Filmul documentar „Nasty”, care prezintă în amănunt viața și cariera lui Ilie Năstase, a fost lansat, marți seara, la Sala Palatului din Capitală, în prezența celor mai importante nume din sportul românesc, plus a unor oaspeți-surpriză, cum a fost cazul fostului mare jucător Boris Becker.
Una dintre cele mai așteptate producții din sportul românesc, documentarul biografic despre irepetabilul Ilie Năstăse, întâiul număr 1 mondial din istoria ATP, e, oficial, pe marile ecrane. Iar momentul a reunit, aseară, în amfiteatrul Sălii Palatului din Capitală, personalități care au scris file de istorie pentru România, în frunte cu protagonistul, rockstar-ul, geniul Ilie Năstase.
O seară pentru istoria sportului românesc
Plină-ochi cu prilejul evenimentului, Sala Palatului a găzduit o afluență însemnată de vedete din toate domeniile, în ceea ce s-a vrut a fi o seară -reper pentru istoria sportului românesc.
Cei mai reprezentativi actori, oamenii care au scos România în stradă, de la cuplul Năstase - Țiriac și până la Nadia Comăneci și Gică Hagi, toți au adăugat un strop de solemnitate și de emoție peste avanpremiera documentarului al cărui regizor principal a fost Tudor Giurgiu.
Filmul, realizat pe durata mai multor ani, a prezentat momentele cheie din cariera lui Ilie Năstase, o incursiune amănunțită în peisajul sportiv și social din anii ‘70, apogeul lui Nasty.
Bineînțeles, cu inserții prețioase, relatări în premieră făcute de oameni care l-au cunoscut îndeaproape pe român, prietenul Țiriac, rivalul John McEnroe, Jimmy Connors, Bjorn Borg, Billie Jean King, Boris Becker, gazetarul Cristian Tudor Popescu și alte personaje contemporane cu Năstase, martore la actele de glorie sau de răzvrătire pe care fostul mare jucător le-a avut în acei ani.
Au fost difuzate imagini memorabile din cariera și viața românului, unele dintre ele pentru prima oară în România, de la clinciurile neverosimile avute cu un alt rival al vremurilor, Arthur Ashe, până la mărturisiri picante ale femeilor care l-au iubit cândva pe Năstase și o perspectivă din mai multe unghiuri a celebrei finale de Cupa Davis cu SUA din 1972.
Dintre jucătorii activi, singurul prezent în documentar este spaniolul Rafael Nadal, care l-a caracterizat pe Năstase drept unic pentru traiectoria pe care tenisul a căpătat-o prin prisma impactului său. Gazeta Sporturilor îl intervievase pe regizorul Tudor Giurgiu chiar în zilele în care echipa românului s-a deplasat în Manacor pentru a discuta cu spaniolul. Și Toni Nadal, unchiul lui Rafa, apare în documentar.
Tudor Giurgiu și echipa sa, în vizită la Academia lui NadalIlie Năstase, pe scenă în uniformă de general. Cuvinte mari de la Hagi, Becker și Nadia
Seara s-a încheiat cu un alt moment de gală, prezența pe scenă pentru câteva discursuri-blitz din partea lui Năstase, Țiriac, Nadia și Hagi. Și a invitatului special Boris Becker, venit special în România pentru lansare.
Îmbrăcat în uniforma de general, Năstase, cel care în iulie va împlini 78 de ani, a captat toate privirile și a primit un standing ovation cu adevărat generos.
„Nu ştiu ce a însemnat Ilie Năstase pentru tenis. Să spună cei care m-au văzut. Eu ştiu doar că mi-am făcut treaba mea. Melodia din film este «My way», adică am făcut cum am vrut eu... şi sunt foarte mulţumit, pentru că mai mult de numărul 1 nu puteam să fiu”, a spus Năstase pe scenă, conform Agerpres.
Gică Hagi a făcut o adevărată reverență în fața lui Nasty:
„Pentru mine, pentru toţi din generaţia mea, Ilie Năstase a fost un idol. El ne-a inspirat, ne-a arătat că poţi fi cel mai bun. A reprezentat România la cel mai înalt nivel. A fost un sportiv de nota 10, a făcut la maximum tot ce a făcut pe teren. El, în afară de jucat tenis, avea şi o tehnică foarte bună. Atât cu racheta, cât şi cu mintea.
Mă bucur că s-a făcut acest film, sper să vină toată lumea şi să vadă un campion din toate punctele de vedere, tehnică, personalitate, creativitate, de toate.
E important că el a lăsat ceva în urmă, o amprentă, un exemplu foarte bun pentru cei tineri. Toţi cei care vor să devină jucători de tenis văd că se poate, se poate să ajungi cel mai bun. Ilie Năstase a fost un jucător de excepţie, un geniu, vedea lucrurile cu o secundă înaintea celorlalţi. Asta înseamnă să fii campion, să vezi lucrurile înaintea celorlalți”, a spus Hagi, conform sursei citate.
Boris Becker despre Ilie Năstase: „O personalitate, un om spectacol”
În timp ce Boris Becker a fost și el generos cu cuvintele:
„Ilie este un nume mare în tenis, un nume mare în sportul internaţional. Este un prieten vechi de-al meu. Am jucat împotriva lui acum 40 şi ceva de ani în Monte Carlo. Era o personalitate, un om spectacol, sigur că porecla lui este Nasty, asta pentru că uneori era puţin mai cinic, mai critic pe teren, dar aşa era el.
Nu trebuie însă să exagerăm cu această poreclă, a fost numit Nasty şi pentru că numele lui este Năstase. Apoi, în anii '70 şi '80, un comportament precum al lui nu era ceva neobişnuit pe terenul de tenis. Azi lucrurile s-au schimbat, sunt mult mai multe microfoane în arena de tenis. Eu am numai amintiri plăcute.
Eu l-am cunoscut când aveam 16 ani prin domnul Ion Ţiriac, ne-am antrenat împreună şi dacă ţin minte cred că am şi jucat la dublu împreună. Aşa că a fost o plăcere să fiu pe acelaşi teren cu el. Cu Ilie nu ştiai niciodată la ce să te aştepţi, uneori nici el nu ştia ce urmează să facă pe teren. Acum mă bucur că sunt aici la premiera acestui film din care fac şi eu parte”, a punctat Becker.
Eu cu Ilie m-am întâlnit prima oară în anii '80 cred, după ce am concurat la Moscova. Ilie este o persoană cu suflet mare, este legenda României, a făcut enorm pentru tenis. Îl iubim toţi pentru că este un om foarte, foarte bun.
Ilie e amuzant, e încă tânăr în spirit, este sincer şi mă bucur că îl putem să îl sărbătorim azi cu ocazia lansării acestui documentar. Am jucat tenis cu Ilie... dar, sincer, eu am şanse mai mari la tenis decât el la gimnastică, pe bârnă. Sunt sigur că ar încerca, asta sigur. De la Ilie ai de învăţat în continuu, unele bune, altele mai puţin bune. Îmi este foarte drag. El este o motivaţie în continuare şi pentru tânăra generaţie. El a pus într-un fel tenisul pe hartă. După atâţia ani este încă o legendă. Mă bucur că este prietenul meu, dar eu îi spun fratele meu Ilie- Nadia Comăneci
Lacrimi printre decreței
Scenele cu Ilie Năstase, evocarea unor momente de impact din timpul României anilor 70-80, ciclicitatea imaginilor dintre tânărul Nasty și bărbatul încărunțit de astăzi, au provocat nostalgie și emoție la tot pasul în sală, în special în rândul celor care au fost contemporani cu performanțele și fenomenul creat în țară de Năstase.
În timpul ovațiilor de la finalul filmului, o parte din spectatorii trecuți de 50 de ani păreau vizibil emoționați după călătoria în timp realizată alături de idolul tinereții lor.
{{text}}