Gazeta Sporturilor a fost în Würzburg, localitatea de 140.000 de locuitori care va deveni casă pentru echipa națională a României pe durata Euro 2024. Un oraș unde există 1.500 de români, dar și un magazin exclusiv cu produse tradiționale de acasă. Prețurile sunt mai ridicate, dar românii mai închid ochii pentru a avea alimentele pe care le consumă atunci când vin în țară.
Campionatul European din vara acestui an se aproprie cu pași repezi, iar microbiștii care vor veni din țară trebuie să știe că în Würzburg, acolo unde echipa națională se va caza și va avea antrenamentele, există și un magazin cu produse românești.
Este deschis din 2021, de un bărbat plecat din România în urmă cu șapte ani. Mai exact de Daniel Buzaș, un sătmărean autentic care a lăsat locurile natale și a ajuns în Aschaffenburg. O localitate la 50 de minute de mers cu mașina.
Un preot din Cluj-Napoca e patron de magazin
Daniel Buzaș are 34 de ani și a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, secția Teologie Pastorală din Cluj Napoca, promoţia 2013. Acum acesta este preot la Parohia Ortodoxă Română „Întâmpinarea Domnului” și „Sf. Mc. Ecaterina” din Aschaffenburg.
Alături de soția acestuia se ocupă de magazinul cu produse românești din Würzburg. Iar românii din localitate fac coadă zi de zi pentru a cumpăra produse aduse de acasă.
Reporterii Gazetei Sporturilor s-au oprit în magazinul „Transilvania”.
„Toate produsele sunt aduce special din România. Avem transporturi aproape săptămânal pentru românii de aici din Würzburg, dar și din localitățile din zonă. Sunt foarte mulți români aici și aducem tot ce ni se cere”, spune doamna care vinde în magazin.
Toate produsele sunt mai scumpe ca în România
În magazin există absolut de toate. De la dulciuri la mezeluri, dar și băuturi alcoolice aduse din România. Conserve de carne, pateuri, dar și legume la borcan.
„Avem inclusiv clienți nemți. Le plac produsele noastre românești și cumpără”, ni se mai transmite.
Prețurile sunt mult mai mari decât în România, dar e normal să fie așa pentru că se pune costul transportului, salariile angajaților, cheltuielile cu magazinul, dar și taxele. Mai mult, toate produsele sunt etichetate și în limba germană, ca să îndeplinească legile locale.
De exemplu, o simplă eugenie în Würzburg se vinde cu 2,45 lei! În România același produs, de la aceeași firmă, este 1,59 de lei, în marea majoritate a supermaketurilor.
Ciocolata cu rom e și ea scumpă. 3,25 de lei în Würzburg, față de 2,10 la București.
Varză și gogoșari pentru murat, tot din România
Nu lipsesc semințele aduse din România sau chipsurile. Dar și produse alimentare, oțet, borș, bulion sau zacuscă.
Pe lângă toate acestea sunt inclusiv preparate din carne: micii românești, cârnații, slănina, pastrama de berbecuț, toba de casă, dar și jumările.
Toamna, românii din Würzburg au șansa să cumpere inclusiv varză adusă din România, tocmai bună de pus la murat. Specială pentru sarmalele de Sărbători. Dar și gogoșari, gogonele și castraveți, pentru murăturile de iarnă.
Cât costă un kilogram de carne de miel românesc?
În Germania, la Würzburg, cei 1.500 de români pot avea pe masa tradițională de Paște inclusiv miel din România. Tot la magazinul „Transilvania” se poate cumpăra.
Dacă în București, de exemplu, kilogramul variază de la 40 până la 60 de lei kilogramul, în Germania, kilogramul costa 14,90 euro. Deci aproape 75 de lei.
Mieii care au ajuns în Germania au cântărit între 10 și 15 kilograme, deci cel mai scump miel ar putea ajunge să coste 223,5 de euro! Peste 1.100 de lei.
În schimb, la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Popăuți din județul Botoșani s-au scos la vânzare 600 de miei, la prețul de 22,03 lei/kg în viu, fiecare exemplar având în medie 30 de kilograme.
Cât costă câteva dintre produsele din magazinul românesc
- prețurile sunt exprimate în lei
{{text}}