Liga 1

Moldova-i fruncea! FC Botoșani dă lovitura la Ploiești și urcă deasupra liniei în play-out! Petrolul a irosit un penalty la 1-1

Botoșaniul a dat lovitura la Ploiești / Sursă foto: Facebook@ Petrolul

Articol de Liviu Manolache, Remus Dinu  —  Monday, 29 April 2024

FC Botoșani a dat lovitura pe terenul Petrolului, s-a impus cu 2-1 și e deasupra liniei, după ce moldovenii fuseseră condamnați de toată lumea în iarnă! Prahovenii au ratat un penalty la 1-1, iar soarta meciului s-a schimbat dramatic de acolo. Finalul play-out-ului va fi rocambolesc!

Cronica partidei Petrolul - FC Botoșani 1-2, scrisă de Remus Dinu » Moldova-i fruncea! Victorie colosală și calcule aruncate în aer în play-out!

Cu „găzarii” orbecăind de ceva vreme printr-un nor dens de incertitudine, n-a fost neapărat o surpriză că tabela de la Ploiești s-a schimbat după doar câteva faze consumate de la start.

„Dopați” de victoria cu Dinamo și de felul în care lucrurile s-au așezat pentru ei în 2024, moldovenii au luat pe sus „haita” și au deschis scorul în minutul 5, din fază fixă. Miron a profitat de cadoul gazdelor, a plonjat acrobatic după mai multe bâlbâieli ale gazdelor și a trimis în plasă. Nicio șansă pentru Zima, iar „condamnatele” din subsol luau deja creionul pentru a se apuca de calcule.

Bucurie anulată repede: Kukic a comis-o

Dinamica s-a schimbat însă rapid, cu largul concurs al bosniacului Kukic. Titularizat surprinzător, după aproape două luni în care lustruise banca, portarul oaspeților a intervenit defectuos la centrarea lui Hanca, a bâjbâit mingea până a scăpat-o, permițându-le ploieștenilor să-l pună în valoare pe Irobiso, care n-a ratat din fața porții părăsite.

Bucuria „lupilor” la golul egalizator / Sursă foto: Facebook@ Petrolul Ploiești

Două goluri în decurs de 12 minute, un posibil preambul pentru o după-amiază cu de toate pe „Ilie Oană”.

Doar două tresăriri până la pauză

Golul le-a dat ceva glas „lupilor”, i-a trezit din letargia cu care intraseră în meci, astfel că următoarea șansă le-a aparținut tot băieților lui Balint. Gicu Grozav a apăsat pe trăgaci din interiorul careului, Kukic și-a răscumpărat greșeala de mai devreme, apoi, la aceeași fază, Irobiso n-a mai găsit ținta ('25).

Preț de aproape 20 de minute, avea să rămână unicul moment care a mai energizat un pic tribunele. Petrolul s-a împleticit în propria construcție, în timp ce Botoșaniul a preferat să-și apere cuminte reduta.

Cu puține momente înainte de pauză, Florescu a semnat ultima fază notabilă a reprizei, un trasor la care Zima a găsit răspunsuri.

Probabil că Botoșaniul și-a turat motoarele la cabine, fiindcă oaspeții au început partea a doua la fel de hotărâți ca-n prima repriză. Mitrov n-a găsit însă ținta la reluare, apoi replica a venit de la Hanca, doar în plasa laterală.

Oricât și-ar fi dorit, oaspeții n-au mai găsit în minutele următoare viteza de joc pe care o afișaseră cu Dinamo, de exemplu, iar prahovenii au simțit pasul înapoi al adversarilor. Hanca a inventat o centare remarcabilă în minutul 58, dar Irobiso n-a găsit finalizarea ideală dintr-o poziție ofertantă.

Parlamentări, reluări, ratări

Probabil faza-reper a meciului s-a petrecut la penalty-ul scos de Musi în minutul 66. Țigănașu, cel care comisese un penalty și etapa trecută, și-a doborât adversarul direct, Florin Andrei dictând penalty după minute de dezbateri și după ce a fost chemat la margine să vadă faza.

Faza la care s-a dictat penalty pentru Petrolul / Captură Digi

Doar că Sergiu Hanca, cel care nu făcuse deloc un meci rău până atunci, a fost ghicit de Kukic ('71). Mult zgomot pentru nimic, înapoi la luptă! Și dovada că Botoșaniul are multe vieți play-out-ul ăsta!

Lovitură de proporții! Sadiku, gol de o importanță colosală și alte 3 puncte mari pentru Botoșani

Șansa irosită i-a secătuit de energie pe „găzari”, au mai urmat doar câteva jumătăți de ocazii, toate la poarta lui Kukic, dar fără pagube însemnate în dreptul vizitatorilor.

Cinici, oaspeții au dat o lovitură mare cât toată Moldova în minutul 87, „mușcând” tot din fază fixă, pe coordonate asemănătoare fazei din startul meciului: Miron a împins spre Sadiku, fundașii Petrolului l-au scăpat pe bosniac, care a înscris din cădere, rezolvând practicl meciul.

Trimis la sentință în iarnă, Botoșaniul a plecat cu toate punctele de la Ploiești și e deasupra liniilor roșii. Minuni au fost, minuni sunt încă!

Note acordate de Gazeta la Petrolul - FC Botoșani 1-2

FC Petrolul Ploieşti: Lukas Zima 5 - Sergiu Hanca 3, Paul Papp 4, Bart Meijers 4, Valentin Ţicu 5 (cp / 80 Marian Huja) - Takayuki Seto 4, Tommi Jyry 5 (65 Lucian Dumitriu 5) Alexandru Musi 6, Jair Tavares 6 (80 Alexandru Işfan), Gheorghe Grozav 5 (89 Guilherme Garutti) - Christian Irobiso 6 (80 Albin Berisha).
Antrenor: Laszlo Balint - 4

FC Botoşani: Luka Kukic 7 - Charles Petro 6, Rijad Sadiku 7, Andrei Miron (cp) 8, Alexandru Ţigănaşu 5 - Zoran Mitrov 6 (85 George Gligor), Victor Dican 6 (74 Ioan Filip 6), Aldair Ferreira 5 - Eduard Florescu 6 (85 Jaly Mouaddib), Juan Kaprof 6 (56 Enzo Lopez 5), Reagy Ofosu 5 (56 Sebastian Mailat 6).
Antrenor: Bogdan Andone - 8.

Arbitri: Florin Andrei - 6; Alexandru Cerei - 7, Vladimir Urzică - 7

FINAL. Petrolul - FC Botoșani 1-2

  • Marcatori: Irobiso (13) / Miron (5), Sadiku (87)
  • Hanca a ratat un penalty, în minutul 71, lovitură de la 11 metri acordată de „centralul” Florin Andrei după consultarea VAR, urmarea unui fault al lui Țigănașu asupra lui Musi.
  • Spectatori: 4.656 spectatori au fost prezenți
  • Vezi AICI cele mai interesante statistici.

Petrolul - FC Botoșani, echipele de start:

Petrolul (4-2-3-1): Zima - Hanca, Papp, Meijers, Țicu - Seto, Jyry - Musi, Jair, Grozav - Irobiso
Rezerve: Eșanu (GK), Dumitriu, Garutti, Huja, Radu, Paraschiv, Dumitrache, Isfan, Bratu, Răducan, Berisha, Bucur
Antrenor: Laszlo Balint

FC Botoșani (4-3-3): Kukic - Petro, Sadiku, Miron, Țigănașu - Mitrov, Dican, Ferreira - Florescu, Kaprof, Ofosu
Rezerve: Ducan (GK), Adams, Șeroni, Gligor, David, Filip, Fulop, Mouaddib, Mailat, Lopez, Margiotta, Creț
Antrenor: Bogdan Andone

Stadion: „Ilie Oană”, Ploiești
Arbitru: Florin Andrei (Târgu Mureș) / A1: Alexandru Cerei (Cluj-Napoca) / A2: Vladimir Urzică (Piatra Neamț) / Arbitru VAR: Cătălin Popa (Pitești) / Arbitru AVAR: Adrian Popescu (Craiova) / R1: Sorin Vadana (Cluj-Napoca) / Observator arbitri: Teodora Albon (Cluj-Napoca)

VIDEO Botoșaniul vine la Ploiești cu moralul la cote înalte. Corespondentul GSP a surprins bucuria elevilor lui Bogdan Andone după victoria cu Dinamo

>

Citește și alte știri din Superligă:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.