Campionate

UEFA a dat undă verde unui trend care trezește amintiri înfiorătoare! Ce se întâmplă cu stadioanele europene

„Zidul Galben” din Dortmund, modelul tribunei cu locuri în picioare / Foto: Imago

Articol de Daniel Scorpie  —  luni, 15 aprilie 2024

UEFA a dat „undă verde” din iulie 2022 pentru ca stadioanele pe care se joacă meciuri internaționale intercluburi să aibă sectoare speciale cu locuri în picioare. „Noul trend de a se reveni aproape de situația din anii '80 în fotbalul european se reflectă deja în mai multe arene din Anglia, Germania și Franța”, a remarcat cotidianul AS.

Dezastrul de la Hillsborough, de pe 15 aprilie 1989, în care au pierit 97 de suporteri și alți 766 au fost răniți, la semifinala FA Cupă dintre Liverpool și Nottingham Forest, a rămas o mare pată neagră pe obrazul fotbalului englez. După acea imensă dramă de la Sheffield, autoritățile britanice au luat măsuri drastice și au impus desființarea locurilor în picioare pe stadioane.

Legea Spectatorilor, ce a fost votată în Parlament, a suferit modificări în 2020 și a dat „undă verde” pentru un proiect pilot, al zonelor „safe standing area”. Primul pe care a fost reintroduse mici sectoare speciale a fost Anfield Road, iar, din ianuarie 2022, Premier League a aprobat extinderea lor pe Old Trafford, Stamford Bridge, Etihad și Villa Park.

2.500 de locuri în picioare pe Anfield

Curentul promovat de fotbalul insular a suflat până spre birourile de la Nyon și UEFA a decis să se alinieze trendului continental, ridicând în iulie 2022 interdicția de a avea locuri în picioare. Forul european și-a dat acceptul ca „safe standing area” să poată fi amenajate în campionatele din Germania, Franța și Anglia, însă respectând legile naționale din fiecare țară.

Așa arată sectorul rezervat pe St. Jame's Park din Newcastle fanilor care pot sta și în picioare la meciuri / Foto: Imago

AS a dezvăluit că de la cele 7.500 de locuri în picioare rezervate în proiectul pilot, au rămas 2.500, iar până în 2028 se va ajunge și la 3.000, dintr-un total de 60.725 de locuri. Cu patru ani mai devreme, cei de la West Bromwich Albion au insistat pe lângă Liga engleză să facă un experiment mai mic cu o zonă rezervată celor ce trăiesc meciuri în picioare.

„Zidul Galben" este topul mondial!

Pionera în domeniu a fost Bundesliga, cel mai elocvent exemplu fiind Zidul Galben de la Dortmund, de pe Signal Iduna Park. Acolo există și cea mai mare peluză din fotbalul global, care oferă fanilor „galben-negrilor" 24.454 de locuri în picioare, capacitatea maximă a arenei pe care joacă Borussia fiind 81.264.

Înclinarea acestei zone a arenei, 37 de grade!, te face să te simți ca pe trambulina de sărituri cu schiuri, gata să te arunci către poartă. Capacitatea a fost dublată o dată cu câștigarea Ligii Campionilor de către BvB în 1996-1997. Și Germania a fost începutul, exemplul fiind urmat de cluburile din Țările de Jos, Austria, Elveția, Suedia, Danemarca, Scoția și lista poate continua cu alte campionate din Europa.

>

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.