Dinamo e într-o postură critică, ocupă penultimul loc în play-out și e în mare pericol să ajungă din nou în liga secundă, situația deteriorându-se drastic după ultimele două rezultate. Ar fi a doua retrogradare în decurs de trei ani pentru echipa aflată în continuare în insolvență, însă asta nu-i singura problemă: clubului i-ar putea fi interzis să mai folosească actuala siglă începând din sezonul următor!
Vremuri noi, aceleași probleme interminabile pentru Dinamo, clubul care, de câteva sezoane încoace, s-a obișnuit să conteze doar în lupta pentru evitarea retrogradării. De parcă situația sumbră din clasament n-ar fi de ajuns, „câinilor” le-a ajuns la urechi o informație deloc îmbucurătoare vineri, în ziua remizei cu FC Voluntari.
Eliberat din închisoare și ajuns între timp la ACS FC Dinamo, clubul lui Nicolae Badea din Liga 4, fostul mare fotbalist Dănuț Lupu i-a dat o veste teribilă formației conduse de Andrei Nicolescu și Eugen Voicu, pilonii Red&White Management.
Dinamo, obligată să renunțe la actuala stemă?! Dănuț Lupu vine cu informația momentului
Conform acestuia, echipa din prima ligă nu va primi dreptul, începând din sezonul viitor, să utilizeze celebra stemă cu câini, care i-ar aparține lui Nicu Badea, șeful de la Computerland, fost finanțator al roș-albilor.
„Am înțeles că e o problemă și cu stema aia cu câinii, de la anul echipa din prima ligă n-o să mai joace cu ea. Este emblema domnului Badea”, a afirmat Lupu, potrivit Fanatik.
Nu-i o împrejurare de care Dinamo să fie străină, aceeași amenințare a pândit clubul și în 2022, anul precedentei retrogradări. Datele problemei erau similare, iar în primăvara acelui an chiar s-a organizat o amplă acțiune prin care fanii puteau propune noi logo-uri, pentru ca ulterior ei să voteze într-un amplu concurs noua siglă.
A existat și o câștigătoare, însă, în cele din urmă, clubul a rămas în posesia embelemei actuale.
Se vehicula în acea perioadă că Dinamo s-ar afla la cheremul lui Nicolae Badea și ar deține sigla cu câini doar cu titlu de împrumut și îndeplinind condiția ca echipa să fie pe prima scenă. Retrogradați în 2022, roș-albii și-au păstrat identitatea pe care au folosit-o în ultimele decenii, n-au fost deposedați de emblemă.
Posibil scenariu real: Dinamo vs CS Dinamo, sezonul viitor, în Liga 2
„Dinamo-Badea” nu-i singura entitate care pune sub semnul întrebării viitorul „Dinamo Red&White”. CS Dinamo, clubul Ministerului de Interne, aflat în cel de-al treilea eșalon, e în cărți să promoveze în liga secundă.
O eventuală retrogradare a clubului din prima ligă, coroborată cu promovarea CS-ului, ar putea provoca scene greu de digerat pentru suflarea dinamovistă, o întâlnire în „B” între două echipe intitulate Dinamo.
Noua siglă fusese aleasă în 2022
Procesul de votare pentru noua siglă a lui Dinamo avusese o câștigătoare în mai 2022, chiar de ziua clubului. Varianta preferată de suporteri, cea care a obținut de departe cele mai multe voturi în sondajul de pe Facebook, a fost declarată cea câștigătoare!
Este vorba despre logoul în formă de scut, cu o impunătoare literă „D” în mijloc și margini aurii. Aceasta urma să fie stilizată, dar tot procesul s-a dat peste cap din cauza retrogradării survenite atunci.
Cel care a conceput sigla a fost un suporter dinamovist stabilit în Ludwigsburg, Germania, în apropiere de Stuttgart, pe care Gazeta a reușit să-l intervieveze la acel moment:
„Nu sunt specialist în design, lucrez în domeniul automatizărilor industriale. Chiar nu mă așteptam ca sigla făcută de mine să fie votată atât de mult, 11 mii. Wow! Nu știu ce-i determină pe oamenii să o voteze. Am încercat să o fac cât mai simplă. Probabil, oamenii au întipărit ceva în minte și le place culoarea aurie din jurul siglei.
Cam 4-5 ore mi-a luat să o realizez. Am învățat să fac sigle din joacă, am făcut multe pentru echipele pe care le construiam ca să joc cu prietenii pe calculator”, a explicat suporterul respectiv.
7 siglea avut Dinamo de-a lungul celor șapte decenii de existență, pe aceasta din urmă purtând-o pe echipament din 2004
Un scurt istoric al siglei lui Dinamo
Planul clubului de a promova litera „D” pe siglă e unul mai vechi, aceasta fiind identitatea sub care Dinamo a obținut cele mai multe trofee. Mai ales că toate cluburile cu denumirea Dinamo, în special din Blocul de Est al Europei, au avut și au consoana pe emblemă. Între timp, Dinamo (sau Dynamo) a pătruns și-n Statele Unite ale Americii, dar și-n Anglia, Africa de Sud sau Zambia.
Actuala stemă a roș-albilor este valabilă din 2004. De la înființarea grupării și până în 1990 clubul a avut trei variante de siglă ce încorpora litera „D”.
Revenirea la blazonul cu litera „D” în prim-plan ar însemna, din punct de vedere istoric, și un come-back la cea mai importantă perioadă din existența clubului. 20 de trofee interne din totalul de 34 au fost obținute cu acea literă pe tricou.
Cele mai mari performanțe continentale au fost bifate tot în acea perioadă, Dinamo fiind prima echipă românească ce s-a calificat în semifinalele CCE (1984) și a jucat o semifinală a Cupei Cupelor (1990). Cele mai multe legende ale „câinilor” au evoluat cu „D” pe tricou, de la Dinu, Lucescu, Dumitrache, Dudu Georgescu și frații Nunweiller, până la Rednic, Andone, Mateuț și Lupescu.
Dinamo București, în anii '50Dinamo și goana după origini
Gazeta scria că, în urmă cu mai bine de un deceniu, Nicolae Badea, fostul șef al clubului, a solicitat să se facă un studiu detaliat privind etimologia cuvântului Dinamo. Mai ales că roș-albii erau acuzați și luați peste picior pentru trecutul comunist. Și apoi au trecut rezultatul „căutărilor” pe vechiul site oficial al clubului.
„Câteva cuvinte in limba greacă și-au găsit aplicabilitatea în limbajul curent ortodox. Unul dintre acestea este «Dunamis», din care au derivat două cuvinte «Dinamita» și «Dynamo». Reprezintă termenul grec pentru «putere, forță, duritate» și se referă la o persoană extrem de energică, puternică, dură”, a fost concluzia „câinilor”.
În DEX, în dreptul cuvântului dinamo apare: element prim de compunere savantă cu semnificația (referitor la) forță, energie, dinam.
Palmaresul lui Dinamo, o himeră
În privința palmaresului, lucrurile sunt confuze. Palmaresul, stema și denumirea clubului Dinamo sunt în patrimoniul lui Nicolae Badea (FC Dinamo).
Formația din Liga 1 a primit dreptul de folosință pe perioadă nedeterminată, când a fost cumpărată de Ionuț Negoiță, cu o singură condiție: clubul să joace în Liga 1. În trecut, au existat somații ca Dinamo din prima ligă să nu le mai folosească.
În cele din urmă, părțile au ajuns la un consens inclusiv pentru sezonul pe care dinamoviștii l-au petrecut în L2. Cum arată palmaresul „câinilor”?
- 18 titluri: 1955, 1962, 1963, 1964, 1965, 1971, 1973, 1975, 1977, 1982, 1983, 1984, 1990, 1992, 2000, 2002, 2004, 2007;
- 13 Cupe: 1959, 1964, 1968, 1982, 1984, 1986, 1990, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2012;
- 2 Supercupe: 2005, 2012;
- 1 Cupa Ligii: 2017
{{text}}