Opinii

Nelu Varga nu-i Dan Șucu!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  marţi, 09 aprilie 2024

A revenit moda, să nu-i zic mania, de a schimba antrenorul după câteva rezultate mai slabe. Probă convingătoare fiind aceea că doar 6 din cele 16 echipe din Superligă au păstrat banca tehnică de la începutul sezonului: FCSB, Rapid, Farul, UTA, Oțelul și Hermannstadt. De notat că niciuna dintre ele, nici măcar din play-out, nu-i amenințată cu retrogradarea ori barajul. De aici, concluzia că stabilitatea conferă liniște.

La polul opus se situează Craiova lui Mititelu, grupare ce-a schimbat antrenorii, scuzați clișeul, mai des decât cămășile. Dacă pregătirea de vară a fost făcută de Joao Janeiro, portughezul n-a mai prins debutul oficial al campionatului, abordat de FCU Craiova cu intermediarii Vasilică și Drăgan.

Aceștia vor mai primi încredere și între scurta ședere a lui Dică și cea a lui Costantino, mișcări ce-au precedat reîntoarcerea lui Napoli (pentru zecea oară!) și, recent, pe cea a lui Trică. În total, cu interimatele lui Răducan și David, 8 mandate, dar și, în ciuda valorii lotului, poziția 8 din 10 în play-out, de baraj. Cum îți așterni, așa dormi, valabil și pentru "lanterna roșie" din Botoșani, cu 5 schimbări de antrenor.

În sens contrar, e de remarcat atitudinea Rapidului. În pofida celor 3 eșecuri consecutive din play-off, culminând cu 1-4 de-acasă cu CFR Cluj, șefii clubului din Grant l-au menținut în funcție pe Bergodi, a cărui demisie au cerut-o insistent și zgomotos fanii vișinii. Greu de spus cât va mai rămâne italianul, posibil că până la proxima înfrângere. Dincolo de asta însă, pentru că au rezistat presiunii și n-au cedat, Șucu și Angelescu au dovedit sânge în instalație. Personalitate, curaj.

Diferit s-a pus problema în Gruia. Acolo unde, din câte am aflat, lui Mutu și lui Balaj li s-a sugerat să demisioneze după dezastrul din Cupă de la Hunedoara.

De acord că o umilință de 0-4 ustură rău. Mai ales când te numești CFR și te surclasează o divizionară B. Pe de altă parte, nu trebuia omis că formația clujeană a jucat în 10 din minutul 11, că i-au lipsit Ajeti, Kresic, Matei Ilie, Abeid și Avounou, că Mogoș și Camora, accidentați, au ieșit pe parcurs. Tot atâtea, cum să le spun?, circumstanțe atenuante.

Cum fiecare om e alt om, acceptați încă un loc comun, Nelu Varga nu-i Dan Șucu și nici invers. Viitorul va demonstra care dintre ei a avut mai multă dreptate.

Acum CFR îl așteaptă pe Dan Petrescu ca pe Salvatore della Patria. Deși acesta nu revine glorios din Coreea de Sud, unde a lăsat-o pe Jeonbuk în coada clasamentului, 12 din 12, cu doar două puncte, două egaluri, din 5 partide! Din câte știu, și am pretenția că nu mă înșel, "Bursucul" nu s-a implicat în pregătirea meciului disputat de CFR cu Rapid, căci la ora aceea era încă antrenorul lui Jeonbuk, nu fusese concediat. După cum nici nu i s-a promis un salariu lunar de 30.000 de euro, din simplul motiv că nu la telefon se discută asemenea chestiuni.

Socotind că Dan Petrescu a câștigat 4 titluri cu CFR, evident că întoarcerea lui merită privită ca o șansă în plus pentru Deac et Co. Dar ea nu înseamnă și o garanție, chiar nu! De văzut ce le va putea oferi „Bursucul" unor suporteri ce se cam săturaseră de jocul închis, posomorât, al favoriților. Urât, dar aducător de puncte și de succese, nu-i așa?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.