Istvan Kovacs (39 de ani), cel mai important arbitru român al momentului, merge la EURO 2024. Alături de el vor mai fi Vasile Marinescu, Mihai Artene și Cătălin Popa.
UEFA a anunțat lista de arbitri care vor fi delegați la partidele turneului final din Germania. Iar România va avea patru reprezentanți.
Arbitri români la EURO 2024
Pe lista de „centrali”, alături de nume ca Anthony Taylor, Daniele Orsato, Danny Makkelie, Szymo Marciniak sau Michaek Oliver, se află și un român: Istvan Kovacs. El a mai fost la CM 2022 și EURO 2020.
Pe listă mai sunt și asistenții Vasile Marinescu și Ovidiu Artene. Iar Cătălin Popa e pe lista de arbitri VAR.
Lista de arbitri care vor fi delegați la EURO 2024
- Artur Soares Dias (Portugalia)
- Jesús Gil Manzano (Spania)
- Marco Guida (Italia)
- Istvan Kovacs (România)
- Ivan Kruzliak (Slovacia)
- François Letexier (Franța)
- Danny Makkelie (Țările de Jos)
- Szymon Marciniak (Polonia)
- Halil Umut Meler (Turcia)
- Glenn Nyberg (Suedia)
- Michael Oliver (Anglia)
- Daniele Orsato (Italia)
- Sandro Schärer (Elveția)
- Daniel Siebert (Germania)
- Anthony Taylor (Anglia)
- Clément Turpin (Franța)
- Slavko Vinčić (Slovenia)
- Felix Zwayer (Germania)
Ovidiu Hațegan merge la Jocurile Olimpice
România avea avea un arbitru și la Jocurile Olimpice. Recent, FIFA a publicat lista celor 86 de arbitri și 6 membri de federații chemați pentru Jocurile Olimpice. Acolo e și numele lui Ovidiu Hațegan. El e pe lista celor 20 de „centrali” care vor fi arbitri VAR.
Scandal legat de Istvan Kovacs
Arbitrul din Carei a fost în centrul unui scandal, după Barcelona - PSG 1-4. „Centralul” a fost extrem de criticat după prestația din „sferturile” Champions League, în special de Xavi și de presa catalană. Cotidianul Mundo Deportivo a scris despre „un arbitraj suspect, favorabil echipei favorite a UEFA”, în timp ce Marca l-a notat cu o singură „stea”, adică „slab”.
Jurnaliștii spanioli au acuzat decizia „prea riguroasă” a arbitrului român - a se citi „exagerată” - de a-l elimina pe Araujo, „pentru împingerea lui Barcola”. Una care „a resuscitat un PSG ce debutase la fel de prost ca în prima manșă”. De asemenea, Mundo Deportivo susține că Istvan Kovacs i-a refuzat un penalty Barcelonei la scorul de 1-3, când „Vitinha l-a faultat în careu pe Gundogan”, iar apoi „a împărțit cartonașe galbene și roșii în stânga și-n dreapta, ca să dea bine în fața lui Al Khelaïfi, adevăratul șef al UEFA”. Al Khelaïfi fiind președintele lui PSG.
În schimb, Gazzetta dello Sport a văzut drept OK arbitrajul lui Kovacs. „Juste eliminarea lui Araujo și lovitura liberă acordată. În rest, a trebuit să calmeze nervii băncii de rezerve a gazdelor, care scăpase de sub control.
A făcut-o cu cartonașe roșii”, a scris prestigiosul cotidian italian, care l-a notat cu 6. În schimb, Corriere dello Sport i-a dat 5.
„I-am spus arbitrului că este foarte rău. Este un dezastru! Ceea ce am lucrat pentru tot sezonul a fost distrus de o decizie a lui. Este păcat că parcursul nostru în Liga Campionilor s-a încheiat din cauza unei greșeli a arbitrului”, a spus Xavi după meci.
{{text}}