Jocurile Olimpice

S-a încheiat turneul european de calificare la Paris 2024 » România a obținut un singur bilet olimpic la lupte

Zurab Kapraev a ajuns în „sferturile” turneului de calificare la JO Foto: Imago

Articol de Luminița Paul  —  duminică, 07 aprilie 2024

Ultima zi a turneului de calificare de la Baku (5-7 aprilie) nu a adus vești bune pentru „tricolori”, care au rămas doar cu locul adjudecat de Andreea Beatrice Ana la categoria 53 de kilograme. Delegația tricoloră pentru Paris a ajuns însă la 77 de sportivi.

Turneul de la Baku, întins pe trei zile de concurs, fiecare rezervată unui stil, s-a încheiat mai repede pentru luptătorii români. Asta pentru că niciunul dintre reprezentanții noștri la stilul liber nu a reușit să ajungă în semifinale și să se poată bate direct pentru un loc la Jocurile Olimpice de la Paris.

Aceasta era condiția, să câștigi meciul din semifinale, ultimul act nu era programat să se mai desfășoare, neavând relevanță față de scopul competiției, cel de a distribui bilete de calificare la JO.

România a avut 4 reprezentanți la stilul liber, iar doi dintre ei au ajuns în sferturile de finală. La categoria 74 de kilograme, Zurab Kapraev, 26 de ani, a depășit calificările cu o victorie, 5-1 (decizie VPO1), în fața estonianului Erik Reinbok.

A cedat apoi cu scorul inversat în fața azerului Turan Bayramov, medaliat cu bronz european al categoriei la București 2024 și Budapesta 2022.

La 97 de kilograme, tânărul Georgian Florin Tripon, 20 de ani, a câștigat în calificări, 7-4 (decizie VPO1), cu lituanianul Lukas Krasauskas. În sferturi de finală însă a fost învins clar de mai experimentatul ucrainean Illia Archaia, 10-0 (decizie VSU).

Acesta a participat la CE de la București, în februarie, fiind eliminat în primul tur. Atunci, Tripon a ajuns în recalificări, dar s-a înclinat din primul meci.

6luptători calificați la Jocurile Olimpice de la Paris este obiectivul federației. La ediția anterioară, Tokyo 2020, au fost 5

La categoria 57 kg, Răzvan Marian Kovacs a pierdut în calificări, 0-11 (decizie VSU), în fața ucraineanului Kamil Kerymov.

În aceeași fază s-a oprit și Ștefan Ionuț Coman la 65 kg, însă după o bătălie mai animată. Românul a cedat cu 3-4 (decizie VPO1) în înfruntarea cu bulgarul Mikyay Salim Naim.

Andreea Ana, singurul bilet pentru Paris 2024

Andreea Beatrice Ana, calificată la Jocurile Olimpice pentru a doua oară Foto: Facebook FR Lupte

Delegația României revine acasă cu un singur bilet pentru Paris, cel obținut de Andreea Beatrice Ana la lupte feminine, categoria 55 de kilograme, în a doua zi a turneului de la Baku.

Și Alin Alexuc a fost foarte aproape, el cedând vineri în semifinalele categorie 130 de kilograme la greco-romane. România a participat cu 15 sportivi la competiția europeană de la Baku.

Primul criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris au fost Campionatele Mondiale din 2023, de la Belgrad. După turneele continentale, urmează ultima șansă, turneul mondial din 9-12 mai, de la Istanbul, acolo unde se pun la bătaie câte 3 locuri per categorie la fiecare stil.

SPORTIVII ROMÂNI CALIFICAȚI LA JO 2024 (77)

  • ATLETISM (4): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andrea Mikloș (400 m), Joan Chelimo Melly (maraton)
  • BOX (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg)
  • CANOTAJ (44): 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle (feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)
  • GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean
  • GIMNASTICĂ RITMICĂ (1): Annaliese Drăgan (individual compus)
  • ÎNOT (2): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)
  • KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
  • LUPTE (1): Andreea Beatrice Ana (lupte feminine, cat. 53kg)
  • POLO (12): naționala masculină
  • TENIS DE MASĂ (3): echipa feminină

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.