Gazeta Sporturilor a vizitat șantierul stadionului din Constanța, care aduce astăzi mai degrabă cu un sit arheologic # Vechea arenă a fost în totalitate pusă la pământ, au dispărut molozul și majoritatea pieselor demolate, mai lipsește ca muncitorii să-și facă apariția pentru a începe propriu-zis lucrările.
Pentru cineva nefamiliarizat cu locul, aproape că-i greu de realizat că pe imensul șantier de la malul mării, complet depersonalizat după demolare, a existat la un moment dat un complex sportiv.
Puține lucruri mai aduc în prezent cu structura unui stadion, te gândești că pe imensa parcelă de pământ poate răsări oricând un complex imobiliar sau vreo clădire avangardistă de birouri. Dar, spre bucuria lui Hagi, acolo va fi peste câțiva ani noua casă a Farului.
GALERIE FOTO. Cum arată acum șantierul visurilor lui Hagi
„În curând ne întoarcem acasă”, scria duminică pe o tabelă electronică aflată în interiorul micuței arene din Ovidiu, lăcașul lui Hagi din acești ani.
Ce înseamnă curând? Primarul Vergil Chițac asigura la începutul anului că lucrările ar urma să înceapă în vară, ceea ce înseamnă că noul stadion nu va fi gata mai devreme de începutul lui 2026, în cel mai bun scenariu.
VIDEO. Deocamdată, la Constanța sunt doar grămezi de pământ, praf și pietroaie
Reporterii GSP.ro au mers pe amplasamentul șantierului pentru a vedea ce a rămas în urmă după demolarea de anul trecut.
Nu există progrese, se vede că întreg procesul a stagnat o perioadă considerabilă, răstimp în care firmele s-au războit în licitații și procese.
Totul pare blocat deocamdată, te întâmpină doar întinderea de pământ, praf și pietroaie, tot ce a rămas, adică, după intrarea buldozerelor și curățenia ce a urmat. Căci bătrânele scaune, stâlpii de nocturnă, structurile tribunelor, chiar și gazonul, toate au dispărut de acolo în ultimele luni. Au mai rămas intacte două, trei gherete rătăcite, unde odinioară se vindeau bilete, diverse materiale sau unde-și mai trăgeau sufletul paznicii.
Pe locul unde a fost decopertat gazonul, își fac veacul acum pescărușii. Care așteaptă și ei, parcă, startul lucrărilor.
Până când muncitorii își vor face în cele din urmă apariția, șantierul mai devine, când și când, loc de „pelerinaj” pentru nostalgici. Suporterii mai coboară în groapa ce a fost cândva stadionul Farului, mai spun câte o poveste sau desenează vreun graffiti pe puținele obiecte rămase în picioare.
GALERIE FOTO. Cum va arăta noua arenă a Farului. Costă 100 de milioane de euro, va avea 18.000 de locuri
Conform proiectului atribuit noului stadion, noul complex sportiv va cuprinde următoarele: o arenă de fotbal cu o capacitate de 18.190 locuri, un teren de antrenament pentru fotbal și o pistă de atletism cu 6 culoare omologată pentru competiții interne și internaționale, având o tribună cu capacitatea de circa 1.000 de locuri, plus o clădire destinată vestiarelor echipelor de fotbal si atletism.
Termenul de finalizare a construcției este începutul anului 2026, iar investiția totală se apropie de 100 de milioane de euro.
Războiul firmelor a întârziat tot procesul
Construcția a întârziat să înceapă din cauza fricțiunilor între firmele care s-au luptat la licitație să asigure ridicarea stadionului. Lupta în instanță între firmele care au licitat pentru proiect s-a terminat definitiv în noiembrie.
Visul lui Hagi: „Să facem 10.000-15.000 de abonamente”
Gică Hagi spunea recent că e convins că Farul va putea umple noua arenă din Constanța, deși aceasta va fi de 4 ori mai mare decât actualul stadion al clubului.
„Toți constănțenii țin cu Farul și, indiferent de adversar, au venit tot timpul la stadion, așa mic cum este. Avem o medie de peste 60 la sută la gradul de ocupare, a doua într-un clasament al Superligii în acest sezon. Dacă aveam mai multe locuri, cu siguranță veneau și mai mulți. Așa că trebuie să vină noul stadion. Să ne testeze, să vadă dacă-l umplem. Să facem 10.000-15.000 de abonamente. Acesta trebuie să fie targetul!”, a spus Gică Hagi.
{{text}}