Toyota, unul dintre cei mai mari producători de mașini din lume, a înregistrat un profit operațional record în perioada fiscală aprilie 2023 – martie 2024, suma atinsă fiind de 5.350 miliarde de yeni (34,5 miliarde de dolari). Astfel, Toyota a devenit prima companie de orice fel din Japonia ca profit, din istorie.
Constructorul nipon a anunțat miercuri că a înregistrat un profit net record de 31,8 miliarde de dolari, după ce vânzările au urcat cu 21,4%. Cu ajutorul subsidiarelor Daihatsu și Hino Motors Ltd., Toyota a înregistrat o creștere cu 5% la vânzări, la 11,09 milioane de unități vândute.
Aceste cifre au fost atinse datorită cererii imense pentru autoturismele hibride, precum și prin deprecierea yenului japonez. Cererea mare de autoturisme hibride a venit în compensație cu scăderea cererii de autovechicule „pur” electrice, declin accentuat la rândul lui de numărul redus de stații de încărcare la nivel global.
Yoichi Miyazaki: „Toyota a făcut tot ce a putut pentru a atinge neutralitatea emisiilor de carbon”
„Sub sloganul «carbonul este dușmanul», Toyota a făcut tot ce a putut pentru a atinge neutralitatea emisiilor de carbon și pentru a face ca mașinile hibride să fie mai răspândite”, a declarat directorul financiar Yoichi Miyazaki.
„De la debutul modelului Prius, acest efort a dat treptat roade, creând chiar și pe piața americană percepția că hibrizii sunt principalul jucător”, a adăugat Miyazaki.
Mărcile Toyota și Lexus au înregistrat o creștere remarcabilă de 32,1% a vânzărilor de autovehicule hibride, atingând astfel 3,59 milioane de unități vândute. Deprecierea yenului a contribuit, de asemenea, la o creștere de 685 miliarde de yeni a profitului operațional al corporației.
Cu toate aceastea, autovehiculele electrice au reprezentat doar 1% din vânzările Toyota la nivel mondial, adică aproximativ 116.500 de unități, fiind departe de obiectivul inițial de 202.000 de unități. Japonezii și-au setat să vândă 171.000 de unități în actualul an fiscal.
De asemenea, pentru anul fiscal curent, Toyota va folosi 27,8% din profit pentru a investi în dezvoltarea de noi tehnologii, în timp ce un miliard de dolari va fi alocat pentru dezvoltarea inteligenței artificiale și de software.
{{text}}