Nationala

Pericol maximchuk! » Cu ce ne amenință Ucraina, cea mai grea națională dintre cele pe care barajul ni le putea scoate în cale

+16 Foto
Ucraina se anunță a fi un puzzle extrem de complicat pentru naționala lui Iordănescu / Sursă foto: Imago Images

Articol de Remus Dinu  —  miercuri, 27 martie 2024

Naționala României și-a aflat și ultima adversară din grupa de la Campionatul European, în grupa „tricolorilor” ajungând Ucraina, cea care a învins Islanda în finala barajului, scor 2-1 # Va fi cea de-a patra prezență consecutivă a ucrainenilor la Campionatul European # Din grupă mai fac parte Belgia și Slovacia, naționala lui Edi Iordănescu urmând să dispute primul meci chiar împotriva Ucrainei.

E sigur, Ucraina merge în grupa României de la EURO 2024 și adaugă un dram de dificultate aventurii naționalei lui Iordănescu. Din nou cu emoții, așa cum se întâmplase și săptămâna trecută, în semifinala cu Bosnia, Ucraina a doborât pe final surpriza Islanda, după ce a revenit de la 0-1.

Viktor Tsygankov, mijlocașul Gironei, și Mudryk, superstarul lui Chelsea, au întors soarta partidei cu nordicii și au asigurat astfel biletele Ucrainei pentru EURO. Acolo unde va debuta chiar împotriva României, pe 17 iunie, la Munchen.

Previzibil și cel mai rău posibil! Cu ce ne amenință Ucraina?

Vom întâlni, deci, cea mai periculoasă națională dintre cele pe care sorții ni le puteau scoate în cale în urma „barajului”.

Cu câțiva juctăori de calibru mondial în echipă, ucrainenii au revenit din situații limită atât cu Bosnia, cât și în finala cu Islanda.

În ambele rânduri, calitatea superioară a lotului a făcut diferența. Pe nordici i-a îngenuncheat Mykhailo Mudryk, vedeta de 23 de ani pe care Chelsea a plătit o avere, după ce tonul revenirii îl dăduse Viktor Tsygankov, fotbalistul de la Girona, „revelația” din La Liga. Contra Bosniei, Ucraina revenise fulgerător, în trei minute.

24e locul actual ocupat de Ucraina în clasamentul FIFA

Naționala pregătită de Sergiy Rebrov e cotată la 354 de milioane de euro, de patru ori peste cea a lui Iordănescu (95,8 milioane) și are în componența lotului trei vedete din Premier League: Mudryk, Oleksandr Zinchenko, de la Arsenal, dar și fundașul stânga Vitaliy Mykolenko, de la Everton.

Fotbaliști cu cote importante vin și din alte campionante. Andriy Lunin, de exemplu, a devenit titular în poarta lui Real Madrid, valorează 16 milioane de euro și e în plină ascensiune, la 25 de ani.

Grozav la cota de piață - 28 de milioane, conform Transfermarkt - stă și Ilya Zabarnyi, fundașul central de la Bournemouth, în timp ce Șahtior trimite și ea două nume importante la lot: mijlocașul ofensiv Sudakov și fundașul central Mykola Matvienko. Un fotbalist care a debutat la gruparea din Donetsk chiar sub comanda lui Mircea Lucescu.

>

Cum a arătat Ucraina cu Islanda: Lunin - Konoplya, Zabarnyi, Matvienlo, Mykolenko - Brazhko - Tsygancov, Malinovsky, Sudakov, Mudryk - Yaremchuk
Rezerve: Trubin, Bushchan - Bondar, Dovbyk, Mykhaylichenko, Shaparenko, Sydorchuk, Talovierov, Tymchyk, Vanat, Zinchenko, Zubkov

România și Ucraina s-au mai întâlnit de șase ori. De fiecare dată în amicale!

Va fi o revedere după opt ani între naționala României și cea a Ucrainei și totodată primul duel oficial între cele două reprezentative. Ne-am mai întâlnit de șase ori cu vecinii ucraineni, de fiecare dată în meciuri amicale.

Pe 29 mai 2016, în ultimul test de verificare de dinainte de EURO, naționala lui Anghel Iordănescu pierdea spectaculos în fața Ucrainei, 3-4.

+16 Foto
Imagini de la amicalul România - Ucraina din 2016 / foto: Raed Krishan (GSP)

Cinci ani mai devreme, România și Ucraina s-au întâlnit într-un test de verificare disputat în Cipru. După 2-2 în timpul regulamentar, ex-sovieticii s-au impus la loteria loviturilor de departajare. Doar un an mai devreme, în mai 2010, Ucraina ne învingea în alt meci cu multe goluri, 3-2.

Ultimele trei victorii aparțin, așadar, ucrainenilor, însă naționala României s-a impus în primele trei întâlniri directe.

Pe 26 februarie 2001, câștigam cu 1-0, gol Liviu Ciobotariu. Doi ani mai târziu, în martie 2002, i-am surclasat pe ucraineni, scor 4-1 (Dorinel Munteanu, Pancu X2, Ionel Ganea), în timp ce în august 2003 s-au impus tot „tricolorii”, 2-0 la Kiev, prin „dubla” lui Mutu.

+22 Foto
Imagini de la amicalul România - Ucraina 4-1 din 2002, disputat la Constanța / foto: Cristi Preda (GSP)

VIDEO Poveștile unui fan care a fost la 8 turnee finale cu România

>

Citetște și alte știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.