Nationala

„Sunt puternici acești români” » Ce scria presa din România după ce „tricolorii” au învins Columbia în '98. Editorial critic al lui Păunescu: „Naționala a luptat mai degrabă cu compatrioții”

+10 Foto
Prima pagină din Gazeta Sporturilor, după România - Columbia 1-0 din 1998

Articol de Remus Dinu  —  marţi, 26 martie 2024

În ziua amicalului România - Columbia, o întâlnire cu accente nostalgice printre fanii „tricolorilor”, Gazeta s-a gândit să scoată din arhivă reacția din presa vremii la victoria de neuitat reușită în fața sud-americanilor la Coupe du Monde '98. Am învins Columbia la debut, 1-0, după o execuție de colecție a „Cobrei” Adrian Ilie.

Se împlinesc, în vară, 26 de ani de la ultimul Campionat Mondial trăit pe pielea ei de România. Turneul final din Franța a însemnat și „amurgul” Generației de Aur, ultima ocazie în care „tricolorii” au respirat același aer cu marile puteri ale lumii.

Debutul României în Grupa G a însemnat o victorie la limită în fața Columbiei, Adrian Ilie semnând atunci, în prelungirile primei reprize, unul dintre cele mai spectaculoase goluri ale acelui Campionat Mondial.

Pe Stade de Gerland din Lyon, România a anihilat naționala lui Valderrama, Fausto Asprilla și Freddy Rincon, startul perfect de aventură într-o grupă pe care am terminat-o primii, neînvinși.

«Cobra», mușcătură mortală”. Suporterii naționalei s-au dezlănțuit pe străzi

Cu amintirea încă proaspătă a parcursului din '94, succesul în fața Columbiei a însuflețit masele. Necăjiți în ultimii ani, microbiștii au reînceput să viseze la o nouă mare performanță, în timp ce presa a rămas și ea fără apelative în fața performanței reușite de naționala lui Anghel Iordănescu.

„«Cobra», mușcătură mortală”, titra Gazeta Sporturilor pe prima pagină, color, a doua zi după ce am răpus Columbia. Mai jos era un rezumat al meciului de la Lyon și o plecăciune în fața reușitei lui Adi Ilie: „Doamne, ce gol!”.

+10 Foto
Prima pagină din Gazeta Sporturilor, după România - Columbia 1-0 din 1998

Tot în deschidere, era redată și declarația lui Puiu Iordănescu de după meci: „Sunt încântat de victorie. În ciuda faptului că meciul a fost decis de o realizare individuală ieșit din comun a lui Adrian Ilie, trebuie să remarc echipa, care a jucat extraordinar, mai ales în prima repriză. În schimb, în a doua, ne-am izbit de greutăți mult mai mari, pe care va trebui să le analizăm în perspectiva meciurilor viitoare”.

Pagini generoase au fost dedicate triumfului României în următoarele zile. Au fost descifrate tainele victoriei cu Columbia, analizate la sânge prestațiile tuturor „tricolorilor”, relatându-se pe larg și bucuria generală declanșată pe străzile României după accel succes. Totodată, erau prezentate și titlurile marilor publicații de afară.

„Fiecare s-a bucurat cum a putut, unii s-au urcat pe stâlpi, câțiva au făcut nudism în mijlocul mulțumii, alții s-au încins la horă”, era descrisă atmosfera din Capitală.

+10 Foto
Prima pagină din Gazeta Sporturilor, după România - Columbia 1-0 din 1998

Adrian Păunescu, editorial cu „săgeți”: „Cei ce i-au înjurat pe tricolori se bucură de victoria lor excepțională”

Tot a doua zi după meci, ziarul găzduia un editorial al poetului și scriitorului Adrian Păunescu, intitulat: „Cei ce i-au înjurat pe «tricolori» se bucură de victoria lor excepțională”.

„Mare bucurie a produs acestui popor chinuit echipa sa națională de fotbal”, și-a început Păunescu textul, unul ce s-a vrut a fi punitiv la adresa contestatarilor pe care naționala și-i căpătase după „rateul” de la EURO 1996 și diversele evenimente tensionate din anii ce au urmat:

„Când trebuia să fie mai mare liniștea, în jurul echipei s-au declanșat cele mai ciudate idiosincrazii la adresa ei. Nu se poate spune că o întâmplare a dus lucrurile în acest punct nedrept. Firește, sărăcia generală și starea de lehamite din mai toate segmentele societății românești au contribuit și ele la acest coșmar balcanic: pregătită de lansarea în turnul final, naționala avea de luptat mai degrabă cu compatrioții decât cu adversarii de peste hotare”.

Păunescu își încheia astfel editorialul:

„Unor oameni puternici, adversitățile, oricât de nedrepte ar fi ele, le sporesc tăria replicii. Exceoțional! Dă, Doamne, să dureze. (...) În București răsună strigăte de triumf. Nu este exclus ca unii dintre cei care au înjurat ieri să cânte de fericire astăzi. E o lege a firii. O tristă, dar salvatoare lege a firii”.

+10 Foto
Prima pagină din Gazeta Sporturilor, după România - Columbia 1-0 din 1998

Citește și alte știri despre echipa națională:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.