Fotbal   •   Liga 1   •   RAPID

Anomaliile lui Cristiano Bergodi la Rapid » Cum au eșuat giuleștenii în sezonul cu investiții uriașe

Rapid a experimentat foarte mult în compartimentul ofensiv sub comanda lui Cristiano Bergodi

Articol de George Nistor   —  marţi, 16 aprilie 2024

Cristiano Bergodi (59 de ani) s-a despărțit de Rapid după 37 de meciuri pe bancă, în cel de-al treilea său mandat în Giulești. Înfrângerea cu Sepsi, 0-1 pe teren propriu, și coborârea pe locul 5 în play-off-ul Superligii, penultimul, au atras inevitabil despărțirea de antrenorul italian.

  • FCSB - Rapid se joacă sâmbătă, de la 20:30, în runda a cincea din play-off. Meciul de pe Arena Națională va fi liveTEXT pe GSP.ro și transmis la TV pe Prima Sport 1, Orange Sport 1 și DigiSport 1

În urma lui rămâne o echipă într-o continuă schimbare, inconstantă, a cărei metamorfoză a adus doar lucruri negative. Bilanțul: 16 victorii, 12 egaluri și 9 înfrângeri.

Interimatul pe banca giuleștenilor va fi asigurat de către Bogdan Lobonț, antrenor cu portarii, respectiv Adrian Iencsi, secund până astăzi. Marius Șumudică este favorit să devină „principal” din vară, atunci când Rapid plănuiește un nou moment zero, după o reevaluare a jucătorilor.


Rapid sub comanda lui Cristiano Bergodi: teste pe puncte grele

În iulie, după plecarea intempestivă a lui Adrian Mutu, conducerea rapidistă a creionat profilul de antrenor pentru titlu, obiectivul din ultimele două sezoane. A contat și sfatul fostului tehnician care l-a indicat pe Cristiano Bergodi.

Deși pentru mulți antrenori e un vis, pe fondul unor transferuri continue, din dorința de a construi un lot foarte puternic, italianul s-a trezit cu foarte multe opțiuni la dispoziție, în mai toate compartimentele, cu excepția celui reprezentat de portar și asigurat de Horațiu Moldovan.

Infuzia de jucători s-a dovedit a avea un revers negativ și fatal pentru staff-ul tehnic întrucât un „11” clar nu a existat de la început, rezultând astfel o echipă într-o continuă transformare.


18 jucătoria rulat Bergodi în compartimentul ofensiv al Rapidului, de-a lungul sezonului

Dacă în privința defensivei stabilitatea era imperios necesară, într-un timp cât mai scurt posibil, în ceea ce privește atacul și mijlocul, schimbările au abundat, astfel că după o lună de mandat, managementul lui Bergodi era pus deja în discuție, pe fondul a doar 5 puncte cucerite în tot atâtea runde, într-un moment în care Marius Șumudică devenea liber de contract ca urmare a despărțirii de Al-Raed.

  • 4-2-3-1 a fost formula de start utilizată de Cristiano Bergodi în acest sezon la Rapid

Cătălin Cîrjan și Alex Ioniță, din vedete, rezerve

Orientat spre transferuri de viitor, Dan Șucu a insistat pentru împrumutul lui Cătălin Cîrjan de la Arsenal, caracterizat ca fiind un tânăr de perspectivă care nu a avut șansa de a demonstra în România.

Cîrjan a fost titular încă de la primul meci al stagiunii 2023/'24, dar minutele au devenit tot mai puține pentru el. A fost integralist într-o singură partidă, cu Farul, în deplasare, în sezonul regulat, iar în play-off nu a fost folosit.

Printr-o situație relativ asemănătoare a trecut și Alex Ioniță, cel care a părăsit-o pe Rapid. „Copilul” Giuleștiului a părăsit-o pe Rapid în februarie, fiind utilizat tot mai puțin după câteva prestații cu cifre bune: 5 goluri și 2 pase de gol în 18 prezențe. Acum, evoluează în China, la Yukun.

Practic, ieșirile celor doi au declanșat „tăvălugul” mutărilor din ofensivă.

  • Papeau, Dugandzic, Cîrjan, Alex Ioniță, Bamgboye, Emmers, Costache, Claudiu Petrila, Borja Valle, Rrahmani, Al. Stan, El Sawy, Tsoumou, K. Soni, Hasani, Krasniqi, Burmaz, Emmers (utilizat și defensiv în unele meciuri) sunt cei 18 jucători rulați în ofensiva Rapidului de către Cristiano Bergodi.

Problema atacantului, recurentă

Rapid a început sezonul cu Marko Dugandzic vârf, dar după trei luni o ofertă primită de la Al-Tai i-a adus plecarea. Salariul cu care a fost ademenit, de un milion de euro pe sezon, respectiv suma de transfer de două milioane de euro pe care giuleștenii au încasat-o, n-au pus stop mutării.

În locul croatului a intrat Albion Rrahmani, autorul unei duble chiar la debutul în tricoul vișiniu, cu FCU Craiova, în turul campionatului regulat.

După doar șase prezențe și tot atâtea goluri, o accidentare la gleznă, urmată de operație l-au ținut în afara terenului până în ianuarie, motiv pentru care au apărut problemele pe postul de atacant.

Borja Valle a fost forțat ca vârf, însă nu a dat randament. Aceeași soartă au avut-o Kevin Soni și Juvhel Tsoumou, transferați de urgență și plecați între timp, respectiv puștiul Alexandru Stan și Burmaz.

După ce s-a recuperat, Rrahmani a confirmat din nou așteptările marcând de 7 ori, niciodată în deplasare. Evoluțiile sale au dat naștere și întrebării, retorică până acum în spațiul public: „De ce nu înscrie Rapid și în deplasare?”.

O întrebare la care nici Bergodi nu a putut da un răspuns. Luni, cu Sepsi, giuleștenii s-au întrecut în ratări și nu au înscris nici acasă. Totul a culminat cu demiterea antrenorului.

VIDEO. Vlad Munteanu îl vrea pe Mircea Lucescu pe banca Rapidului

Cronologia schimbărilor din ofensiva Rapidului

  • 13 august - Petrila se transferă în Giulești, Costache devine opțiunea a doua
  • 1 septembrie - Rrahmani devine titular după plecarea lui Dugandzic
  • 25 septembrie - Ioniță începe să prindă primul „11”, Borja Valle trece în plan secundar
  • 20 octombrie - Alexandru Stan este utilizat în meciul cu UTA ca soluție de avarie după accidentarea gravă a lui Rrrahmani. Rapid nu are alt vârf
  • 29 octombrie - Borja Valle este forțat atacant central
  • 27 noiembrie - Juvhel Tsoumou, nou transferat, este introdus și el pe postul cu probleme
  • 2 decembrie - Kevin Soni prinde primele minute, Valle nu dă randament ca vârf
  • 19 ianuarie - Apar Krasniqi și Hasani. Rrrahmani prinde din nou minute
  • 3 februarie - Burmaz, nou transferat, este utilizat în spatele vârfului, dar și vârf. Ioniță și Bamgboye sunt out

Cronologia schimbărilor din defensiva Rapidului

  • 14 iulie - Cristea și Săpunaru sunt utilizați prima dată în axul central de către Bergodi.
  • 7 august - Bergodi trece la Iacob - Săpunaru în centrul apărării
  • 20 august - Transferul lui Borza îl trimite pe Braun în flancul drept. Onea devine rezervă. Cîrjan trece și el pe bancă, Borja Valle îi ia locul
  • 17 septembrie - Junior Morais nu mai face parte din lot. Câteva zile mai târziu se transferă la Gaziantep FK
  • 6 octombrie - Emmers se accidentează: ruptură la tendonul degetului mare. Spațiu pentru Albu
  • 2 decembrie - Kait și El Sawi intră și ei în echipa de start
  • 20 decembrie - Aioani e noul portar după plecarea lui Horațiu Moldovan la Atletico Madrid
  • 19 ianuarie - Apare Djokovic. Onea reintră în flancul drept
  • 28 februarie - Borza și Albu sunt excluși din lot după escapada de la Iași. Romeo Bădescu, de la tineret, e noul fundaș stânga
  • 4 februarie - Apare Hromada lângă Oaidă
  • 30 martie - După oscilațiile lui Robert Bădescu, Andrei Borza este iertat
  • 15 aprilie - Djokovic și Albu nu mai fac parte din planurile Rapdiului după înfrângerea cu CFR Cluj, 1-4.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.