Gazeta Sporturilor a făcut o sinteză a celor mai inedite şi interesante date ale celor 8 meciuri din runda a noua din play-off şi play-out.
1. Sepsi-Rapid, giuleştenii, în luptă cu recordurile negative din istoria play-off-ului
Sepsi-Rapid, în etapa #8 din Superliga
Rapid este surpriza negativă din play-off-ul ediţiei curente, în dreptul giuleştenilor fiind consemnată doar o remiză, 2-2 cu FCSB. Cum obiectivul principal, calificarea în cupele europene, este ratat, singura motivaţie pentru finalul de sezon rămâne să nu se înscrie pe lista ruşinilor din istoria acestei faze a competiţiei.
Iată care au fost cele mai slabe prestaţii din precedentele opt stagiuni
- 2018-2019: Sepsi - 1 punct
- 2021-2022: FC Argeş - 3 puncte (golaveraj -23)
- 2015-2016: ASA Tg. Mureş - 3 puncte (golaveraj -16)
- 2019-2020: Gaz Metan - 3 puncte (golaveraj -14)
- 2017-2018: CSM Poli Iaşi - 4 puncte
2. FCSB-CFR, nou record pe Arena Naţională?
FCSB-CFR Cluj, în etapa #9 din Superliga
Sărbătoarea de titlu, unul aşteptat de roş-albaştri din 2015, a stârnit un interes uriaş în rândul fanilor grupării bucureştene, care au blocat site-ul de pe care s-au cumpărat biletele, bilete care s-au epuizat în varianta digitală încă de miercuri.
Cu siguranţă, recordul de asistenţă din sezonul curent va pica (20.04.2024, FCSB-Rapid 2-2, 45.143 spectatori). Rămâne de văzut dacă va fi şi cel mai mare număr înregistrat în Superligă pe Arena Naţională, pragul fiind de 50.244, cifră stabilită pe 28 mai 2013, în FCSB-FC Braşov 4-0.
54.364 de spectatoriau fost la meciul România-Finlanda 1-1 din 8 octombrie 2015, cei mai mulţi înregistraţi la o partidă de fotbal jucată pe Arena Naţională
3. Dan Petrescu, meciul 50 în play-off
FCSB-CFR Cluj, în etapa #9 din Superliga
Spre deosebire de roş-albaştri, pentru care jocul cu CFR este doar unul de palmares, clujenii se deplasează pe Arena Naţională cu gândul la un rezultat bun, care să-i menţină cu prima şansă la ocuparea locului 2, unul care-i scuteşte de un meci de baraj pentru Conference League.
Privind peste prestaţiile de pe teren advers, ardelenii stau bine, ei reuşind patru victorii şi trei remize în ultimele opt deplasări din Superligă, singurul insucces din acest interval fiind 1-5 cu Farul (19 aprilie 2024).
Tot din punct de vedere statistic, partida cu FCSB va fi a 50-a pe care antrenorul Dan Petrescu o va bifa în play-off, capitol la care este depăşit doar de Gheorghe Hagi (68 de jocuri).
102 victoriia reuşit Dan Petrescu în campionat pe banca grupării din Gruia, 26 dintre ele fiind izbutite în play-off
4. Dinamo-UTA, contribuie Rednic şi la a doua retrogradare a lui Dinamo?
Dinamo-UTA, în etapa #9 din Superliga
Indiferent de momentele bune sau mai puţin bune trăite la Dinamo, numele Mircea Rednic este unul dintre cele mai mari din istoria grupării din Ştefan cel Mare.
Ca jucător, "Puriul" a câştigat de două ori campionatul (1984 şi 1990) şi a fost pe teren în ambele sezoane în care Dinamo a ajuns în semifinalele cupelor europene, CCE 1983-1984 şi Cupa Cupelor 1989-1990, iar ca tehnician, acesta a adus ultimul titlu în vitrina clubului (2007).
Pe de altă parte, în 2021-2022, când roş-albii au retrogradat în premieră, a antrenat echipa în 11 jocuri din sezonul regulat, reuşind doar o victorie. A fost demis în pauza de iarnă, lăsând-o pe Dinamo la 7 puncte distanţă de primul loc de baraj.
3 dintre trofeelecâştigate de Mircea Rednic în cariera de antrenor au fost cucerite în faţa lui Dinamo: Cupa României 2001/'02 şi Supercupa în 2002 şi 2003
5. Oţelul-FC Botoşani, cu gândul la finala Cupei României
Oţelul-FC Botoşani, în etapa #9 din Superliga
Revenită în Superligă după 8 ani, Oţelul termină fără emoţii sezonul, fiind chiar printre revelaţiile campionatului. În plus, la trei zile distanţă de meciul cu FC Botoşani, pe elevii lui Dorinel Munteanu îi aşteaptă cel mai important moment de după stagiunea fantastică 2010-2011, finala Cupei României, un trofeu care nu a ajuns niciodată la Galaţi, deşi oraşul dunărean a fost prezent în ultimul act de alte 4 ori (Siderurgistul Galați 1962/'63, Constructorul Galați 1972/'73, CSU Galaţi 1975/'76, Oţelul 2003/'04).
Inevitabil, gazdele se vor gândi şi la acest moment istoric, iar cei care ar putea profita sunt botoşănenii, ridicaţi de Bogdan Andone la cel mai înalt nivel din ediţia în curs: patru victorii şi două remize în precedentele şapte etape, rezultate care i-au adus în postura de a fi la mâna lor în lupta pentru salvarea directă de la retrogradare.
6. FCU Craiova- Hermannstadt, duelul echipelor care au utilizat cei mai puţini jucători
FCU Craiova - Hermannstadt, în etapa #9 din Superliga
Pe lângă importanţa partidei în lupta pentru salvarea de la retrogradare, disputa din Bănie aduce faţă-n faţă echipele cu cei mai puţini jucători utilizaţi în acest sezon, FCU - 26, respectiv Hermannstadt - 29.
Aici există şi o diferenţă majoră, una ce ţine de deciziile luate la nivelul băncilor tehnice, anume, modul cum au gestionat subţirimea loturilor. Gruparea sibiană, cu Marius Măldărăşanu la conducere pe toată durata campionatului, este formaţia care a făcut cele mai multe schimbări în cele 38 de runde, 184 din 190 posibile.
De partea cealaltă, ultima poziţie în top este ocupată chiar de craioveni, doar 152 de înlocuiri. Întâmplător sau nu, trupa patronată de familia Mititelu este şi cea care a avut cele mai multe mandate de antrenori pe durata stagiunii, 8 la număr.
7. Poli Iaşi - Petrolul, ploieştenii joacă iar pentru onoare
Poli Iaşi - Petrolul, în etapa #9 din Superliga
Salvaţi matematic de la retrogradare după victoria din runda precedentă, 2-1 cu Oţelul, prahovenii se deplasează la Iaşi pentru a bifa un meci care le-ar putea aduce, cel mult, în funcţie de rezultate, o clasare pe podium în play-out.
Oarecum, este o situaţie similară celei din stagiunea precedentă, când "lupii galbeni" ar fi putut câştiga această fază a competiţiei. Atunci au pierdut cu FC Argeş, scor 0-3, rezultat în urma căruia piteştenii au prins un loc de baraj, depăşind-o pe Chindia, care a retrogradat direct.
A fost o partidă cu mari gafe făcute de portarul Vâlceanu şi apărătorii Petrolului, trupa antrenată la vremea respectivă de Florin Pîrvu terminând jocul şi cu doi fotbalişti eliminaţi.
8. FC Voluntari - U Cluj, momentul răzbunării pentru clujeni?
FC Voluntari - U Cluj, în etapa #9 din Superliga
FC Voluntari este singura echipă din subsolul clasamentului care nu a beneficiat de rotunjire la intrarea în play-out, iar asta-i oferă şansa de a fi sigură de un loc de baraj în cazul în care scoate un punct cu U Cluj, formaţie în faţa căreia nu a pierdut în sezonul regulat, 2-1 în deplasare şi 0-0 la Voluntari.
Cel din urmă rezultat fiind şi cel care a făcut rocada în Top 6 între U Cluj şi Sepsi, "șepcile roşii" ratând calificarea în grupa superioară a competiţiei.
9. Farul - Universitatea Craiova, dobrogenii joacă ultima şansă pentru podium
Farul - U Craiova, în etapa #9 din Superliga
Prestaţiile lăudabile din turul play-off-ului au făcut-o pe Farul mare favorită în lupta pentru locul 2, dar au venit înfrângerile cu FCSB şi Sepsi, ultima greu de imaginat, rezultate în urma cărora dobrogenii au coborât de pe podium, diminuând mult şansele de a termina în Top 3.
Urmează confruntarea cu Universitatea Craiova, o echpă cu evoluţii bune în deplasare, în dreptul său fiind consemnate şase succese, două remize şi doar o partidă pierdută în precedentele nouă jocuri disputate în Superligă din postura de vizitatori.
Se întâlnesc şi două apărări slabe, aceasta fiind marea lor problemă din stagiunea 2023-2024: Farul, cel puţin un gol încasat în fiecare meci jucat în play-off, respectiv U Craiova, care a primit gol în 17 dintre cele 19 deplasări din campionatul curent.
10. Duel în Generaţia de Aur
Farul - U Craiova, în etapa #9 din Superliga
Partida de la Ovidiu ne va oferi şi un duel special la nivelul băncilor tehnice, cel dintre Gheorghe Hagi şi Constantin Gâlcă, foşti colegi la naţională între 1993 și 2000.
Aceştia au participat împreună la patru turnee finale, CM 1994 şi 1998 şi CE 1996 şi 2000, reuşind, alături de ceilalţi colegi, cele mai frumoase rezultate din istoria „tricolorilor”.
Singura confruntare directă dintre cei doi din postura de antrenori a avut loc pe 22 martie 2015, FCSB-Viitorul 4-1.
{{text}}