Alexandru Matei, din 2021 în funcția de președinte al Federației Române de Polo, a discutat pe larg, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, despre realitățile de zi cu zi și obstacolele de care se izbește sportul pe care-l guvernează.
Conducătorul de federație s-a pronunțat pe marginea unui subiect delicat în sportul românesc, cel al finanțării venite de la bugetul de stat.
Fostul poloist, aflat acum în fruntea singurului sport de echipă din România calificat la Jocurile Olimpice, a explicat care e filosofia sa în ceea ce privește finanțările venite dinspre Agenția Națională pentru Sport, dar și cum s-a raportat la presiunile constante venite din exterior în materie de rezultate.
Naționala masculină de polo a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice. Ultima oară când a participat a fost la Londra, la ediția din 2012, când Matei era component al primei reprezentative.
Alexandru Matei, președinte FR Polo: „Toți vor rezultate pe loc în sportul românesc... După 6 luni de mandat, eram întrebat de ce nu se întâmplă nimic”
„Lumea înțelege foarte greu în România... Nimic nu se face peste noapte. Și au venit deja primele întrebări la 6 luni de mandat. Undeva în 2022, în primăvară, deja eram întrebați de ce nu se întâmplă nimic. E foarte greu...
Dar iată că au trecut trei ani și suntem la Campionatul Mondial după 11 ani și după 12 ani la Jocurile Olimpice. Dar au trecut 3 ani! Hai să ne uităm la timp, nimic nu se poate face peste noapte.
În sportul românesc, și e valabil pentru toată lumea, toți vor rezultate pe loc. Eu le-am mai explicat și conducătorilor noștri din sportul românesc... N-aveți cum să ne oferiți 3 ani la rând o finanțare de 10 lei și în al patrulea să vii să spui: «Îți dau 50 de lei, dar vreau să ieși campion european!» E imposibil.
Oferă-mi 3 ani la rând 50 de lei și în al patrulea an dă-mi 100 de lei, și după aceea o să vedem. Dar vorbim de bugete corecte... Și atunci o să vedem dacă am făcut ceva. N-am făcut nimic? OK! «Domnul Matei, mulțumim frumos, ne întoarcem la 10 lei pentru că n-ați confirmat».
Însă eu zic că Federația Română de Polo, în ultimii trei ani de zile, a confirmat prin rezultatele pe care le-a avut. Nu din vorbe!”.
Alexandru Matei e din 2021 președintele Federației Române de Polo / FOTO: Andrei Furniga (GSP)„Dacă am nevoie de 5 lei și Statul îmi dă 3, e de datoria mea să mă duc să-i caut pe acei 2 lei”
Cum vede șeful poloului românesc neajunsurile din sportul autohton?
„Nu am avut niciodată problema finanțării! În realitate, pot să-ți spun că aș fi avut nevoie de mai mulți bani. Cred că e o chestie generală, la fel cum am discutat... Nimeni nu o să spună că are nevoie de exact atâți bani câți i se oferă. Însă nu m-am plâns niciodată în ultimii 3 ani.
Am fost întrebat de presă, am fost întrebat de televiziuni, dar nu m-am plâns și niciodată nu o să mă plâng. Pentru că sunt de părere că dacă am nevoie de 5 lei și Statul îmi dă 3, e de datoria mea să mă duc să-i caut pe acei 2 lei. Și noi asta am făcut.
Am reușit să găsim sponsori care au venit alături de Federația Română de Polo, care ne-au adus exact necesarul de care noi aveam nevoie.
Le mulțumesc și celor din Ministerul Sportului, ANS-ul acum, Comitetului Olimpic și Sportiv Român, sponsorilor... Pentru că atât cât au putut, ne au dat. Nu ai de ce să te plângi. Dacă nu vrei să muncești, scuze există peste tot (...) Nu mai caut scuze. Scuzele sunt pentru pierzători!”.
După 2012, Federația a trecut printr-o perioadă destul de dificilă. Însă, în ultimii ani, am reușit să ne revenim. Și prin organizarea de turnee, însă și prin schimbarea de mentalitate. Sunt de părere că am avut credință și credem. Credem în rezultate, credem în ce putem să facem. Toți cei din Federație ofertă tot ce e nevoie pentru echipele naționale.
- Alexandru Matei, președintele FR Polo
Cum arată bugetul sportului în 2024? » Elisabeta Lipă: „Am cerut 1,2 miliarde, am primit 571 de milioane de lei”
În anul olimpic 2024, bugetul sportului românesc este „foarte, foarte mic”, spunea, în decembrie, președinta ANS, Elisabeta Lipă.
Cum stă însă sportul în ce privește partea financiară în 2024? Cum se conturează bugetul?
„Am cerut un miliard două sute de milioane, am primit 571 de milioane, de lei, bineînțeles, ar fi fost frumos să primim în euro, împreună cu bugetul Comitetului Olimpic și Sportiv Român”, a declarat președinta ANS, Elisabeta Lipă, la finalul anului trecut.
„Este un buget foarte, foarte mic. Dacă mă raportez la subordonate, unde vorbim de sportivii pe care avem obligația să-i susținem, să-i creștem, pentru că ei ne vor reprezenta în 2028-2032, vă spun așa: pentru subordonatele noastre, și nu sunt puține, am cerut 650 de milioane și am primit 252 de milioane”, a adăugat ea.
„Dar există și un dar. Am avut o discuție cu premierul României și m-a asigurat că atunci când vom avea nevoie, cu siguranță că va ajuta agenția, ca agenția mai departe să ajute federațiile”, a explicat cvintupla campioană olimpică.
{{text}}