri tot sezonul. Pare că avem nevoie de-o minune cu Belgia, Slovacia, probabil Ucraina. Bine că Edi s-a specializat în minuni, a împrumutat «baghet, magic baghet» de la Șumudică în preliminarii. Hai, să se vadă și în teren diferența de valoare! Dacă tot ne place să ne scriem pe frunte «outsideri» când e cazul, n-ar fi rău să demonstrăm azi de ce pe Transfermarkt lotul României valorează aproape 96 de milioane de euro, în timp ce cotele jucătorilor lui Michael O'Neill nu însumează nici 40 de milioane.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.