Autoritățile din Paris sunt acuzate de diverse organizații non-guvernamentale că pregătesc o „epurare socială” înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Asta ca urmare a deciziei de a-i muta pe oamenii străzii din capitala Franței în adăposturi temporare.
Au mai rămas 113 zile până la startul ediției din 2024 a Jocurilor Olimpice de vară, iar Parisul trece printr-un amplu proces de igienizare. În consecință, au de suferit și nenumărații migranți care se adăposteau pe străzile din fața Primăriei Parisului, anunță euronews.com.
Oamenii străzii din Paris, scoși în afara orașului. Un ONG acuză: „Nu se întâmplă nimic altceva decât o epurare socială”
Nenumărate familii de migranți, venite la Paris din țările africane vorbitoare de limbă franceză, își amenajaseră în acea zonă adăposturi formate din prelate și pături, însă acum au aflat că vor fi „relocați” în cămine temporare, unde vor sta până la terminarea Jocurilor Olimpice. Totul, parte dintr-un proces de cosmetizare a metropolei pariziene, mai ales în zonele turistice des frecventate.
Vestea nu le-a picat bine diverselor ONG-uri preocupate de situația migranților.
Yann Manzi, cofondatorul ONG-uli Utopia 56, e de părere că „[autoritățile] se pregătesc de Jocurile Olimpice. De fapt, nu se întâmplă nimic altceva decât o epurare socială, se dorește ca acești oameni să dispară din regiune.
Noi cunoaștem acest lucru, l-am spus de luni de zile, dar vedem ce se întâmplă aici”, a spus acesta, conform sursei citate.
Oamenii străzii ar urma să fie mutați în afara capitalei, mai exact duși în suburbii sau în alte orașe, cum ar fi Besançon, o localitate din estul Franței aflată la 400 de kilometri de Paris, sau Orleans.
Autoritățile de la Paris au luat decizia de a-i muta pe oamenii străzii din capitala Franței în adăposturi temporare din afara orașului / Sursă foto: Imago Images
Primarii orașelor mici sunt revoltați
Recent, France 24 scria că transferurile de migranți pregătite de autoritățile de la Paris i-ar fi înfuriat de-a binelea pe primarii din mediul rural și orașele mici din Franța.
Serge Grouard, primarul de dreapta din Orleans, mărturisea, de exemplu, că „e dovedit că, la fiecare trei săptămâni, sosește de la Paris câte un autocar cu 35-50 de oameni la bord”.
La finalul anului trecut, presa internațională scria despre situația ingrată a migranților și a romilor, inclusiv din România, forțați să părăsească locuințele pe care le ocupau ilegal în Paris.
{{text}}