Jocurile Olimpice

Luptătoarele Kriszta Incze și Cătălina Axente s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris! »Delegația României a ajuns la 85 de sportivi

Cătălina Axente în acțiune Foto Imago

Articol de Luminița Paul  —  vineri, 10 mai 2024

Kriszta Incze, categoria 62 kg, și Cătălina Axente, 76 kg, și-au obținut biletele pentru Paris în turneul de calificare mondial de la Istanbul. Cu o zi înainte, Alin Alexuc Ciurariu reușise același lucru la greco-romane, categoria 130 kg.

A doua zi a turneului de calificare mondial de la Istanbul a adus sportivilor români noi bilete pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Kriszta Tunde Incze, 27 de ani, la categoria 62 kg, a parcurs o zi perfectă în Turcia, cu victorii categorice, încheind-o cu calificarea olimpică bifată. Ea a început concursul în optimile de finală, contra australiencei Nachi Masuda.

Luptătoarea română conducea cu 5-1, dar a grăbit lucrurile și a terminat meciul în minutul 5:44 prin tuș, decizie VFA.

În sferturile de finală a depășit-o pe chinezoaica Long Jia, vicecampioană mondială în 2022, la Belgrad, fără să facă vreun pas înapoi: 11-6, decizie VPO1. Astfel a ajuns în meciul de calificare olimpică, unde a înfruntat-o pe bielorusa Veranika Ivanova, care concurează ca sportiv neutru.

Ivanova, medaliată cu bronz la Europenele de la București, din februarie, s-a înclinat cu 1-6, decizie VPO 1, în fața româncei, care va merge la Paris, după ce a fost prezentă și la Tokyo 2020.

Kriszta Incze va merge pentru a doua oară la Jocurile Olimpice Foto: Imago

Cătălina Axente, pentru prima dată la Jocurile Olimpice

Cătălina Axente și-a luat și ea tichetul pentru Paris, urmând să participe în premieră la o ediție a Jocurilor Olimpice. Luptătoarea în vârstă de 28 de ani a învins-o în meciul direct de calificarea de la categoria 76 kg pe bielorusa Anastasiya Zimiankova, care evoluază ca sportiv neutru, cu 6-3, decizie VPO1.

A fost un meci disputat, în care „tricolora” a arătat multă dârzenie și și-a împlinit visul olimpic, după ce fusese aproape și la Campionatele Mondiale de anul trecut.

Ziua Cătălinei nu a fost lipsită de emoții: după ce a trecut de Kamile Gaucaite din Lituania cu 6-0, decizie VPO, în „optimi”, a avut un meci foarte strâns în „sferturi” cu franțuzoaica Pauline Lecarpentier, medaliată cu bronz european anul trecut.

5luptători, 3 la lupte feminine, Alina Vuc, Andreea Ana, Kriszta Incze, 1 la greco-romane, Alin Alexuc, și 1 la libere, Albert Saritov, au participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020

Axente s-a impus, reușind tușul în minutul 5:26, când scorul pe tabelă era 2-2.

La categoria 68 kg, Alexandra Anghel, 26 de ani, vicecampioană continentală anul acesta, a cedat în meciul direct de calificare în disputa cu indianca Nisha Dahiya, 25 de ani, 4-8, decizie VPO1.

Anghel câștigase în calificări contra italiencei Dalma Caneva, 5-1 (decizie VPO1), iar în „optimi” a dominat-o pe kazaha Yelena Shalygina, încheind duelul prin tuș în minutul 2:47, când avea deja 9-1 pe tabelă.

În „sferturi” a fost și mai clară contra letonei Elma Zeidlere, 10-0 și tuș în minutul 3:15. La acel scor s-ar fi impus oricum prin superioritate tehnică.

Răzvan Arnăut la ratat la limită calificarea

Răzvan Arnăut, dezamăgit după ratarea calificării la Jocurile Olimpice Foto: Imago

Dintre luptătorii de la greco-romane, Răzvan Arnăut, la categoria 60 kg, unde a cucerit bronzul european în 2021 și 2024, a ajuns în barajul pentru ultimul loc disponibil, al treilea, după ce pierduse în meciul de calificare, 2-8 cu azerul Murad Mammadov, și câștigase apoi încă un duel, 4-0, decizie VPO, cu polonezul Michal Tracz.

În baraj l-a înfruntat pe sârbul Georgij Tibilov, medaliat cu bronz mondial anul trecut la 63 kg, și a cedat cu 2-5, decizie VPO1, ratând pentru foarte puțin calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

Sportivii români calificați la Jocurile Olimpice 2024

  • Atletism (5): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului);
  • Înot (2): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber);
  • Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);
  • Kaiac-canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 – 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 – 500 m);
  • Canotaj (44): dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;
  • Gimnastică artistică (6): 5 locuri – echipa feminină; Andrei Muntean;
  • Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;
  • Lupte (4): Andreea Beatrice Ana (lupte feminine, cat. 53 kg), Alin Alexuc (greco-romane, cat. 130 kg); Kriszta Incze (lupte feminine, cat. 62 kg); Cătălina Axente (lupte feminine, cat. 76 kg)
  • Polo pe apă (13): 13 locuri – echipa masculină;
  • Scrimă (1): Mălina Călugăreanu (floretă);
  • Tenis de masă (4): 3 locuri – echipa feminină, Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt);
  • Yachting (1): Ebru Bolat (clasa Ylca 6).

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.