Liga 1

„E halucinant ce se întâmplă în România” » Bourceanu, discurs-manifest în direct: „Dacă mă dezbrac, pot să vă arăt mai bine”

În direct la GSP Live, Alexandru Bourceanu (39 de ani) a făcut o radiografie a greșelilor pe care antrenorii din România și nu numai le comit.

Articol de Alexandru Barbu  —  marţi, 07 mai 2024

În direct la GSP Live, Alexandru Bourceanu (39 de ani) a făcut o radiografie a greșelilor pe care antrenorii din România și nu numai le comit.

Și el un tehnician în devenire, Bourceanu a vorbit mai întâi despre incapacitatea tehnicienilor de a gestiona momentele de la extreme ale jucătorilor: cele excelente, dar și perioadele în care fotbaliștii dau un randament foarte slab.

VIDEO. Alex Bourceanu, discurs-manifest la GSP Live: „E halucinant ce se întâmplă în România la copii și juniori!”

>

„În general, fiecare jucător vrea să se simtă parte din grup, să fie validat pentru ceea ce a realizat. De obicei, cei recalcitranți sunt aceia care au nevoie de cel mai mult suport, de cea mai multă validare.

Mai există și fenomenul numit regresie către medie, care apare în orice domeniu, când cineva realizează ceva extraordinar de bine sau extraordinar de prost. Sunt foarte puțini care sunt extraordinari de buni și rămân acolo tot timpul și foarte puțini care sunt extraordinari de slabi și rămân într-un grup până la capăt.

De obicei, toți vin spre medie. Pentru că nu știu acest fenomen, antrenorii cred că trebuie să-i certe tot timpul pe jucători. Ei gândesc așa: dacă un fotbalist evoluează bine, îl laud, apoi joacă la un nivel mediu, a regresat pentru că l-am lăudat. Și invers - antrenorii cred că dacă un fotbalist joacă slab, îl ceartă și ajunge ulterior la un nivel mediu, e meritul lor” e de părere Bourceanu.

Alex Bourceanu: „Antrenorii ne-au epuizat”

Apoi, fostul căpitan de la FCSB semnalează o eroare pe care antrenorii o comit la nivel de copii și juniori: „Când le dai indicații copiilor, «Fă ăia, fă aia!», în loc să îl înveți pe copil, tu, ca antrenor, îi iei decizia. Și când va trebui să ia propriile decizii, nu o să știe ce să facă, pentru că nu l-ai lăsat tu. Nu dezvoltăm nici lideri, pentru că nu îi lăsăm pe copii să se lupte în vestiar pentru ierarhie. Noi tot timpul stabilim ierarhia”.

Bourceanu vorbește și despre mania antrenorilor de a pune preț pe pregătirea fizică începând cu vârste fragede.

„Un puști de 15 ani de la o echipă mare din București, după o pauză de o lună cauzată de o accidentare, mi-a spus că s-a simțit mult mai bine, că a avut din nou o plăcere de a juca fotbal. A spus că antrenorii îl epuizează.

Asta am spus și eu, antrenorii ne-au epuizat. Ei cred că a face mai multe antrenamente e mai bine. Nu, a face un antrenament de mai mare calitate este mai bine decât să ai 25 de antrenamente în care tot timpul ești la 70% și ești ținut ocupat”, afirmă Alex Bourceanu.

Alexandru Bourceanu / Sursă foto: Arhivă GSP

„La 10 ani n-ai de ce să faci scări, pante, TRX”

Alex Bourceanu declară că pregătirea fizică neadecvată conduce inevitabil la accidentări.

În România, de la vârste mici, de la 9-10 ani, jucătorii merg la munte, aleargă, fac TRX sau alte nebunii. E halucinant! Că au văzut ei la seniori, la Steaua, în 2013, de exemplu, că funcționează asta. Dar dacă a făcut o echipă mare un lucru nu e neapărat un exemplu pozitiv, iar la 10 ani n-ai de ce să faci scări, pante și milioane de alte lucruri.

De ce? Pentru că la 15, 16, 17 ani, ai ruptură de ligament încrucișat anterior, leziune completă, accidentare și s-a terminat. Sau probleme de tendon. Mulți tineri au probleme la tendon, părinții juniorilor știu. Dacă mă dezbrac de la genunchi în sus, pot să vă arăt o chestie de genul ăsta”, explică Bourceanu.

„Yamal de la Barcelona a jucat incredibil de mult!”

În legătură cu modul în care sunt promovați tinerii jucători, Bourceanu face o comparație între România și echipele mari din străinătate.

„Hai să vedem ce se va întâmpla pe viitor cu Yamal. A jucat deja prea mult. E incredibil de mult cât a jucat! Nu e adult. Înțelege fotbalul și îl joacă precum un adult, dar corpul lui nu e adult. Nu inventăm noi evoluția. Altfel, ajungi în situația tânărului de la Rapid, Cîrjan, care a făcut două rupturi ale ligamentului încrucișat până la 16 ani. De ce s-a întâmplat asta? A avut ghinion, nu?

De ce să joace un jucător de 15 ani doar de dragul de a juca? Trebuie să joace treptat. Hai să ne uităm la ce face Guardiola. De ce nu joacă Bob mai mult, care e un fotbalist foarte bun? Pentru că nu-i poate arunca în luptă brusc, din prima”, a încheiat fostul mijlocaș.

46 de meciuria jucat Lamine Yamal, 16 ani, la Barcelona în acest sezon

CV-ul lui Alexandru Bourceanu

  • Născut la Galați, Bourceanu a evoluat în Liga 1 la Oțelul, Poli Timișoara, FCSB și Dunărea Călărași.
  • În străinătate a jucat la Trabzonspor și Arsenal Tula.
  • A câștigat 7 trofee în carieră, toate cu FCSB: 3 titluri, o Cupă a României, două Cupe ale Ligii și o Supercupă.
  • Fotbalist la FCSB, unde a fost și căpitan, în 3 intervale diferite, 2011-2014, 2014-2015 și 2016-2017.
  • A bifat 27 de selecții în tricoul primei reprezentative.
  • GSP Live, emisiunea realizată din studioul Gazetei Sporturilor și moderată de Alexandru Barbu, poate fi urmărită de luni până vineri, de la ora 11:00, pe pagina de Facebook, canalul de YouTube, precum și pe site-ul Gazetei Sporturilor, GSP.ro

Mai multe articole de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.