Opinii

Minutul 12 din România - Irlanda de Nord

Alexandru Barbu, jurnalist GSP

Articol de Alexandru Barbu  —  sâmbătă, 23 martie 2024

Florinel Coman face ce ar fi trebuit să facă toata cariera ca acum să evolueze la un club mare din Europa

A fost un amical slab. În afara reușitelor lui Man, buchetul de griji e imens: ce se va întâmpla la Euro dacă vom juca la fel, cu aceiași jucători? Sperăm doar că o vom dibui exact ca în preliminarii. Edi, ne bazăm pe tine!

Care Florinel vrei să fii?

Nu e o analiză a meciului, nici măcar prezentarea unei faze-cheie. Dar pentru cariera lui Coman ar putea însemna ceva.

Golgheterul FCSB aproape că n-a existat pe Arena Națională. Cu un număr oarecare pe spate, 25, Florinel a jucat ca un fotbalist oarecare. Numai că atacantul lateral stânga nu e orice jucător. Are calități excelente: forță, viteză, tehnică, execuție. Rar le vezi, simultan, la un fotbalist român. La 25 de ani, ar fi trebuit să vină la București doar în vizită, însă accidentările și apucăturile de elev răsfățat dintr-o clasă mediocră l-au încurcat. Răsfățat de patroni, antrenori, patroni-antrenori.

În fotbalul nostru, dacă ești bun, faci ce vrei. Dai din mâini, înjuri colegii, arbitrii, nu joci decât în ultimii 30 de metri. E rețeta perfectă, de la juniori până la seniori. Așa ai toate șansele ca la 25 de ani să fii MVP-ul Ligii 1, diamantul liderului, golgheterul competiției.

La FCSB, Coman participă la faza defensivă când are chef, e șeful tuturor de pe teren și de pe banca tehnică. Nici aseară nu l-a ajutat mereu pe Manea, abandonat însă mai ales de selecționer în partea stângă a apărării.

Dar în minutul 12...

  • Răzvan Marin comite o greșeală mare, pierde balonul într-o zonă riscantă;
  • Coman, încercuit, reacționează perfect, orice scouter abil și-ar nota faza asta;
  • Irlanda de Nord pleacă pe contraatac. Chiar din spatele lui Coman se lansează racheta Conor Bradley. Puștiul lui Liverpool are o viteză superioară lui Florinel și îl depășește pe român;
  • Însă Coman a lăsat fițele la Berceni și aleargă 60 de metri ca să evite un gol. Dublat de Burcă, fostul copil-minune al lui Hagi intră prin alunecare și îl blochează într-un final pe Bradley.

De obicei, Coman s-ar fi oprit în jumătatea adversă și l-ar fi muștruluit pe colegul care a pierdut mingea. Și tot ar fi fost giuvaierul FCSB. Pentru că e suficient ca să strălucești în România, eventual să le iei milioane saudiților, dar în fotbalul care contează ai avea interzis. Așa cum a avut Coman până acum.

E deja târziu, Florinel nu mai e un fotbalist promițător de 19 ani, dar, cine știe?, poate încă e monitorizat de cluburi serioase din Vest. Sigur e urmărit de majoritatea copiilor care azi încearcă să-i copieze stilul, ar trebui să fie un exemplu. Mai ales de învățat, nu neapărat de urmat.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.