Opinii

Fotbalul falimentar le-a băgat în B. Meritat

Raul Rusescu, expert GSP Live

Articol de Raul Rusescu  —  luni, 13 mai 2024

FCU Craiova și FC Voluntari au meritat să retrogradeze. Mizez că Dinamo și FC Botoșani vor rămâne în Liga 1.

Despre formațiile care au picat direct:

  • Voluntari a produs un fotbal falimentar, cu 5 fundași, n-a ajuns la poartă cu U Cluj, la fel ca în foarte multe meciuri din acest sezon. Pesemne că nu mai merge să joci la întâmplare, cu minge lungă și la „ce-o ieși”;
  • În decembrie, FCU Craiova se afla la 3 puncte distanță de play-off. Incredibilă prăbușire! La olteni a fost o diferență prea mare între randamentul ofensiv și cel defensiv.

Fotbalul românesc are nevoie de Mititelu

Acum, sper ca Adrian Mititelu să rămână în fotbal, în locul lui n-ar prelua nimeni FCU Craiova. Fie că ne place sau nu personajul, e un mare pasionat și printre puținii finanțatori care au asigurat o infrastructură modernă, demnă de o echipă occidentală.

A depășit numeroase probleme personale, a trecut peste dezafiliere și a revenit în Liga 1 din exil. Asta mă face să cred că nu va renunța tocmai acum. Într-adevăr, retrogradarea e o mare piedică, dar nu un capăt de țară. Doar un pas înapoi din care poate să învețe și să revină mai puternic și mai bine pregătit.

FCU Craiova a retrogradat în Liga 2, după 1-3 cu Hermannstadt / foto: Ionuț Iordache (GSP)

S-a jucat corect

Mă încăpățânez să cred că meciurile s-au disputat corect, „pe bune”. Am văzut fotbal, goluri, multe faze spectaculoase de-a lungul acestui sezon. A fost un campionat bun și ar fi păcat ca imaginea lui să fi fost alterată pe final.

În plus, în play-out, a contat și bonificația reprezentată de drepturile TV, decisă în funcție de locul din clasament. De exemplu, Oțelul, chiar dacă peste 3 zile juca finala Cupei României și nu avea emoții privind retrogradarea, ar fi căzut un loc în cazul unei înfrângeri cu FC Botoșani, deci ar fi încasat mai puțini bani de la televiziuni.

Nu judecați sărbătoarea lui Dinamo

Nu putem să le luăm din merite jucătorilor de la Dinamo, chiar dacă UTA n-a fost la nivelul din meciurile anterioare. Și pentru că arădenii au avut câțiva jucători indisponibili. Surprinzător pentru mine, elevii lui Kopic au făcut cel mai bun meci din play-out. Important, când aveau cea mai mare nevoie.

Despre bucuria dinamoviștilor de la final - să nu uităm că Dinamo nu mai e echipa lui Dănciulescu, Niculescu, Kiriță, Niculae. Mulți dintre fotbaliștii actuali nu sunt familiari cu rezonanța brandului Dinamo, deci sărbătoresc „calificarea” la baraj ca pe o performanță neașteptată, raportându-ne și la cum a arătat Dinamo pe parcursul campionatului.

Deși Dinamo nu se va baza la baraj pe Velkovski, accidentat, și Patriche, suspendat, are prima șansă cu Csikszereda. La fel și FC Botoșani cu CS Mioveni. Cred că ecartul dintre primele două eșaloane e prea mare ca formațiile din Liga 1 să nu supraviețuiască barajului.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.