Federațiile de haltere și lupte au sportivi implicați în lupta pentru locuri la Jocurile Olimpice din acest an. Halterofilii concurează la Phuket, în Thailanda, iar luptătorii la Baku, în Azerbaidjan. Federația Română de Scrimă, fără sportivi calificați, mai are o șansă la finalul lunii.
Delegația României pentru Jocurile Olimpice s-a blocat de o perioadă la numărul 76, însă după săptămâna care vine, ea ar putea spori.
Federația Română de Haltere participă între 1 și 7 aprilie la Cupa Mondială de la Phuket (Thailanda) cu patru sportivi. Concursul din Asia este ultimul care punctează în clasamentul pentru Jocurile Olimpice. Valentin Iancu (61 kg), Mihaela Cambei (49 kg), Andreea Cotruța (59 kg) și Loredana Toma (71 kg) sunt cei care au făcut deplasarea.
Două locuri aproape asigurate
Toma și Cambei ocupă locurile 5, respectiv 4 la categoriile la care evoluează și sunt cu ambele mâini pe biletele olimpice, acestea fiind acordate primelor zece clasate.
„Ne dorim ca după această competiţie să avem cele două cote, mă refer la Cambei şi Toma, ceea ce nu ar trebui să fie o problemă ţinând cont de clasarea lor actuală.
Dar evident că sperăm ca şi Andreea Cotruţa să urce în primele zece. Ea nu are nevoie să câștige aurul la Phuket, trebuie să îşi îmbunătăţească totalul cu aproximativ 7 kilograme. Competiţia este una extrem de dură la categoria ei", a spus Alexandru Pădure, președintele FRH, pentru Agerpres.
Cupa Mondială se încheie pe 11 aprilie, iar atunci vor fi anunțați toți halterofilii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris în urma clasamentului. O țară nu poate trimite mai mult de șase reprezentanți, trei la feminin, trei la masculin.
România a fost suspendată le ediția precedentă a Jocurilor Olimpice din cauza numeroaselor cazuri de dopaj. Loredana Toma era favorită la categoria sa, dar din cauza interdicției, ea a ratat prezența la Tokyo.
Halterofilii români la Cupa Mondială de la Phuket
- 1 aprilie, ora 16:30 - Valentin Iancu (61 kg)
- 2 aprilie, ora 24:00 - Mihaela Cambei (49 kg)
- 3 aprilie, ora 18:30 - Andreea Cotruţa (59 kg)
- 7 aprilie, ora 24:00 - Loredana Toma (71 kg)
Locurile în clasamentul pentru calificarea la JO înainte de Cupa Mondială din Thailanda
- Valentin Iancu – locul 25 cu 269 kg la total
- Mihaela Cambei – locul 5 cu 199 kg la total
- Andreea Cotruța – locul 20 cu 212 kg la total
- Loredana Toma – locul 4 cu 256 kg la total
Luptătorii merg la Baku
Federația Română de Lupte trimite 15 sportivi la Turneul european de calificare, care va avea loc între 5 și 7 aprilie la Baku. Deocamdată niciun luptător nu face parte din delegația României pentru Jocurile Olimpice.
Printre sportivii care vor intra pe saltea la Baku se află și Alin Alexuc Ciurariu (greco-romane, cat. 130 kg), care încearcă să participe la a patra ediție de Jocuri Olimpice din cariera sa.
„Am dedicat ani întregi luptelor, pentru astfel de momente. Drumul nu este ușor, sunt cei mai buni luptători din Europa care vor lupta pentru un loc la Jocurile Olimpice.
Succesul nu vine niciodată ușor, dar cu muncă, pasiune și determinare, totul devine posibil. Voi lupta cu toată forța pentru a obține a 4-a calificare la Jocurile Olimpice, pentru a duce numele luptelor românești la cea mai importantă competiție din lume. Totul pentru România!", a spus luptătorul în vârstă de 34 de ani.
Alin Alexuc Ciurariu e legitimat la Dinamo FOTO UWWPentru a ajunge la Paris e nevoie de o clasare pe primele două locuri. Cei care nu vor reuși mai au o șansă la turneul mondial de calificare, care va avea loc între 9 și 12 mai la Istanbul.
Participanții la Turneul european de calificare de la Baku
- Lupte feminin: Ana Maria Pîrvu (50 kg), Andreea Beatrice Ana (53 kg), Kateryna Zydachevska (57 kg), Kriszta Incze (62 kg), Alexandra Anghel (68 kg), Cătălina Axente (76 kg)
- Greco-romane: Răzvan Arnăut (60 kg), Mihai Mihuț (67 kg), Ilie Cojocari (77 kg), Nicu Ojog (87 kg), Alin Alexuc Ciurariu (130 kg)
- Libere: Răzvan Kovacs (57 kg), Ștefan Coman (65 kg), Zurab Kapraev (74 kg), Florin Tripon (97 kg)
Scrima, fără calificați în urma clasamentului mondial
De asemenea, pe 1 aprilie se încheie și perioada de calificare pentru scrimă în urma clasamentului mondial. Federația care s-a întors cu medalie de la ultimele patru ediții nu are niciun sportiv calificat în urma acestui criteriu.
Sabrerul Iulian Teodosiu, cel care era creditat cu șanse de a merge la Paris, nu a prins biletele destinate scrimerilor ce nu fac parte dintr-o echipă calificată, acestea fiind obținute de Sandro Bazadze din Georgia și de Matyas Szabo (Germania).
La fel s-a întâmplat și la floretă feminin cu Mălina Călugăreanu, Anne Sauer (Germania) și Flora Pasztor (Ungaria).
Iulian Teodosiu FOTO FIEScrimerii români mai au o șansă de a obține biletul pentru Paris la turneul zonal, care va avea loc între 26 și 28 aprilie, în Luxemburg E nevoie de o clasare pe primul loc pentru a ajunge la Paris.
SPORTIVII ROMÂNI CALIFICAȚI LA JO 2024 (76)
- ATLETISM (4): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andrea Mikloș (400 m), Joan Chelimo Melly (maraton)
- BOX (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg)
- CANOTAJ (44): 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle (feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)
- GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean
- GIMNASTICĂ RITMICĂ (1): Annaliese Drăgan (individual compus)
- ÎNOT (2): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)
- KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
- POLO (12): naționala masculină
- TENIS DE MASĂ (3): echipa feminină
{{text}}