GSP special   •   Publicitate   •   Advertorial

Cum să reușești să economisești în fiecare lună pentru a-ți atinge obiectivul propus

Articol de Gazeta Sporturilor   —  luni, 22 aprilie 2024

Economisirea regulată poate avea o influență semnificativă asupra îndeplinirii obiectivelor financiare pe termen lung. De aceea, pentru a fi cât mai aproape de visul tău, este important să-ți stabilești o strategie eficientă.

Descoperă, în cele ce urmează, câteva acțiuni pe care le poți include în strategia ta.

1.   Stabilește un buget lunar detaliat

Primul lucru pe care îl poți face pentru a-ți atinge obiectivele pe termen lung este să acționezi încă din prezent. Și cel mai simplu mod de a face asta este stabilind un buget lunar detaliat pe care să îl respecți.


Pornește de la încasările totale lunare și consideră cheltuielile obligatorii ca fiind priorități. Aceste cheltuieli pot fi: rata la credit sau chiria, facturile de utilități etc. Mai apoi, identifică și celelalte cheltuieli constante pe care le ai, cum ar fi cele pentru hrană, produse de curățenie, combustibil și activități sociale, și alocă un buget pentru ele. Pentru a estima suma potrivită, analizează cheltuielile din ultimele 3 luni. În final, poți depune diferența într-un cont de economii pe care poți să-l deschizi rapid prin internet banking. Astfel, beneficiezi de o dobândă care contribuie pe termen lung la creșterea economiilor tale în timp.

Partea bună aici este că ai acces constant la banii din cont, astfel că dacă intervine o situație neprevăzută pentru care ai nevoie de bani, poți să-i folosești pe cei din contul de economii. Nu uita, însă, să-ți recalculezi strategia de economisire pentru a te asigura că-ți îndeplinești obiectivul în termenul propus.

2.   Împarte-ți obiectivul în perioade determinate de timp

Dacă obiectivul tău este de a economisi pentru un avans la credit, de exemplu, atunci suma de bani pe care dorești să o pui deoparte este, probabil, destul de consistentă. Acest lucru poate fi descurajant și te poate împiedica să-ți construiești un plan de economisire eficient, de care să te și ții.


Ce poți face în acest sens este să-ți împarți obiectivul în câteva mai mici, limitate de o anumită perioadă de timp. De exemplu, dacă ai nevoie de 21.000 de euro, poți stabili să economisești câte 7.000 de euro pe an, timp de 3 ani. Asta înseamnă aproximativ 584 de euro pe lună.

Împărțindu-ți astfel obiectivul financiar, poți avea o viziune mai clară asupra sumei de bani pe care trebuie să o economisești lună de lună și îți poți ajusta în consecință bugetul lunar menționat mai sus.

3.   Redu cheltuielile fără să-ți influențezi stilul de viață

Ca să te asiguri că reușești lună de lună să economisești cât ți-ai propus, poți să încerci să reduci acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să-ți limitezi stilul de viață. Poți, în schimb, să adopți comportamente responsabile de consum și să încerci să găsești modalități creative de a economisi fără a-ți delimita în mod semnificativ felul în care trăiești.

De exemplu, poți să-ți faci obiceiul să prepari mâncare acasă în loc să mănânci în oraș de fiecare dată. De asemenea, poți să cauți oferte și reduceri înainte de a face achiziții și să compari prețurile pentru a obține cel mai bun raport calitate-preț. Și renunțarea la abonamente sau servicii pe care nu le folosești în mod regulat poate aduce o diferență semnificativă, pe termen lung, în atingerea obiectivului pe care ți l-ai propus.

Este important aici să îți analizezi propriul stil de viață și să reduci acele cheltuieli care consideri că nu îți vor afecta calitatea vieții.

Concluzionând, indiferent de cât de mari sau mici sunt veniturile tale, dezvoltarea unui obicei de a economisi regulat poate fi cheia succesului în atingerea obiectivelor tale financiare. Inspiră-te din acțiunile prezentate în acest articol și adoptă-le și tu în strategia ta de economisire!

Sursă foto: Shutterstock

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.