Fotbal   •   Liga 1   •   PREVIEW ETAPA #5

10 lucruri pe care să le urmărim în etapa din acest weekend » Coman vs Rrahmani, revenirea lui Gâlcă + două superdueluri de supraviețuire

Gazeta Sporturilor a făcut o sinteză a celor mai inedite şi interesante date ale celor 8 meciuri din runda a cincea din play-off şi play-out.

Articol de Ionuţ Iordache, Liviu Manolache   —  vineri, 19 aprilie 2024

Gazeta Sporturilor a făcut o sinteză a celor mai inedite şi interesante date ale celor 8 meciuri din runda a cincea din play-off şi play-out.

1. Enzo Lopez, principala armă a moldovenilor în lupta pentru salvarea de la retrogradare

Hermannstadt - FC Botoșani, în etapa #5 din Superliga

În cele 11 sezoane strânse pe prima scenă de către FC Botoşani, gruparea moldavă a utilizat 99 de jucători străini, câţiva dintre ei devenind subiecte ale unor transferuri importante, care au susţinut bugetul clubului.


Şi în pauza de iarnă s-au orientat spre piaţa externă, iar printre cei achiziţionaţi se numără şi atacantul Enzo Lopez. Vârful argentinian a avut un impact rapid asupra jocului echipei, de numele lui legându-se multe dintre speranţele botoşănenilor din acest final de sezon.

6 goluri şi două pase decisivesunt realizările ofensive bifate de Enzo Lopez în cele 11 apariţii, contribuind astfel la jumătate dintre golurile înscrise de FC Botoşani în acest an calendaristic

Mai mult, elevul lui Bogdan Andone este cel mai bun marcator din 2024 dintre toţi fotbaliştii din play-out, top în care este urmat de Daniel Paraschiv (FC Hermannstadt) - 5 goluri.

2. CFR, campioana debutanţilor din play-off


Farul - CFR Cluj, în etapa #5 din Superliga

Înfrângerea cu FCSB din runda precedentă a stins orice speranţă la titlu în tabăra clujenilor, care se văd nevoiţi să-şi schimbe obiectivul, clasarea pe un loc de cupă europeană devenind principala ţintă din acest final de sezon, o ţintă pe care o au şi dobrogenii, mai ales după parcursul bun din play-off, 7 puncte scoase din 12 posibile.

Pentru ardeleni, prinderea podiumului ar fi o performanţă, asta dacă luăm în calcul schimbările de la nivelul lotului, 19 dintre cei 34 de jucători utilizaţi fiind debutanţi în Superligă, cu mult peste ce au înregistrat celelalte 5 adversare din play-off (FCSB - 3 debutanţi, Farul - 5, U Craiova - 6, Rapid şi Sepsi - 8).

3. CFR, echipa din play-off cu cele mai multe şuturi pe spaţiul porţii adverse şi cornere

Farul - CFR Cluj, în etapa #5 din Superliga

Deşi au scos doar 4 puncte din cele 12 posibile, clujenii sunt lideri în play-off la două capitole importante, cele mai multe şuturi expediate pe spaţiul porţii adverse şi cele mai multe cornere, la cel din urmă capitol dobrogenii fiind codaşi.

Top cele mai multe şuturi pe poarta adversă în play-off

  • CFR Cluj - 26
  • FCSB - 20
  • Farul - 20
  • Rapid - 18
  • U Craiova - 15
  • Sepsi - 11

Top cele mai multe cornere în play-off

  • CFR Cluj - 33
  • FCSB - 24
  • Rapid - 22
  • U Craiova - 18
  • Sepsi - 15
  • Farul - 7

4. Poli Iaşi, o singură victorie în ultimele 11 etape!

Poli Iași - FC Voluntari, în etapa #5 din Superliga

Victoria cu Rapid de pe teren propriu din 24 februarie 2024, scor 3-1, a fost singura reuşită de ieşeni în precedentele 11 etape, interval în care au mai înregistrat cinci remize şi cinci înfrângeri. Rezultatele amintite i-au coborât pe moldoveni în play-out până pe 8, cu doar un punct avans faţă de ultimele două clasate.

De partea cealaltă, cu două succese şi un egal în această fază a competiţiei, ilfovenii au părăsit zona roşie din subsolul clasamentului, având două lungimi distanţă faţă de locul 7, ocupat de Dinamo.

Partida se anunţă a fi una extrem de importantă pentru gazde, mai ales că urmează pentru gruparea din Copou duelurile cu formaţiile din vârful ierarhiei, U Cluj, UTA şi FC Hermannstadt.

5. FCU Craiova-Dinamo, un meci cât un campionat

FCU Craiova - Dinamo, în etapa #5 din Superliga

Cu doar 5 puncte câştigate în 2024, cele mai puţine dintre toate competitoarele, gruparea olteană a ajuns ultima în clasament, o contraperformanţă unică pe prima scenă pentru actuala echipă patronată de Adrian Mititelu. Aceasta va primi vizita celor de la Dinamo, care vin după un succes mare pentru moralul lor, 1-0 cu Poli Iaşi, cu gol marcat în prelungiri, dar care sunt fără victorie în cele 5 confruntări dintre cele două echipe, din 2021, anul promovării oltenilor, până-n prezent.

Pe lângă multele probleme pe care le avea de rezolvat Eugen Trică, acesta a mai primit o lovitură în ultima etapă, când golgheterul Aurelian Chiţu a fost eliminat, astfel că nu se va putea baza pe cel care a contribuit la 17 dintre golurile marcate de craioveni (10 goluri, 6 pase decisive, 1 penalty scos).

6. Cade recordul de spectatori stabilit în disputa directă din martie?

FCSB - Rapid, în etapa #5 din Superliga

Singurele formaţii din România care, de-a lungul timpului, s-au confruntat în cinci competiţii majore diferite, Superliga, Cupa României, Supercupa, Cupa Ligii şi cupele europene, se vor duela într-un nou episod, sâmbătă, pe Arena Naţională, de la ora 20:30.

Parcursul formidabil realizat de roş-albaştri în 2024, an calendaristic în care au câştigat 32 dintre cele 39 de puncte puse în joc (Rapid - 22 de puncte în 2024), şi palmaresul ultimelor dispute cu gruparea giuleşteană, echipă care s-a impus în precedentele patru întâlniri directe, au stârnit un interes uriaş în rândul microbiştilor.

Aşadar, interesant de văzut dacă va pica recordul de asistenţă din 9 martie 2024, când 43.283 de spectatori au asistat la succesul Rapidului în faţa trupei antrenate de Elias Charalambous, scor 4-0.

Top 5 meciuri cu cei mai mulţi spectatori în ediţia 2023-2024

  • 09.03.2024, Rapid-FCSB 4-0, 43.283 spectatori (Arena Naţională)
  • 05.11.2023, FCSB-Rapid 1-2, 40.563 spectatori (Arena Naţională)
  • 07.04.2024, FCSB-U Craiova 2-0, 32.227 spectatori (Arena Naţională)
  • 06.08.2023, FCSB-CFR Cluj 1-0, 28.519 spectatori (Steaua)
  • 19.02.2024, U Cluj-FCSB 0-0, 23.893 spectatori (Cluj Arena)

Din 2011, de când s-a deschis Arena Naţională, în 11 meciuri din Superligă s-au înregistrat peste 40.000 de spectatori, nouă dintre ele fiind cu FCSB gazdă şi două cu roş-albaştrii în postura de vizitatori.

Imagine de la ultimul derby dintr FCSB și Rapid

7. FCSB-Rapid, derby între golgheteri!

FCSB - Rapid, în etapa #5 din Superliga

Pentru al doilea sezon la rând, FCSB şi Rapid se luptă şi în clasamentul marcatorilor. În ediţia precedentă, giuleşteanul Marko Dugandzic l-a depăşit pe Andrea Compagno, după un play-off în care croatul a înscris de şase ori, în timp ce vârful italian a punct doar de patru ori, exact diferenţa înregistrată la final (Dugandzic - 22 goluri, Compagno - 20 goluri).

În prezent, Florinel Coman conduce topul golgheterilor, şeptarul roş-albaştrilor fiind urmat de rapidistul Albion Rrahmani.

Clasametul golgheterilor după 34 de runde

  • Florinel Coman (FCSB) – 17 goluri
  • Albion Rrahmani (Rapid) – 15 goluri
  • Darius Olaru (FCSB) – 14 goluri
  • Alexandru Mitriţă (U Craiova) - 13 goluri
  • Philip Otele (CFR Cluj) – 13 goluri
  • Dan Nistor (U Cluj) – 12 goluri

Cei 2 sunt şi cei mai buni marcatori din anul calendaristic 2024, an în care extrema gazdelor a punctat de opt ori, în timp ce vârful oaspeţilor şi-a trecut de nouă ori numele pe tabelă.

8. Oţelul-U Cluj, duelul tehnicienilor cu experienţă

Oţelul-U Cluj, în etapa #5 din Superliga

Dorinel Munteanu (256 de meciuri în Superligă) şi Ioan Ovidiu Sabău (272 partide pe prima scenă) se întâlnesc în campionat la doar câteva zile distanţă de la confruntarea din Cupă.

Se anunţă a fi un duel foarte interesant din acest punct de vedere, deoarece, pe lângă carierele de mari jucători, vorbim de doi tehnicieni care şi-au impus stilurile de joc. În plus, amândoi au depăşit în sezonul curent borna de 100 de victorii în principala competiţie internă (Munteanu - 101, Sabău - 104).

Statistic, gălăţenii au un avantaj: sunt neînvinşi în ultimele şase meciuri jucate pe teren propriu în campionatul actual, în timp ce "şepcile roşii" sunt fără victorie pe prima scenă în precedentele şase deplasări.

9. Sepsi-Universitatea Craiova, debut pentru Gâlcă pe terenul unei echipe aflate în formă

Sepsi - U Craiova, în etapa #5 din Superliga

Craiovenii se deplasează la Sf. Gheorghe cu un nou antrenor principal, Constantin Gâlcă, tehnician care revine în Superligă după nouă ani şi are ca prim obiectiv calificarea echipei în cupele europene. Aceştia vor întâlni o formaţie aflată într-o formă bună, cu doar o înfrângere suferită în precedentele opt etape (17 martie 2024, FCSB-Sepsi 1-2), în rest patru victorii şi 3 remize.

Din jocul de pe "Sepsi Arena" am selectat şi cifra etapei, meciul 200 în principala competiţie internă pentru Alexandru Creţu, competiţie în care a debutat pe 10 august 2012, în CSMS Iași - Petrolul 2-2. De menţionat că, în ediţia curentă, este singurul jucător din lotul oltenilor care a evoluat în toate cele 34 de runde, în 18 dintre ele fiind integralist.

10. Petrolul-UTA, meci special pentru Laszlo Balint

Petrolul - UTA, în etapa #5 din Superliga

Runda se va încheia cu un duel de tradiţie, cel dintre Petrolul şi UTA.

Este şi un meci special pentru tehnicianul gazdelor, Laszlo Balint fiind cel care i-a promovat pe arădeni în Superligă la finele stagiunii 2019-2020 şi i-a condus, pe durata a două mandate, în precedentele trei sezoane, interval în care a strâns pe prima scenă 81 din cele 86 de meciuri ca antrenor.

INFOGRAFIC. De la 1 la 10 în etapa #5 din play-off şi play-out

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.