Jocurile Olimpice

Ce suspans! Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat cu emoții la Jocurile Olimpice de la Paris

Malina Călugăreanu, bucuroasă la finalul zilei

Articol de Oana Dușmănescu  —  Saturday, 27 April 2024

Mălina Călugăreanu (27 de ani) s-a calificat azi la Jocurile Olimpice 2024, câștigând turneul „6 Tickets to Paris” de la Differdange (Luxemburg), competiție continentală care trimite la Paris câte un scrimer european de la fiecare armă.

Florestista stelistă a câștigat finala cu Carolina Stutchbury (18 ani) cu scorul de 10-9, după de ce a fost condusă cu 7-2. În repriza a treia românca a egalat la 9 și, după scurgerea timpului regulamentar (3 reprize a câte minute fiecare), a obținut victoria după legea „morții subite” - adică primul care punctează este învingător.

Mălina Călugăreanu merge la Jocurile Olimpice

În semifinale, „tricolora” a trecut de Irem Karamete (Turcia), cu 15-12, iar în prealabil, pe tabloul de ”opt”, a depășit-o pe Aikaterini-Maria Kontochristopolou (15-8).

Fiind cel mai bine clasată în ierarhia FIE dintre participantele la turneul din Luxemburg, locul 32, Mălina Călugăreanu a fost singura sportivă din concurs „scutită” de faza grupelor.

Astfel, Mălina va lua parte la cea de-a doua sa Olimpiadă, fiind singura, deocamdată care salvează onoarea scrimei românești. Țara noastră a participat la competițiile de scrimă neîntrerupt din 1928, dar anul acesta scrimerii români nu au reușit să obțină biletul la JO la nicio armă înainte de turneul de calificare din Luxemburg.

Dramă pentru Iulian Teodosiu

Un alt român, sabrerul Iulian Teodosiu, a fost și el la un pas de a ajunge la Paris 2024, ajungând în finala probei sale, unde a fost însă învins de sportivul turc Enver Yildirim, cu 15-11.

Grație clasamentul FIE, Teodosiu, locul 23, a fost scutit de participarea în faza grupelor și s-a impus a avut și primul tur al competiției liber.

În sferturile de finală, a trecut de britanicul William Deary, cu 15-12, iar în semifinale a dispus de Simon Hryciuk (Polonia),cu același scor.

Mălina Călugăreanu este cel de-al 81-lea sportiv român calificat la Jocurile Olimpice

Până în acest moment, 81 de sportivi români au obținut calificarea pentru ediția din acest an a Jocurilor Olimpice.

  • Atletism: 5 - Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklós (400 m), Alina Rotaru (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton); Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului);
  • Înot: 2- David Popovici (100m, 200 m liber), Vlad Stancu (800m, 1.500m liber);
  • Box: 1 - Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);
  • Canoe: 3 - Cătălin Chirilă (C1 1000m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuță (C2 500m);
  • Canotaj: 44 locuri cotă - dublu vâsle categorie ușoară, dublu vâsle, dublu rame, patru rame, patru vâsle, 8+1 feminin; dublu vâsle, dublu rame, patru rame, patru vâsle, 8+1 masculin;
  • Gimnastică artistică: 5 locuri cotă - echipe feminin; 1- Andrei Muntean;
  • Gimnastică ritmică: 1- Annaliese Drăgan;
  • Polo: 13 locuri cotă - echipe masculin;
  • Scrimă: 1 - Mălina Călugăreanu (floretă);
  • Tenis de masă: 3 locuri cotă - echipe feminin;
  • Lupte: 1 - Andreea Ana(cat. 53 kg);
  • Yachting: 1 - Ebru Bolat

Duminică, tot în Luxemburg, sabrera Sabina Martiș și spadasinul Alex Oroian își vor juca și ei șansele pentru obținerea ultimelor bilete la calificare la Jocurile Olimpice.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.