Pe 7 mai 1986, la Sevilla, Steaua trecea de Barcelona (2-0 după loviturile de departajare) și câștiga Cupa Campionilor Europeni.
Clubul Steaua a organizat pentru această seară, la Cercul Miltar, o masă festivă privată la care au fost invitați eroii din finala de la Servilla sau urmași ai acestora.
Printre ei se numără și Mihai Alecsandrescu, fiul fostului președinte de atunci, Ion Alecsandrescu, dar și Valentin Ceaușescu, cel care a sprijinit echipa anilor '80. S-au făcut eforturi pentru aducerea lui Emerich Ienei, antrenorul acelei echipe de vis, dar starea acestuia de sănătate nu i-a permis să facă deplasarea la București. Unii, precum Ladislau Boloni, Miodrag Belodedici, Dumitru Stângaciu sau Anton Weisenbacher nu au putut onora invitația, din diverse motive.
Plachetele pe care le vor primi participanțiiSteaua e în sărbătoare
Astăzi se împlinesc 38 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului românesc! Steaua a scris istorie în fața Barcelonei, în finala Cupei Campionilor Europeni. După 0-0 în timpul regulamentar, meciul a ajuns la penalty-uri.
Acolo, Helmut Duckadam fost erou. A devenit primul portar din istoria fotbalului care reușea să apere nu mai puţin de 4 penalty-uri la loviturile de departajare, performanţa sa ajungând direct în Guinness Book. Marius Lăcătuş și Gabi Balint au fost singurii jucători care au marcat pentru Steaua de la 11 metri, în poarta lui Francisco Gonzalez Urruticoechea.
Astfel, Steaua a devenit prima echipă din Estul Europei, şi prima dintr-o ţară comunistă, care a câștigat trofeul continental suprem.
Barcelona - Steaua 0-0 (0-2 la penalty-uri)
Steaua (4-4-2): Duckadam – Iovan (c), Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Bălan (73, Iordănescu), Bölöni, Majearu, Lăcătuş – Balint, Piţurcă (112, Radu II)
Antrenor: Emeric Ienei
Barcelona (4-4-2): Urruticoechea – Gerardo, Blanquetti, Alexanco, Alberto – Victor, Schuster (84, Moratalla), Marcos, Pedraza – Archibald (111, Pichi Alonso), Hidalgo
Antrenor: Terry Venables
Loviturile de departajare:
Steaua: au ratat Majearu şi Boloni / au marcat Lăcătuş şi Balint
Barcelona: au ratat Alesanco, Pedraza, Alonso, Marcos
Ce mesaje au postat CSA Steaua și FCSB
CSA Steaua a postat un mesaj special pe Facebook în această dimineață.
ANIVERSARE
7 mai 1986 – ziua în care am fost deasupra tuturor!
În urmă cu 38 de ani, Steaua București a reușit cea mai mare performanță a fotbalului românesc la nivel de cluburi: câștigarea Cupei Campionilor Europeni după o finală fantastică în fața celor de la FC Barcelona, scor 2-0, la lovituri de la 11 metri.Marius Lăcătuș și Gabi Balint au transformat lovituri de la 11 metri, iar Helmuth Duckadam a închis, la propriu, poarta în fața spaniolilor. Întreaga arenă Ramon Sanchez Pizjuán din Sevilla a rămas uluită, iar Europa s-a înclinat în fața incredibilului succes al roș-albaștrilor.
Pe 7 mai 1986, eroii Stelei au fost: Helmut Duckadam – Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu – Lucian Bălan (73 Anghel Iordănescu), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu – Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă (112 Marin Radu II).
Antrenori: Emeric Ienei și Anghel Iordănescu.
Pentru acest succes, și nu numai, întreaga suflare roș-albastră se înclină în fața eroilor de la Sevilla.
- CSA Steaua
FCSB a venit și ea cu un mesaj în ziua în care se împlinesc 38 de ani de la această performanță.
Marți, 7 mai, se împlinesc 38 de ani de la cea mai glorioasă zi a fotbalului românesc.
În acea zi, pe Ramón Sánchez Pizjuán Stadium, Steaua București intra în istoria fotbalului, devenind prima echipă din Estul Europei care cucerea cel mai râvnit trofeu din fotbal, Cupa Campionilor Europeni (actuala UEFA Champions League), într-o finală disputată împotriva celor de la FC Barcelona.
Helmut Duckadam intra în Cartea Recordurilor după ce apăra patru lovituri de departajare consecutive, iar trofeul ajungea la București.
Pentru această uriașă performanță, clubul nostru le aduce un omagiu și le mulțumește acelor mari fotbaliști pentru contribuția extraordinară adusă la dezvoltarea fotbalului românesc!
- FCSB
{{text}}