În 2011, Ștefan Popescu (67 de ani) înființa Federatia Română de Pescuit Sportiv. Care abia după doi ani era recunoscută de MTS.
"Am stat vreo doi ani prin instanțe cu cei de la Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, care susțineau că ei au această activitate. Am câștigat și așa am primit CIS, autorizația de funcționare și avizul de constituire", a început Popescu.
De câteva luni a început un adevărat război, acuzând diriguitorii sportului românesc că din punct de vedere organizatoric sunt înafara legii. Totul a pornit după instalarea Guvernului Ciolacu, în vara lui 2023. "Încă de atunci am trimis o scrisoare deschisă premierului, să discutăm situația juridică a federațiilor, normele de finanțare și relațiile dintre aceste entități și stat. Evident, nu am primit niciun răspuns", a spus Ștefan Popescu.
„Cluburile de drept public nu pot face parte din federații, trebuie excluse!”
După care a continuat: „În noiembrie 2023, în recursul în interesul legii, într-un caz în care era implicată și federația de tenis, conducerea colegiului Curții de Apel Galați a stipulat că, nefiind alte norme derogatorii specifice pentru federațiile sportive naționale, li se aplică prevederile din OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații. Iar acolo se prevede clar că federațiile pot fi constituite doar din asociații și fundații. În consecință, cluburile de drept public nu pot face parte din federațiile sportive. Am început să studiez legile și cred că vreo 30 de federații sunt nule, fiind constituite exclusiv doar din cluburi de drept public”.
Ștefan PopescuA cerut apoi federațiilor actele constitutive, în temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public. Din 15 entități cărora le-a trimis astfel de solicitări, i-a răspuns doar una, federația de înot și pentatlon modern, "care nici ea nu are actul constitutiv din 2002, în conformitate cu legea".
„Fiindcă nu mi s-a răspuns, am cerut aceste documente prin Tribunal. Așa le-am obținut pe cele de la federația de canotaj, de exemplu. Care bineînțeles că nu are actul constitutiv în regulă, conform articolului 6 din OG26/2000. Nu aveau date de indentificare a membrilor asociați, valoarea capitalului social nu era obținută prin contribuții în cash din partea asociaților, nu exista acordul acestora și semnăturile reprezentanților cluburilor. Actul era semnat doar de secretarul general al federației, care nici nu este membru al acesteia. Iar lipsa acestor documente din actul constitutiv duce la nulitatea absolută a respectivului for. Asta spune legea, nu eu! Și toate cluburile sunt de drept public! Incredibil, chiar nu știu cum au obținut federațiile aviz din partea tribunalelor, la schimbarea formei de organizare din 2002", a adăugat Popescu.
Cere dizolvarea federației de cantotaj
Referindu-se tot la federația de cantotaj, Ștefan Popescu a mai spus că "lucrurile s-au desfășurat complet ilegal și cu constituirea capitalului social la înființarea noii entități private. Au luat pur și simplu banii din contul vechii federații de drept public. Cam un miliard de lei vechi, plus alte bunuri care se aflau în patrimoniul acesteia. Ilegal, că erau bani publici, iar capitalul social trebuia să se asigure din contribuțiile asociaților!".
A anunțat ANS de această încălcare a prevederilor legale, însă nu a primit niciun răspuns. Și s-a decis să ceară în instanță dizolvarea federației de cantotaj, "conform articolelor 14 și 56 din OG 26/2000. Pentru că asta este singura cale să-i obligăm să intre în legalitate, prin decizii ale justiției".
Încă o adresă către guvern și președinție
Cum de la finalul anului trecut, prin HG 576, guvernul și-a asumat preluarea ANS în subordinea sa, Ștefan Popescu s-a decis să facă un nou demers către premierul Marcel Ciolacu. De această dată, a trimis adresa și către președintele Klaus Iohannis.
Prin care solicită ca Legislativul să ia măsuri pentru intrarea în legalitate a organizării sportului românesc de performanță. "Eu îmi dau seama de gravitatea afirmațiilor mele, de aceea menționez mereu articolele din lege. Tocmai ca să nu pot fi acuzat că aș veni doar cu idei preconcepute, personale, pornite din nu știu ce interese. Nu, vreau doar să se intre în legalitate! Fiindcă în orice litigiu, oricine poate câștiga împotriva federațiilor, tocmai fiindcă nu sunt constituite legal".
ANS nu poate stabili bugetele pentru federații, ci Ministerul de Finanțe, care stabilește și apoi verifică metodologia de acordare a banilor prin unitățile subordonate, ANAF, Curtea de Conturi și altele. Așa spune Legea sportului la articolul 71. De aceea am cerut în instanță și anularea Ordinului 477, prin care, la început de an, ANS anunța împărțirea bugetelor federațiilor. Bugetele solicitate sunt stabilite de federații, nu le dă ANS cât vrea. Dar dacă printr-un ordin intern, de la finalul anului trecut, s-a stabilit că până și organele de conducere ale federațiilor, entități autonome, nu pot fi recunoscute fără avizul ANS, ce să mai spunem?! Și nimeni nu zice și nu face nimic, deși se încalcă flagrant legea!
- Ștefan Popescu, președinte FR Pescuit Sportiv
{{text}}