Nationala

A făcut parte din Generația de Aur și a recunoscut: „N-am crezut în Edi Iordănescu! Dar îl văd capabil de un lucru”

Euforia de după calificarea la Euro a trecut, acum Edi Iordănescu are alte obiective și probleme

Articol de Eduard Apostol, Ionuţ Iordache  —  luni, 25 martie 2024

Ovidiu Stângă, 51 de ani, a jucat la Mondiale și la Euro sub comanda lui Anghel Iordănescu și a recunoscut pentru GSP.ro că n-a crezut în aptitudinile fiului acestuia, Edi Iordănescu, dar acum este de părere că doar acest antrenor ne poate ajuta să trecem de faza grupelor la Euro 2024. „A scos maximum din acest lot” este opinia olteanului de la Al-Sadd, înainte de superamicalul Columbia - România, de marți, de la Madrid.

Ovidiu Stângă, 51 de ani, face parte din Generația de Aur, participant la ultimele două Campionate Mondiale din istoria naționalei, în 1994 și în 1998. Plus Campionatul European din 1996. Un mijlocaș foarte bun, drept dovadă cele șapte trofee câștigate în Olanda cu PSV Eindhoven, după un sezon petrecut în Primera Division, la Salamanca.

Exercițiu de imaginație pentru Ovidiu Stângă: „Dacă ar veni vreunul mai ofensiv, n-ar avea cu cine”

Ovidiu Stângă

Fost jucător în România la U Craiova și Dinamo, căpitan al Științei și campion cu "câinii", Ovidiu este în prezent - de mai bine de trei ani, de fapt! - angajat la centrul de juniori al lui Al-Sadd (Qatar).

24de selecții a bifat Ovidiu Stângă la echipa națională

La echipa națională, a fost antrenat de Anghel Iordănescu, dar olteanul a recunoscut, franc, că nu a crezut în șansele de reușită ale lui Edward Iordănescu, fiul "Generalului".

"La ce valoare are România acum, el, selecționerul, este singurul capabil să o promoveze după faza grupelor. A scos aproape maximum din generația asta!

Dacă ar fi altul care să vrea să joace fotbal ofensiv, nu prea ar avea cu cine. Să vină altul defensiv, iar nu prea ar avea cum. Edi a mers pe jucătorii serioși, pe muncitori. Este un dezavantaj totuși că două posturi importante nu au acoperire cu meciuri, mă refer la faptul că Horațiu Moldovan nu joacă deloc la Atletico, iar Drăgușin este foarte puțin folosit la Tottenham. Și-ar trebui să aibă tempo de joc.

Edi Iordănescu este cel mai în măsură să scoată maximum. O spun sincer, fiindcă la început n-am crezut în el. Așa a fost. Dar a dovedit că are aptitudini", a comentat olteanul pentru Gazeta Sporturilor.

Ovidiu Stângă îl indică pe Nicușor Stanciu drept lider, dar vorbește de forța grupului

Marți seară, pe "Civitas Metropolitano", România va întâlni Columbia în cel mai tare amical al „tricolorilor” din 2024. După 1-1, acasă, cu Irlanda de Nord, și Ovidiu Stângă are așteptări mai mari de la jucătorii noștri.

În 1994, fostul mijlocaș a urmărit de pe margine marea victorie cu Columbia din America, scor 3-1, pentru ca apoi, în 1998, să fie parte integrantă dintr-un alt succes de proporții, 1-0, cu supergolul lui Adrian Ilie. Acel meci a fost prima apariție a lui Stângă la un Mondial.

"N-am urmărit mult nici România, nici Columbia în ultima perioadă ca să știu exact ce așteptări să am de la meciul de marți. Pe ai noștri i-am văzut la ultimele două meciuri de calificare din grupa pentru Euro, cu Israel și cu Elveția (n.r. 2-1, respectiv 1-0), unde s-a scos maximum.

Îi cunosc, în schimb, pe mulți jucători de la loturile naționale. Am lucrat într-o perioadă la lotul național de juniori cu Nicușor Stanciu.

Era un lider, fiindcă făcea ușor diferența, știa de atunci să dea un pass, să dea un gol frumos, să te scoată dintr-o situație delicată", a comentat Stângă, fost selecționer al României la Under 18 și Under 19.

+26 Foto
Valentin Mihăilă

În acest moment, la echipa națională, doar forța de grup ne poate duce mai departe. Tot ea a fost arma calificării
Ovidiu Stângă

Ce șanse avem la Euro 2024: „Belgia nu mai e forță, cum nu e nici slabă, iar celelalte nu sunt wow”

Ce șanse estimează fostul mare mijlocaș că ar avea România la competiția din Germania?

"Un campionat european în prezent este diferit de cel la care am evoluat eu în 1996 sau de cele cu care am crescut eu. Pe vremuri, erau puține echipe și valoroase, era mai greu să ieși din grupă. Acum, valorile s-au mai diluat.

Belgia nu mai e forță, cum nu este nici slabă. Schimbarea de generații înseamnă și orgolii, concurență, motivații, nu iese Hazard și intră altul și totul e rezolvat de la sine.

Celelalte adversare din grupă nu sunt wow! Poate să fie un atu dacă vei câștiga primul meci din grupă, cu Islanda sau cu Ucraina. Atunci, se schimbă datele problemei. Ai alt moral după victorie", a mai precizat Ovidiu Stângă.

VIDEO. AMICAL. România - Columbia » Mihai Stoichiță și Miodrag Belodedici, declarații la sosirea în Madrid

>

Citește și alte știri:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.